Bielkovinový večerný chlieb je vhodnou alternatívou k potravinám s vysokým obsahom sacharidov, čiže je vhodný v diétnom režime pre ženy i mužov. Kulturisti i fitnessky sa ho veľmi ťažko zriekajú. Keďže chlieb neobsahuje múku je taktiež vhodný i pre bezlepkovú stravu. Bielkovinový večerný chlieb obsahuje iba vajcia, tvaroh a semienka, čiže má vysoký podiel bielkovín – až 26,5 %. Je to o 4 až 5-krát vyšší podiel ako má bežný pšeničný, alebo ražno-pšeničný chlieb. Zároveň je v bielkovinovom večernom chlebe obsah sacharidov len zhruba 4,9 %, čo je 8-krát menej, ako v bežnom chlebe. (zdroj:internet)
Keďže nemám doma bezlepkový kvások a občas sa niekto opýta na “iný” chlebik , tak mám alternatívu … je to veľmi sýty chlieb, uchováva sa v chladničke kde vydrží 5 dní. Postup je takmer úplne jednoduchý takže prípravu zvládne ozaj každý kto nie je úplne ľavý . Chlebík neodporúčam jesť malým/menším deťom , určite by ťažko vedeli stráviť toľko semiačok.
Potrebovať budete :
4 vajíčka
100g tvaroh
soľ
350g semiačok (tekvica, slnečnica, ľan, sézam, chia..)
Na hrot noža môžete nemusíte pridať sódu bicarbonu .
Postup jednoduchý :
Vyšľahať bielka so soľou
Pridať žĺtka
Potom tvaroh a zakaždým premiešať
Nakoniec semienka aké máte také dáte
vložiť do formy na toast vymazanej maslom a pečie sa na 180st cca 45-50min
Po upečení nechať vychladnúť a nezabudnúť že sa uchováva v chladničke.
dobry den,.dakujem.za receptik..chlebik je super, musim nabuduce kratsie piect..trochu som da.pozabudla..ale inak.parada..zase mi.trochu robi lepok zle..tak sa tesim.receptu, vzdy som takyto kupovala v obchode..ale radsej si.urobim.doma 🙂
Ďakujem za recept, chlebík sa vydaril. 👍 . Je to vydarená náhrada klasického chleba. “ Chlebík ŠUP – ŠUP “ 😍
No mne vôbec nevyšiel vrch krása ale dnu jak vajcia v tvarohu hrôza išli to rovno do kosa
Dobrý deň, ja milujem tento chlebík, len v poslednom čase sa mi stáva že tie slnečnicové jadierka nejak zoxiduju a už od začiatku po upečení sa tam objaví zelená farba. Stalo sa Vám to už? Semienka kupujem vždy v Lidli. Kedysi bol chlebík taký ako Váš. Nerozumiem tomu.
Dobrý deň, nikdy som sa s tým nestretla. Žiaľ neviem pomôcť.
Môžte slnečnicové jadierka zameniť za posekané vlašské orechy, lupienky mandlí….☺
to je z kypriaceho prasku /bezfosfatoveho/
Slnečnica zoxiduje vďaka sóde bikarbóne, ale nie he to žiadna závada, len z estetického hľadiska
Slunečnicové semínka vždy zezelenají s kontaktem se sodou nebo práškem do pečiva.
Fantasticky chlebik 🤩
Chlebík je výborný, vďaka za recept.