Ja mám kvások v chladničke. Uzavretý. Pečiem takmer denne. Myslím, že aj kvôli čistote a uchovaniu u nás (aj kvôli deťom) ho mám v bezpečí. Stane sa, že mi v káve skončí salám alebo lego kocka. A riskovať kvások, taký zázrak, ktorý nás zasýti ?!
Niekto má kvások na linke alebo v špajzy a kŕmi kvások denne/obdeň a aj často pečie. Ja mám v chladničke v 0,5l pohári do polovice kvások a odoberám z neho počas týždňa. Nakŕmim, keď je už na dne, alebo raz za 7 dní.
Ak náhodou si všimnete, že sa na kvásku v pohári tvorí voda znamená to, že je hladný a treba poriadne nakŕmiť. Kľudne v takom prípade aj každých 12 hodín a kvások nechať na linke. A potom do chladničky a uzavrieť.
Kvások po nakŕmení necháte na linke naštartovať hodinu (dve), aby začala rásť „čiapočka“ a tvoria sa bublinky. Potom môže do chladničky. Nesnažte sa urýchliť tak, že dáte kvások na radiátor, tým si ho len skôr či neskôr „pokazíte“.
Kvások = trpezlivosť.
Kvások pri dokrmovaní na linke má uzáver len položený, v chladničke je už kvások zatvorený.
Keď pôjdete na dovolenku, kvások aj múku si môžete vziať so sebou.
Kvások môžete zveriť niekomu zodpovednému aj s inštrukciami.
(mala som raz v lete niekoľko kváskov doma na kŕmenie a ozdravovanie). Kvások môžete silnejsie hustejšie prikŕmiť a kvások by mohol tých 14 dní vkľude vydržať. Po príchode treba hneď skúsiť odobrať a rozbehať, prípadne mu bude stačiť len mierne ozdraviť.
Nezabúdajte, riedky kvások je slabý. Musí byť tak hustý, aby nepadal z lyžice.
Dobrý den, dřív jsem omlazovala kvásek každý den, ale mám hrozně moc zbylého kvasu, který nemůžu spotřebovat, tak jsem začala dávat kvásek do lednice. Ale tam spadne na polovinu a bublinky zmizí, nevím, jestli je to v pořádku, jestli nedělám nějakou chybu a jestli ho můžu použít na rozkvas na chleba… Děkuji za odpověď
na rozkvas určite nedávať odlozene cesto … na rozkvas musí ísť kvasok v plnej sile . Najlepšie čerstvo nakrmeny . Napríklad po 4 hodinách od nakŕmenie je an kvasok aj LM pripravené a môže sa robiť rozkvas. To čo mate v chladničke môžete tam mat odlozene max 5 dni a z toho dávať pri mieseni do cesta na chlieb po 100-120g .
Alebo z takého odloženého cesta môžete robiť lievance palacinky , kvaskovu. granolu (müsli) , alebo krekry
Dobry den,
Prosim Vas, tiez mam problem. Mam cerstvo zalozeny kvasok LM. Uz som z neho upiekla sj dobru vianocku a chlebik. Ale ked ho nakrmim, necham 2-3 hodiny nakvasit, uzavriem a dam do ladnicky, tak vraj by tam mal vydrzat zopar dni nabublany a nakvaseny. Ale ten moj po 24 hodinach zacne klesat akoby bol hladny, bublinky ma, aj pekne kyslo voni. Ked otvorim viecko a pricuchnem si k nemu, tak ma az silno do nosa obari jeho kysla vona, akoby bol v tom zavretom pohari v ladnicke este silnejsi. No vyzera byt hladny a neviem co mam robit. Kazdy den ho krmit je zase moc nie? Co mam robit? Prosim o pomoc.
Skúste zmeniť muku a dajte do chladničky skôr ako zvyknete malo by to pomôcť .
Dobry den. Kvasok z celozrnej raznej muky som dostala cca pred 2 tyzdnami. Takou mukou aj dokrmujem. Hned som z kvasku piekla, dokrmovala a snazila sa robit vsetko podla instrukcii… pecieme takmer denne, obden… robili sme aj sladke pecivo a lievance… no skratka- rozbiehame a ucime sa… problem nastal, ked som po cca tyzdni od kedy sme kvasok mali- zacitila po jeho otvoreni z chladnicky velmi prenikavu silnu vonu… mne pripomona ocot? Ci je to ten spominany aceton?? ( vona) … kvasok odoberam takmer do „spinaveho pohara“.. nakrmim cca 25g muky a 25g vody.. ak som vedela, ze ho bude treba viac aj 30g a 30g… necham ma linke do rana a rano zatvorim a do chladnicky… velmi som sa tej vone zlakla ( aj toho, ze on prideme), tak som uz aj zacala kvasok ozdravovat. Podarilo sa. Vona sa zlepsila, na vyzor a kvalitu bol podla mna vzdy ok… pracoval ako mal aj pekne rastie a bublinkuje… uz ho ale mame v 2 poharoch… a pecieme s radostou dalej, no vcera som v jednom zase zacitila tu vonu…. 🙁 myslela som, ze je hladny.. nic som neodobrala a kvasok dokrmila 30g a 30g… dnes som sla robit rozkvas a neprijemna vona takaaa silnaaa 🙁 zase…. co mozem robit zle? Kde moze byt problem?? Pracuje a vyzera podla mna ako ma… ale ta vona ma znepokojuje 🙁
Chcem sa spitat pisete zs dokrmit kvasok kazdych 12 hod. Koľko dni?
Prečo musim dávať kvasok tzv uspať do chladnicky? Peciem raz za týždeň. Dokrmujem tiež raz za týždeň. Robim správne?
Dakujem za odpoveď.