Starostlivosť o kvások

Ja mám kvások v chladničke. Uzavretý. Pečiem takmer denne. Myslím, že aj kvôli čistote a uchovaniu u nás (aj kvôli deťom) ho mám v bezpečí. Stane sa, že mi v káve skončí salám alebo lego kocka. A riskovať kvások, taký zázrak, ktorý nás zasýti ?!

Niekto má kvások na linke alebo v špajzy a kŕmi kvások denne/obdeň a aj často pečie. Ja mám v chladničke v 0,5l pohári do polovice kvások a odoberám z neho počas týždňa. Nakŕmim, keď je už na dne, alebo raz za 7 dní.

Ak náhodou si všimnete, že sa na kvásku v pohári tvorí voda znamená to, že je hladný a treba poriadne nakŕmiť. Kľudne v takom prípade aj každých 12 hodín a kvások nechať na linke. A potom do chladničky a uzavrieť.

Kvások po nakŕmení necháte na linke naštartovať hodinu (dve), aby začala rásť „čiapočka“ a tvoria sa bublinky. Potom môže do chladničky. Nesnažte sa urýchliť tak, že dáte kvások na radiátor, tým si ho len skôr či neskôr „pokazíte“.

Kvások = trpezlivosť. 

Kvások pri dokrmovaní na linke má uzáver len položený, v chladničke je už kvások zatvorený.

Keď pôjdete na dovolenku, kvások aj múku si môžete vziať so sebou.
Kvások môžete zveriť niekomu zodpovednému aj s inštrukciami.
(mala som raz v lete niekoľko kváskov doma na kŕmenie a ozdravovanie). Kvások môžete silnejsie hustejšie prikŕmiť a kvások by mohol tých 14 dní vkľude vydržať. Po príchode treba hneď skúsiť odobrať a rozbehať, prípadne mu bude stačiť len mierne ozdraviť.

Nezabúdajte, riedky kvások je slabý. Musí byť tak hustý, aby nepadal z lyžice. 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *