Starostlivosť o kvások

Ja mám kvások v chladničke. Uzavretý. Pečiem takmer denne. Myslím, že aj kvôli čistote a uchovaniu u nás (aj kvôli deťom) ho mám v bezpečí. Stane sa, že mi v káve skončí salám alebo lego kocka. A riskovať kvások, taký zázrak, ktorý nás zasýti ?!

Niekto má kvások na linke alebo v špajzy a kŕmi kvások denne/obdeň a aj často pečie. Ja mám v chladničke v 0,5l pohári do polovice kvások a odoberám z neho počas týždňa. Nakŕmim, keď je už na dne, alebo raz za 7 dní.

Ak náhodou si všimnete, že sa na kvásku v pohári tvorí voda znamená to, že je hladný a treba poriadne nakŕmiť. Kľudne v takom prípade aj každých 12 hodín a kvások nechať na linke. A potom do chladničky a uzavrieť.

Kvások po nakŕmení necháte na linke naštartovať hodinu (dve), aby začala rásť „čiapočka“ a tvoria sa bublinky. Potom môže do chladničky. Nesnažte sa urýchliť tak, že dáte kvások na radiátor, tým si ho len skôr či neskôr „pokazíte“.

Kvások = trpezlivosť. 

Kvások pri dokrmovaní na linke má uzáver len položený, v chladničke je už kvások zatvorený.

Keď pôjdete na dovolenku, kvások aj múku si môžete vziať so sebou.
Kvások môžete zveriť niekomu zodpovednému aj s inštrukciami.
(mala som raz v lete niekoľko kváskov doma na kŕmenie a ozdravovanie). Kvások môžete silnejsie hustejšie prikŕmiť a kvások by mohol tých 14 dní vkľude vydržať. Po príchode treba hneď skúsiť odobrať a rozbehať, prípadne mu bude stačiť len mierne ozdraviť.

Nezabúdajte, riedky kvások je slabý. Musí byť tak hustý, aby nepadal z lyžice. 

7 komentárov k “Starostlivosť o kvások”

  1. Dobrý den, dřív jsem omlazovala kvásek každý den, ale mám hrozně moc zbylého kvasu, který nemůžu spotřebovat, tak jsem začala dávat kvásek do lednice. Ale tam spadne na polovinu a bublinky zmizí, nevím, jestli je to v pořádku, jestli nedělám nějakou chybu a jestli ho můžu použít na rozkvas na chleba… Děkuji za odpověď

    1. na rozkvas určite nedávať odlozene cesto … na rozkvas musí ísť kvasok v plnej sile . Najlepšie čerstvo nakrmeny . Napríklad po 4 hodinách od nakŕmenie je an kvasok aj LM pripravené a môže sa robiť rozkvas. To čo mate v chladničke môžete tam mat odlozene max 5 dni a z toho dávať pri mieseni do cesta na chlieb po 100-120g .
      Alebo z takého odloženého cesta môžete robiť lievance palacinky , kvaskovu. granolu (müsli) , alebo krekry

  2. Dobry den,
    Prosim Vas, tiez mam problem. Mam cerstvo zalozeny kvasok LM. Uz som z neho upiekla sj dobru vianocku a chlebik. Ale ked ho nakrmim, necham 2-3 hodiny nakvasit, uzavriem a dam do ladnicky, tak vraj by tam mal vydrzat zopar dni nabublany a nakvaseny. Ale ten moj po 24 hodinach zacne klesat akoby bol hladny, bublinky ma, aj pekne kyslo voni. Ked otvorim viecko a pricuchnem si k nemu, tak ma az silno do nosa obari jeho kysla vona, akoby bol v tom zavretom pohari v ladnicke este silnejsi. No vyzera byt hladny a neviem co mam robit. Kazdy den ho krmit je zase moc nie? Co mam robit? Prosim o pomoc.

  3. Dobry den. Kvasok z celozrnej raznej muky som dostala cca pred 2 tyzdnami. Takou mukou aj dokrmujem. Hned som z kvasku piekla, dokrmovala a snazila sa robit vsetko podla instrukcii… pecieme takmer denne, obden… robili sme aj sladke pecivo a lievance… no skratka- rozbiehame a ucime sa… problem nastal, ked som po cca tyzdni od kedy sme kvasok mali- zacitila po jeho otvoreni z chladnicky velmi prenikavu silnu vonu… mne pripomona ocot? Ci je to ten spominany aceton?? ( vona) … kvasok odoberam takmer do „spinaveho pohara“.. nakrmim cca 25g muky a 25g vody.. ak som vedela, ze ho bude treba viac aj 30g a 30g… necham ma linke do rana a rano zatvorim a do chladnicky… velmi som sa tej vone zlakla ( aj toho, ze on prideme), tak som uz aj zacala kvasok ozdravovat. Podarilo sa. Vona sa zlepsila, na vyzor a kvalitu bol podla mna vzdy ok… pracoval ako mal aj pekne rastie a bublinkuje… uz ho ale mame v 2 poharoch… a pecieme s radostou dalej, no vcera som v jednom zase zacitila tu vonu…. 🙁 myslela som, ze je hladny.. nic som neodobrala a kvasok dokrmila 30g a 30g… dnes som sla robit rozkvas a neprijemna vona takaaa silnaaa 🙁 zase…. co mozem robit zle? Kde moze byt problem?? Pracuje a vyzera podla mna ako ma… ale ta vona ma znepokojuje 🙁

  4. Prečo musim dávať kvasok tzv uspať do chladnicky? Peciem raz za týždeň. Dokrmujem tiež raz za týždeň. Robim správne?
    Dakujem za odpoveď.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *