Jednoduchý recept na chlieb formou 1-2-3

 

Tento recept je veľmi jednoduchý a ľahko zapamätateľný.

1 = 100g rozkvasu, 2 = 200g vody, 3 = 300g múky. 

Chcete skúsiť ďalši chlebík a bojíte sa experimentovať ? Nebojte sa, s týmto jednoduchým receptom to pôjde jedna radosť, a nemusíte si pamätať ani gram z receptu.  Stačí vám vedieť 123.

A keď ste ešte smelší pokojne v závere pridajte do cesta za hrsť vločiek, či semienok alebo za lyžicu zemiakovej kaše či postrúhanej mrkvy.

Z materského kvásku z chladničky si odoberiete nie úplne plnú 1PL (polievkovú lyžicu) = cca 10g ,  pridáte 50g ražnej hladkej alebo CZ (celozrnnej) múky, 50g vody a zamiešate, necháte na linke vykysnúť cca 6-8hodín. Čas si odsledujte podľa toho ako sa rozkvas zdvojnásobil . Bude plný bubliniek. Skúste test rozkvasu.

     

K hotovému rozkvasu pridáte 200g vody a 300g múky. Múku môžete dať len hladkú špeciál 00, alebo hladkú chlebovú T650. Prípadne kombináciu múk. A po autolýze 9g soli. 

 Celý ďalší postup je úplne štandard ako ste zvyknutí piecť. Cesto po dobu dvoch hodín treba prekladať, vždy keď pôjdete okolo. Kľudne aj každých 20min. Sami uvidíte ako sa to tuhšie cesto odrazu mení na poddajnejšie a bublinkovatie. Potom stočíte do ošatky a môžete buď o 60-90min piecť alebo ho zakryté na noc hneď po stočení do ošatky dajte do chladničky.
Ak chcete použiť chladničkové kysnutie, vtedy ale nefunguje prstový test .

Cesto v ošatke v chladničke tiež môže prekysnúť. Záleží koľko máte stupňov v chladničke. Optimálne sú 4-5st. Vtedy sa cesto ozaj spomalí až zaspí.
Určite si všimnete či cesto podrástlo. Ak máte pocit, že sa v chladničke ani nepohlo, pokojne ho nechajte ešte na linke pred pečením cca 60min.
Ak však vyberiete z chladničky nadýchaného bucloša, pokojne ho dajte hneď piecť na rozpálený plech. Také cesto z chladničky sa aj lepšie narezáva.

 

 

 

 

 

 

 

One Reply to “Jednoduchý recept na chlieb formou 1-2-3”

  1. Zuzka, dakujem Vam za fantasticke , jednoduche recepty.
    Prakticke rady a vysvetlenia. Obrazky su tiez velmi napomocne. Konecne stranka, co ma bavi. Vsetky komercne stranky, knizky som uz vyskusala a na Vas som prisla uplnou nahodou a teda klobuk dolu.
    Tesim sa na dalsie Vase recepty, prajem Vam vsetko dobre, vela uspechov pri peceni dalsich kvaskovych dobrot.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *