Založenie kvásku

Na založenie kvásku potrebujete ražnú chlebovú múku. (niekto použije na prvé tri dni ražnú celozrnnú (budete sa stretávať so skratkou CZ),  ja od začiatku dávam ražnú hladkú – chlebovú. ))

Ďalej potrebujete kuchynskú váhu, lyžicu, prípadne odmerku, stierku a zaváraciu fľašu alebo priesvitnú umelohmotnú nádobu, v ktorej hlavne zboku uvidíte bublinky, čo znamená že kvások žije.

1. deň:  V zaváracej fľaške zmiešame 100g ražnej múky a 100ml vody – cesto bude vyzerať ako palacinkové, len trocha hustejšie. Kvások prikryjeme sáčkom, fóliou alebo položíme vrchnáčik (nezavrieť) a necháme na kuchynskej linke 24 hodín .(priamo na radiátor nedávať, ani tam kde je prievan. )

  Stierkou je fajn, keď zamiešaný kvások aj z bokov zotriete dole, aby steny pohára/nádoby ostali vždy čisté. Kvások tak neobschne a nesplesnivie. Udržujte stále pohár v čistote. Môj kvások som zatiaľ len 2x po celý ten čas menila z jedného pohára do druhého.

2. deň:  V pohári sa nič zvláštne nedeje, môžete vidieť mini bublinky, ale aj napriek tomu po 24. hodinách „prikŕmime“ kvások a to tak, že pridáme 50g ražnej múky a 50ml vlažnej vody. Fľašku opäť prikryjeme a necháme odpočívať pri izbovej teplote ďalších 24 hodín.

Na 3. deň kvások mení svoje pH. Môže sa vám zdať, že nepracuje, ale po dokŕmení sa opäť naštartuje. V každej kuchyni je iná teplota, inak vetráte, preto sa aj kvások bude inak správať. Po dokŕmení asi po hodine teda sa zväčší objem a vidno už bublinky. Znovu prikŕmite (30g ražnej múky a 30ml vlažnej vody). Ak by ste mali už kvások v plnej sile a je takmer plný pohár, odoberiete väčšiu polovicu a tú dokŕmite. Mne na tretí deň ušiel z pohára.
Ak sa vám stane, že kvások pretečie až von z pohára, odoberte z neho 2PL (polievkové lyžice) do nového čistého pohára a to dokŕmite 30+30 – (30g múky a 30g vody).
 
Je čas vybrať kvásku meno. Ja mám Friedricha, Rafaela a Dashu.
 
Aké dáte meno vášmu kvásku ?!

Na 4.deň už kvások naberie poriadny objem, preto je potrebné polovicu vyhodiť, lebo novozakladaný kvások potrebuje aspoň týždeň (ideálne je 10-14 dní). Opäť prikŕmime 30g ražnej múky a 30ml vody a toto opakujeme ešte aspoň týždeň (pravidelne keď treba, časť kvásku dáme preč).

V dalšom článku uvediem recept na kváskové lievance alebo wafle, ktoré už z tohto „odloženého“ kvásku, ktorého máme prebytok, môžeme zamiesiť na sladkú maškrtu.

Na piaty deň – ZMENA – po nakŕmení necháme kvások hodinu/dve na linke, potom zavrieme viečkom, alebo uzatvoríme nádobu vrchnákom a odporúčam skladovať ho v chladničke. (Ani komora či špajza nie je najmä v lete dostatočne studená).
 
Na 6-12 deň vyberiete kvások z chladničky, ( ak máte veľa, tak odoberiete ) a dokŕmite zase 30g múky a 30g vody. Necháte kvások na linke naštartovať hodinu/dve a odložíte do chladničky. Je to dôležité, aby sa kvások stihol naštartovať. Radšej ho nechajte na linke do rána ako ho dať do chladničky hneď po nakŕmení.
Ak ho dáte do chladničky hneď, kvások „zaspí“ , nestihne sa naštartovať, a môže sa stať, že „zaspí večným spánkom“.
Kvások teda jeho konzistencia sa v chladničke zmení, kvások mierne zatuhne. Je to správne.
 
Na 10-12 deň už môžete skúsiť upiecť váš prvý chlebík z vášho kvásku.

V čase, keď už budete mať kvások stabilný, silný a keď nebudete piecť , tak raz za 7-10 dní vybrať von z chladničky, opäť prikŕmiť, nechať chviľku naštartovať a po hodine znovu vložiť do chladničky.,

Platí v zásade pravidlo (ak si udržujete v pohári cca dve tri lyžice kvásku), že keď kvásku odoberiete tak mu aj vrátite. Ak budete piecť obdeň , vtedy netreba zakaždým aj prikrmovať, predpokladám že vtedy budete mať v pohári kvásku dosť . Časom sami prídete na to  čo vám najviac vyhovuje.

Kvások v chladničke si nejako označte, aby vám ho niekto nevyhodil. ja som si na pohár uháčkovala „svetrík“ aby bolo jasné, že je to niečo vzácne.

18 komentárov k “Založenie kvásku”

  1. Dobrý deň,
    Ďakujem za váš postup, konečne po 4roch neuspesnych postupoch, ktore som za posledne 2 tyzdne skúsila, Váš zafungoval.
    Chcela by som sa spýtať, keďže to robim 1x, som na druhom dni a kvasok stale len raste, 1cm za pol hodinu! Tajze predpokladam, ze do rana vytecie ako vam. Je nieco co mozem spravit teraz este predtým ako sa to stane? Mam odbrat uz z neho a dokrmit znova dnes alebo to mozem cele dat do novej a vacsej flase? Bojim sa jedine toho, ze ked ho prenesiem do novej flase ze ho mozem narusit a znicit. Ďakujem za vasu pomoc,
    Sarah

  2. Dobrý den,

    můžu se zeptat na to udržování kvásku, já to asi nepochopila – když peču co 2-3 dny to znamená, že nemusím přikrmovat pořád, ale když mám pocit, že ho mám málo, tak klasicky 30g mouky a 30ml vody a nechat na lince a pak šup do lednice?
    Nemám do sklenice odebírat pravidelně lžíci z toho zadělaného rozkvasu na chléb?

    a druhá otázka – dělám kvásek z rye flour (takže to je asi ta celozrnná?) mám ho hodně hrubý dá se a nebo bych měla po 3. dni přidávat a používat bílou chlebovou žitnou mouku? To je ta whte rye flour prosim?

    Jinak skvěle popsané moc děkuji za rady 🙂

  3. Dobrý večer, založila som si váš kvások ,dnes má 14 dní ,už som dnes ak upiekla chlebik a vianočku,som nadšená ako sa mi to vydarilo.len by som chcela vedieť či kvások môžem dokrmovať aj obyčajnou hladkou múkou.dakujem.
    Janka

  4. Zdravim, chcem sa spytat co sa stalo s mojim kvaskom. Na treti den mi tiez vytiekol z pohara, tak som teda odobrala dve lyzice a tie prikrmila 30+30 ale od tej doby ako keby zomrel. Vobec nebublinkuje, ani sa nepohne z miesta. Dnes je to uz piaty den, a ma ist do chladnicky, tak neviem ci toto bude o tyzden pouzitelne…😢

    1. Dobrý deň, Veronika, mne sa stalo to isté, napíšete mi, prosím, ako ste dopadli s tým Vašim kváskom? Aby som zbytočne nepokračovala so zaspatým materiálom 🙂

  5. Dobrý deň, založila som si kvások podľa vášho návodu 🙂 a chcem sa opýtať, naozaj stačí kvások na začiatku dokŕmovať 1x za 24 hodín? Inde som čítala, že každých 12 hodín. A na začiatok netreba kúsky jablka? Ďakujem za odpoveď 🙂

      1. Ja som v tom nováčik 🙂 , preto som sa pýtala. Tiež som začala podľa vášho postupu 🙂 a už sa nemôžem dočkať 😀
        Ešte sa chcem opýtať, že či bude dobrá múka ražná hladká T930 od Babičkina voľba? Tú som použila na založenie kvásku.

  6. Dobrý večer, mohla by som sa prosím vás spýtať že na ten tretí deň sa prikrmuje dvakrát najskôr 50/50 a potom zhruba po hodine 30/30 či som to zle pochopila?

  7. Takže na tretí deň už len 30/30, ďakujem za odpoveď zatiaľ nevyzerá byť lenivý tak uvidím aj sa to podarí som v Tom úplný nováčik.

  8. Dobrý deň, tiež som sa pokúšala už 3 x založiť kvások s tým ze som ho cca po 6 dní krmila na linke podľa potreby. Zaujal ma vás kvások preto ho chcem vyskúšať. Len sa chcem opýtať ako to je s tým 6-12 dňom. Dám ho do chladničky a krmil odobratim každých 24 hodín ci podľa potreby (nie každý deň). Ďakujem

  9. Ďakujem za Váš postup na kvások aj kvaskovy chlebík, krásne ste to rozpísala, ja som kvások robila prvýkrát a môžem povedať, že sa vydaril, vďaka Vám 😊

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *