Ozdravenie kvásku

Ozdraviť kvások netreba len keď už je zle nedobre. Kvásku občas veľmi dobre padne také ozdravenie. Wellness pobyt von z chladničky . Ja ozdravujem pri zmene ročného obdobia. Vtedy kolíše teplota vzduchu vonku aj doma a ten náš kvások to cíti.

Kedy viete, že je vhodné už kvások ozdraviť ?

  • Kvások nevonia , cítiť acetónovo
  • Napovrchu kvásku v chladničke sa objavilo viac vody a kvások je riedky
  • Rozkvas trvá dlhšie ako obvykle
  • Striedka po prekrojeni je hutná a mokrá
  • Váš vnútorný pocit vám napovedá, že je čas na ozdravenie
  • Striedka je nepravidelná , veľké oká striedajú malé, alebo je v striedke jaskyňa (to však moE znamenať aj zlé stáčanie cesta do ošatky)

Každopádne kvások sa dá zachrániť. Dá sa ozdraviť. A ako na to ? Hlavne trpezlivo. On to zvládne.  Ozdravovanie trvá 3 dni.

Z vášho materského kvásku si odoberiete 1kl kvásku. Ozaj viac nie je potrebné.

Do čistej misky/pohára – priesvitné aby bolo, aby ste videli bublinky (v plastovej miske pri pohľade zhora na kvások nič neuvidíte) nalejete 30g vody,

pridáte kvások a rovnaké množstvo múky ako vody, čiže 30g múky, akou ste aj doteraz kvások kŕmili. Žiadna zmena v múke.

Zamiešajte , ostane vám hustý kvások. HUSTÝ. Ešte raz HUSTÝ. Tak je to správne.

Zakryjete fóliou, či položíte vrchnák len (neuzavrieť, len položiť). A necháte na linke.

O 12/24hod hodín z tohto kvásku opäť odoberiete len 1 kl do nového čistého pohára. Znovu dokŕmite 30g vody a 30g múky a zamiešate. Zbytok vyhodíte. Nesnažte sa „škrečkovať“,  že ten „starší“ kvások odložíte a na niečo použijete. Vydržte a počkajte si na ten nový ozdravený.

To rozmedzie 12-24 hod uvádzam zámerne. Ak máte pocit, že kvások ozaj treba od zakladov ozdraviť, kŕmiť ho treba každých 12 hodín po dobu 3 dní. Zakaždým zarobiť nový do novej misky/pohára.

Ak kvások „len chcete nabudiť“ alebo len tak mu dopriať „weekendový wellness“ stačí ozdravovať každých 24hodin tiež 3 dní.

Ak vám kvások odspodu už veselo bublinkuje a rastie, dodržať treba tie 3 dní.

Na tretí deň večer môžete posledný krát nakŕmiť aj viac ak máte pocit, že chcete mať kvásku viac. Tak nakŕmite 50+50 , nechajte naštartovať a keď ozaj ste si istí jeho znovuzrodenim a silou, tak kvások pochváliť, uzavrieť a odložiť do chladničky.

Kváskom nech sa darí!

10 Replies to “Ozdravenie kvásku”

  1. Zuzka pozdravujem. Mam matersky kvasok razny. Ako ho mam pretransformovat do psenicneho. Ak to dobre chapem budem postupovat rovnako ako tu ale budem davat psenicnu muku.. je to tak….

    1. Dobrý deň. Áno. Akurát treba dávať viac múky v pomere k vode. Napríklad 30 múka a 20 voda. Pšenica inak saje vodu a kvások musíte mať stále tak tuhý ako ste zvyknutá pri raznom. Podotýkam že vám kvások dlho nevydrží, rád sa kazí a slabne rýchlo . Takže skôr ho použiť keď ozaj niečo chcete z pšeničného kvásku alebo potom vhodnejšie je Lievito madre. Je to tuhý kvas a neporovnateľne dlhšie a stabilnejšie vydrží.

  2. Dobry den, chcem sa spytat pred 6 dnami som si zalozila kvasok, tento kvasok som mala vo velmi velkej a sirokej sklenici, na 3 den bol kvasok velmi riedky a zapachal. .. na 4 den rano som mu spravila ozdravovaciu kuru, (do novej mensej sklenicky som odobrala zo stareho 1PL a pridala 50g muky a vody) – uz po prvom dni bol viditelne bublinkovejsi, hustehsi… takto som to zopakovala este 2x (cize 3x).. chcem sa spytat ci mi poradite ako mam dalej pokracovat. Velmi pekne dakujem.

    1. Kvasok kŕmiť ďalej denne 20 muka a 20 voda ak je kvasku veľa treba odobrať (z toho odobratého môžete robiť palacinky lievance foccacciu ) na cca piaty deň môže kvasok do chladničky ale stále denne vybrať a nakŕmiť nechať na linke po nakrmeni aspoň 90min naštartovať , zatvoriť a zase do chladničky . Aspoň aby mal kvasok tých 12 dni minimálne tak treba kŕmiť denne. Potom už len keď budete piecť stačí nakŕmiť. Alebo raz za 7 dni.

      1. Velmi pekne dakujem 🙂 kemila som tak ze rano o 7:00 a potom za 12 hodin, ked som ho ozdravovala.. mam aj teraz tak alebo staci raz za den? 🙂 a este treba zmenit muku alebo mozem stale tou istou? Moc ste mi pomohli. Dakujem!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *