Oslovila ma Michaela, či urobíme pokus, ktorý vymyslela. Z minimum droždia urobiť kvások na spôsob lievito madre . Miška robila z čerstvého a ja zo sušeného droždia. V tejto dobe keď je droždia nedostatok – je tu pomoc. Je to ľahký jednoduchý a hlavne fungujúci spôsob vyrobiť kvások z droždia. Bude z toho tuhý pšeničný kvas – Droždík.
Ide o to, že ak máte posledný sáčok sušeného droždia či poslednú kocku čerstvého, môžete si vyrobiť z uplněho minima kvások – droždík. A nemusíte čakať 14 dni kým sa vám dostatočne urobí ako kvások ražný .
Droždík budeme zakladať s droždím (takým či onakým) , s vodou a s pšeničnou polohrubou múkou. Samozrejme môžete použiť aj špaldu.
Najskôr vám napíšem ako som vyrábala Droždík z 1g sušeného droždia a potom pridám s dovolením Michaely jej postup na Droždík z čerstvého droždia.
Obe sme upiekli následne niekoľko chlebikov, aby sme mali istotu, že je Droždík silný a utiahne po dostatočnom nakŕmení a pri správnom postupe skvelý chlieb.
Droždík zo sušeného droždia –
1g sušeného droždia
15g vody
25g pšeničnej polohrubej múky
Zamiešať, vytvoriť “guličku” a nechať kvasiť, nech sa aktivuje droždie.
Takto pekne narástol – rozkvasil
Po 3 hodinách som pridala 50g polohrubej múky a 25g vody a znovu nechala v pohári pekne rásť. Išlo to ozaj rýchlo.
Na noc som ho uložila do chladničky. Na další deň pokračovanie ako pri pôvodnom kŕmení – odvážila som presne koľko ma “Droždík” gramov – nakŕmila v pomere —> 1 : 0,5 : 1 (Droždík – voda – múka) . To čo vám vznikne je nelepivé pekne poddajné mäkké cesto a opäť vložíme do pohára .
Keď sa začne dvíhať a vytvára sa pekne čiapočka (kopček) môžete
– uložiť do chladničky lebo Droždík mate hotový po treťom kŕmení
– môžete z neho odobrať 150g a upiecť prvý chlieb
– môžete ho v tejto podobe v tomto stave darovať ďalej
Jednoduché, že ? Stojí to za vyskúšanie . V chladničke vám vydrží ako každý kvások bez kŕmenia 5-7dni . Keď vidíte, že sa už prepadáva pod hladinu, je čas jo nakŕmiť . Postup potom opäť rovnaký – vybrať nakŕmiť nechať aktivovať a po cca 2-3hod môžete zamiesiť ma chlieb pečivo či niečo slané alebo sladké.
Aha! A minuli ste len 1g sušeného droždia.
V ďalšom článku bude recept na chlebík .
A mnoho ďalšieho čo budem piecť aj spolu s vami a s Droždíkom.
Pridavam skopírovaný postup z čerstvého droždia ako postupovala Michaela. Týmto chcem ešte raz poďakovať, že ma oslovila na tento hókus pókus . Mne sa tento Droždík velmi páči . Aj pečenie z neho.
Michaela :
“Napisem vam to velmi strucne a jednoducho. Ak naozaj nemate nikoho v okoli kto by vam podaroval kvasok, ktory si prechadza minimalne 2 tyzdnami fermentacie tak ai ho viete zalozit nasledovne. Ide o tuhy psenicny kvasok (z drozdia v tomto pripade) naz. lievito madre. Potrebujete:
100 gr polohrubej muky
50 gr vlaznej vody
2 gr cerstveho alebo suseneho drozdia.
Vsetko spolu zmiesate a vymiesite do tuhej ale elastickej gulicky. Vlozite to zavaraninoveho pohara a nechate objem minimalne 2nasobit, lepsie 3nasobit.
Ked vam kvasok vybehne a zvacsi sa, tak si z neho odoberiete 100 gramov (ostatok bud date do pecenia alebo vyhodite), zostane vam cisty pohar a aktivujete nasledovne
100 gr kvasku (z pohara)
100 gr muka
50gr voda
Vsetko vymiesit a nechat 2-3nasobit a uschovavat v chladnicke.
Ja som tento dokrmovaci proces zopakovala 3x, aby som videla ci kvasnice dokazu byt tzv. perpetum mobile a teda dokazu. Koniec koncov, je velky rozdiel ci budete chodit do obchodu stale kupovat cerstve drozdie alebo ci vam z 2 gramov drozdia vyjde nekonecno chlebikov ci ineho peciva.
Klasicky tento tuhy kvasok vyuzivam do pecenia, krasne utiahne cesto a mozte veselo piect aj vy! “
Musím napísať, že tento nápad je úžasný! Na začiatku apríla som si podľa Vášho návodu začala pestovať LM – je to moja prvá skúsenosť s kváskom vôbec a vtedy som uvažovala či sa nedá spraviť takáto finta s malým množstvom droždia (prvé dva kvásky mi totiž nepracovali ako mali, až do tretice je super), ale na internete som o tom nenašla takmer nič. Teším sa, že ste napísali takýto skvelý postup na SOS kvások, verím že pomôže mnohým kváskuchtivým.
Milá Zuzana,
ak je kvások hotový, aký je pomer múky , vody a kvásku pre prípravu chleba?
A po 5 -7 dňoch, ako prikrmovať, v akom pomere? Ak práve nebudem piecť, zvyšok kvásku , alebo zmraziť
Droždie mrazím bez problému pri ďalšom použití.
A ešte tá istá otázka pre Michaelu.Píše, že vyrobí prvotný kvások, odoberie 100g a zvyšok vyhodí, nedá sa zmraziť?No alebo, že použije do pečenia. Ale v akom pomere s múkou? A tiež aktivovaný kvások, v akom pomere ho použiť pre pečenie?
Ďakujem za odpovede, som laik s takýmto druhom pečenia, potrebujem to do detailov polopate.
Štefana
No Ameriku ste nevynašli.
Robím to už dávno, a poradím Vám..
Vôbec netreba prebytok vyhadzovať a ani prikrmovať. Ja ho držím v plastových miskách v mrazničke….vyskúšajte,aj to Vaše.
Ste skvela tak ste sa mohla podeliť s ostatnými o skvelú vec , aj s nami alebo teda s tými ktorým práve v tejto dobe to pomôže . Nikto to neprezentuje ako objav Ameriky .
Mohli ste sa podelit o tento postup davnejsie. Teraz si skuste pre zmenu zalozit ten pravy kvasok, nie drozdovy a piect z neho 🙂
Ameriku možno nevynašli, ale aspoň s dobrým úmyslom poradili. Papuľovať vie každý, ale dobrá rada nad zlato
dnes bude další článok – starostlivosť o drozdik … aj recept na chlieb …
Ten recept od Zuzany aj Michaeli je skvelý v tejto dobe a myslím, že im patrí vďaka. Pretože, nielen droždie je nedostatkový tovar, je problém aj s ražnou múkou a tak klasický kvások je nemožné pripraviť, ale pšeničná múka je dostupná. Takže ešte raz, vďaka.
Štefana
Dievčence,patrí vám veľká vďaka,šikovnice šikovné 👌👏👏👏
Ďakujem pani Zuzka za podrobný a názorný popis kváskovania, LM a Droždíka. Žiadna kniha mi zatiaľ nepomohla tak ako Vaše rady. Ja si zatiaľ pestujem LM a mám hotového Droždíka. Na prvé pečenie sa mi podaril chlieb z 2 g droždia. A teraz sa teším na chlebíky a pečenie s Droždíkom. Nech sa Vám darí !!!❤️
Ďakujem pekne za krásny návod. Chcela by som sa spýtať nakoľko som v tomto nováčik či piecť s ,,droždikom,, chlieb ako s LM čiže rozkvas a pod…. Či na všetko treba menej času keďže su v ňom kvasnice ďakujem pekne❤️
ahoj ja som zatiaľ robila tak ako s klasickými madre časovo tam nie je nejaký veľký rozdiel pretože hoci je tam droždie a len potom už neskôr to kŕmiš v tom pomere v akom to kŕmiš a preto nie je to tak rýchlo treba sa riadiť očami treba sa riadiť rukami a podľa toho budeš vedieť ako to na kyslo Každopádne vonku sa oteplilo takže aj teraz či budeš robiť z droždia čo budeš robiť s kvásku alebo madre všetko kvasenie ide oveľa oveľa rýchlejšie
Ďakujem pekne…. Včera som skúšala zamiesiť…Postup ako pri LM dokonca som na noc nechala chladničkové kvasenie a dnes ráno úžasná vôňa chleba a pochvala že lepší ešte nejedli😉 ďakujem Vám krasne… 🙏🏻Všetko dobré ❤️
Ďakujem, takéto niečo som hľadala a u Vás našla, už aj preposielam link sestre do anglicka. Ewa
Dobrý deň prajem. Chcela by som sa spýtať, dnes som si založila kvások droždík a chcela by som sa spýtať kde by som mohla nájsť Vaše recepty z tohto kvásku, alebo sa dá použiť aj ako lievito madre kvások? Ďakujem
ano drozdik je takmer identicky ako LM .