Nikdy nehovor nikdy. „Nikdy som nejedla lepšie rohlíky ako sú tie domáce!“ No to je pravda, ale ešte som vtedy netušila, že aj tie domáce majú niekoľko stupňov vylepšenia.
Domáce rohlíky z droždia (recept tu)
Domáce rohlíky z kvásku
Domáce rohlíky z lievito madre
Áno áno aj lievito madre je kvások. Ale on je iný. Lepší. A rohlíky, pomenovala som si ich madrelíky, sú TOP. Ozaj kto neochutnal neuverí.
LM som si deň vopred nakŕmila trošku viac, lebo som okrem chleba chcela skúsiť rohlíky.
Odobrala som z LM 100g a urobila predcesto.
Pridala som 1kl medu, 80g vody, 130g hladkej múky a nechala kysnúť 5 hodín.
Hotové predcesto som dala do robota a k nemu 1,5 kl soľ, 340g hladkej múky a 180g vlažnej vody a 25g bravčovej masti. (môžete dať olej). Cesto sa miesilo 5min na najnižšom stupni pomaly. Pekne sa oddelilo od stien. A opäť kyslo 2 hodiny. Počas toho času som 2x cesto preložila.
Cesto som rozdelila na 16ks po 50-55g. Urobila bochníčky. Odležali 15min. Vyvaľkala som valček a stočila do rohlíkov , uložila na plech spojom dole. Na plechu podkysli ešte 60min. Potrela som vajíčkom s troškou mlieka a šupla do vyhriatej rúry na 230st. Piekli sa 12 min.
Po upečení sa chladili na mriežke.
Jej Zuzka, krasne Ti vysli, aj ja mam rada tento Tanickin recept, vzdy sa super podaria :-), nadychane a makkucke papericko, aj dnes som ich robila, styri uz padli za vlast ( ja sama 😀 ) fakt to madre je zazrak, z kvasku som take nikdy nemala
Ďakujem.ano Táňa má skvelé recepty. Vďaka jej za ne.
Dobry vecer,ja sa chcem spytat ze ak som zarobila predcesto teraz,tak potom uz cesto samotne na noc mozem dat do chladnicky?lebo v noci uz piect sa mi nechce 🙂dakujem
Ano môžete ale predtým ho nechajte zamiesene chcilku na linke a prekladať
Dobry
Mozu rohliky kysnut aj cez noc V chladnicke?
Dobry
Mozu rohliky kysnut aj cez noc V chladnicke? A bola by moznost Aby ste pridat recept na LM? Dakujem
Dobry
Mozu rohliky kysnut aj cez noc V chladnicke? A bola by moznost Aby ste pridali recept na LM? Dakujem
Rohlíky áno jasne môžu kysnúť v chladničke, aj z droždia aj z kvásku aj z LM.
Recept na LM je už krásne napísaný na http://www.vune-chleba.cz
Ahoj Zuzka, a v chladničke nechám kysnúť cesto alebo už rohlíky? Keď ich vyberuem z chladničky tak môžu rovno do trúby?… ďakujem 😘
Dobrý deň, predcesto ma kysnúť na linke či v chladničke?
Ďakujem
Aj mna by zaujimalo, mozem si predcesto nechat od vecer do rana v chladnicke? A rano dalej pokracovat? Dalujem
Zuzka ak som dobre pochopila tak na madreliky predcesto LM je 310 g? 100LM+80voda+130g muka. Ďakujem Vám za skoru odpoveď.
Ano správne
Zuzka prosim Vás a ak mám občerstvené LM deň dopredu, a je ho toľko koľko potrebujem ( 310g ) môžem ho dať rovno z pohára , alebo znova nakŕmiť a až po vzídení použiť ?
Myslîm tým nie večer pred dňom pečenia, ale ešte jeden deň pred v podstate 2 večere – dni.
Pokial LM v chladničke ma ciapocku pripadne je ešte povrch zarovnaný ale nie je ešte prepadnutý tak smelo môžete odobrať z pohára .
Zuzka, ďakujem za rady a výborný recept, robila som aj rožteky a pár žemličiek. Vyšli výborne, chuťovo vynikajúce, len nabudúce musím urobiť z dvoch dávok, alebo menej kusov aby boli väčšie, pre manžela to boli rožteky na dve zahryznutia. ☺😋☺😋☺
velmi sa teším ! Nech sa vám darí aj ďalej a všetko dobre prajem
Prosím Vás, piekli ste rožteky z LM v rure so záparou alebo bez nej? Nie je potrebné predhriať plech na ktorom pečieme? Ďakujem 🙂
Plech nenahrievam na pečivo
Zaparu nerobím – kazí to rúru (teda tie staršie) ktoré nie sú na to stavané …
Zuzka, prosím Vás a na predcesto nie je niaky test (ako na rozkvas), ktoré nám začiatočníkom pomôže, že je predcesto správne vykysnuté? Ďakujem.
Keď sa 2-3znasobi
Ďakujem Zuzka, včera som urobila rožky. Boli dokonaleeeeee. Veľká vďaka za podrobný postup založenia LM a aj za recepty. Prosím a niaky receptik na zemiakových chlebík z LM by ste nemali?
akýkoľvek chlieb z Lm a len pridáte zemiak
Neskutočne dobré aj na sladko s pridaním cukru a namiesto masti som dala olej, nabudúce skúsim s maslom
Veľmi ďakujem za recept
Zuzka,keď dám teraz cesto do chladničky,ráno ho vyberiem a môžem z neho hneď začať robiť buchtičky, nechám podkysnút a potom rožky nechám ešte 2 hodiny kysnúť a môžem piecť ?Alebo cesto treba nechať zahriať a potom začať robiť ?
Vždy je lepšie cesto z chladničky najskôr nechať vonku ohriať aspoň 30-60min
Ahoj všem, dodržujete časy kysnutí? Přijde mi, že hodinu na plechu je málo. Mám se řídit okem a nechat kysnut do 2x objemu a nebo opravdu stačí hodina? Děkuji moc, mějte se hezky a ať nám to kvaskuje🙂