Kým začneme 2: Čo budem potrebovať?

Kváskovanie je síce veľká veda, ale ten obrovský zázrak vzniká z tak jednoduchej veci, ako je múka. Na založenie kvásku budeš potrebovať len 2 (slovom: dve) jednoduché suroviny – obyčajnú pitnú vodu (z vodovodu) a ražnú chlebovú hladku múku.

Na samotné pečenie kváskového chleba alebo pečiva alebo čohokoľvek iného budeš potrebovať aj ďalšie suroviny. Preto si to postupne všetko vysvetlíme.

Kvások z 95% používam ražný.  Ak chcem pšeničný, viem si ho v priebehu troch dní skonvertovať z ražného na pšeničný. Postup je rovnaký ako pri ozdravovaní kvásku. Tri dni odoberať 1PL a to nakŕmiť pšeničnou chlebovou múkou . Kvások je počas celého procesu na kuchynskej linke, zakrytý viečkom alebo fóliou.

Do cesta na chlieb používam múky – pšeničnú hladkú špeciál 00, pšeničnú chlebovú T650, pšeničnú polohrubú, pšeničnú celozrnnú, ovsennú, ražnú hladkú , ražnú celozrnnú, občas špaldové múky , manitobu a semolinu z Talianska.  Múky kupujem bežne v obchode. Nepoužívam žiadne iné špeciálne múky na kváskovanie.

Do cesta namiesto alebo súčasne v pomere s vodou môžete dávať cmar (podmáslí v ČR), srvátku, kefír, acidko, pivo, tibetskú hubu, rôzne kaše z múky, záparu zo semiačok, kašo-záparu, zemiak (varený aj surový), varenú zeleninu, meltu (Caro), kakao, chlebové korenie, rascu a mnoho veľa ďalšieho.

 

 

4 komentáre k “Kým začneme 2: Čo budem potrebovať?”

  1. Zuzka, každý deň u Vás objavím niečo nové :-)a nestačím sa diviť. Dnes som objavila tie talianske múky a chcem sa opýtať, kde ich kupujete.

  2. Zuzka moja, ja som ich našla, dajú sa kúpiť aj u nás, len za 1 kg by som zaplatila okolo 3, 99 € + dobierka. To sa mi zdá naozaj veľa…

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *