Založenie kvásku

Na založenie kvásku potrebujete ražnú chlebovú múku. (niekto použije na prvé tri dni ražnú celozrnnú (budete sa stretávať so skratkou CZ),  ja od začiatku dávam ražnú hladkú – chlebovú. ))

Ďalej potrebujete kuchynskú váhu, lyžicu, prípadne odmerku, stierku a zaváraciu fľašu alebo priesvitnú umelohmotnú nádobu, v ktorej hlavne zboku uvidíte bublinky, čo znamená že kvások žije.

1. deň:  V zaváracej fľaške zmiešame 100g ražnej múky a 100ml vody – cesto bude vyzerať ako palacinkové, len trocha hustejšie. Kvások prikryjeme sáčkom, fóliou alebo položíme vrchnáčik (nezavrieť) a necháme na kuchynskej linke 24 hodín .(priamo na radiátor nedávať, ani tam kde je prievan. )

  Stierkou je fajn, keď zamiešaný kvások aj z bokov zotriete dole, aby steny pohára/nádoby ostali vždy čisté. Kvások tak neobschne a nesplesnivie. Udržujte stále pohár v čistote. Môj kvások som zatiaľ len 2x po celý ten čas menila z jedného pohára do druhého.

2. deň:  V pohári sa nič zvláštne nedeje, môžete vidieť mini bublinky, ale aj napriek tomu po 24. hodinách „prikŕmime“ kvások a to tak, že pridáme 50g ražnej múky a 50ml vlažnej vody. Fľašku opäť prikryjeme a necháme odpočívať pri izbovej teplote ďalších 24 hodín.

Na 3. deň kvások mení svoje pH. Môže sa vám zdať, že nepracuje, ale po dokŕmení sa opäť naštartuje. V každej kuchyni je iná teplota, inak vetráte, preto sa aj kvások bude inak správať. Po dokŕmení asi po hodine teda sa zväčší objem a vidno už bublinky. Znovu prikŕmite (30g ražnej múky a 30ml vlažnej vody). Ak by ste mali už kvások v plnej sile a je takmer plný pohár, odoberiete väčšiu polovicu a tú dokŕmite. Mne na tretí deň ušiel z pohára.
Ak sa vám stane, že kvások pretečie až von z pohára, odoberte z neho 2PL (polievkové lyžice) do nového čistého pohára a to dokŕmite 30+30 – (30g múky a 30g vody).
 
Je čas vybrať kvásku meno. Ja mám Friedricha, Rafaela a Dashu.
 
Aké dáte meno vášmu kvásku ?!

Na 4.deň už kvások naberie poriadny objem, preto je potrebné polovicu vyhodiť, lebo novozakladaný kvások potrebuje aspoň týždeň (ideálne je 10-14 dní). Opäť prikŕmime 30g ražnej múky a 30ml vody a toto opakujeme ešte aspoň týždeň (pravidelne keď treba, časť kvásku dáme preč).

V dalšom článku uvediem recept na kváskové lievance alebo wafle, ktoré už z tohto „odloženého“ kvásku, ktorého máme prebytok, môžeme zamiesiť na sladkú maškrtu.

Na piaty deň – ZMENA – po nakŕmení necháme kvások hodinu/dve na linke, potom zavrieme viečkom, alebo uzatvoríme nádobu vrchnákom a odporúčam skladovať ho v chladničke. (Ani komora či špajza nie je najmä v lete dostatočne studená).
 
Na 6-12 deň vyberiete kvások z chladničky, ( ak máte veľa, tak odoberiete ) a dokŕmite zase 30g múky a 30g vody. Necháte kvások na linke naštartovať hodinu/dve a odložíte do chladničky. Je to dôležité, aby sa kvások stihol naštartovať. Radšej ho nechajte na linke do rána ako ho dať do chladničky hneď po nakŕmení.
Ak ho dáte do chladničky hneď, kvások „zaspí“ , nestihne sa naštartovať, a môže sa stať, že „zaspí večným spánkom“.
Kvások teda jeho konzistencia sa v chladničke zmení, kvások mierne zatuhne. Je to správne.
 
Na 10-12 deň už môžete skúsiť upiecť váš prvý chlebík z vášho kvásku.

V čase, keď už budete mať kvások stabilný, silný a keď nebudete piecť , tak raz za 7-10 dní vybrať von z chladničky, opäť prikŕmiť, nechať chviľku naštartovať a po hodine znovu vložiť do chladničky.,

Platí v zásade pravidlo (ak si udržujete v pohári cca dve tri lyžice kvásku), že keď kvásku odoberiete tak mu aj vrátite. Ak budete piecť obdeň , vtedy netreba zakaždým aj prikrmovať, predpokladám že vtedy budete mať v pohári kvásku dosť . Časom sami prídete na to  čo vám najviac vyhovuje.

Kvások v chladničke si nejako označte, aby vám ho niekto nevyhodil. ja som si na pohár uháčkovala „svetrík“ aby bolo jasné, že je to niečo vzácne.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *