Madreliky alias rohlíky z lievito madre

 

Nikdy nehovor nikdy. „Nikdy som nejedla lepšie rohlíky ako sú tie domáce!“ No to je pravda, ale ešte som vtedy netušila, že aj tie domáce majú niekoľko stupňov vylepšenia.
Domáce rohlíky z droždia (recept tu)
Domáce rohlíky z kvásku
Domáce rohlíky z lievito madre

Áno áno aj lievito madre je kvások. Ale on je iný. Lepší. A rohlíky, pomenovala som si ich madrelíky, sú TOP. Ozaj kto neochutnal neuverí.

LM som si deň vopred nakŕmila trošku viac, lebo som okrem chleba chcela skúsiť rohlíky.

Odobrala som z LM  100g a urobila predcesto.

Pridala som 1kl medu, 80g vody,  130g hladkej múky a nechala kysnúť 5 hodín.

Hotové predcesto som dala do robota a k nemu  1,5 kl soľ, 340g hladkej múky a 180g vlažnej vody a 25g bravčovej masti. (môžete dať olej). Cesto sa miesilo 5min na najnižšom stupni pomaly. Pekne sa oddelilo od stien.  A opäť kyslo 2 hodiny. Počas toho času som 2x cesto preložila.

Cesto som rozdelila na 16ks po 50-55g. Urobila bochníčky. Odležali 15min. Vyvaľkala som valček a stočila do rohlíkov , uložila na plech spojom dole. Na plechu podkysli ešte 60min. Potrela som vajíčkom s troškou mlieka a šupla do vyhriatej rúry na 230st. Piekli sa 12 min.

Po upečení sa chladili na mriežke.

7 Replies to “Madreliky alias rohlíky z lievito madre”

  1. Jej Zuzka, krasne Ti vysli, aj ja mam rada tento Tanickin recept, vzdy sa super podaria :-), nadychane a makkucke papericko, aj dnes som ich robila, styri uz padli za vlast ( ja sama 😀 ) fakt to madre je zazrak, z kvasku som take nikdy nemala

      1. Ahoj Zuzka, a v chladničke nechám kysnúť cesto alebo už rohlíky? Keď ich vyberuem z chladničky tak môžu rovno do trúby?… ďakujem 😘

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *