Čo je pri kváskovaní najdôležitejšie?

Ak odpoviete, že najdôležitejšia je „tá správna špeciálna múka“ (ako sa snaží presvedčiť marketing istého produktu), tak to nie je správna odpoveď.

Pretože pri kváskovaní je najdôležitejšia trpezlivosť.

Žijeme v rýchlej dobe, zvykli sme si na donášku pizze do 30 minút a dovoz tovaru kuriérom nasledujúci pracovný deň. Aj klasické kysnuté cesto z priemyselného pekárskeho droždia je hotové raz-dva. Ale kvások pracuje vďaka divokým, nevyšľachteným kvasinkám a baktériám, ktoré sa prirodzene nachádzajú na povrchu obilných zŕn a vo vzduchu. No a tieto prírodné potvorky potrebujú svoj čas, kým vykonajú svoje dielo.

Ak chceš mať všetko rýchlo hotové, choď si kúpiť chlebík do obchodu. Tam ho už nájdeš hotový, bez starostí. Stačí zaplatiť.

Ak chceš kváskovať, budeš musieť spomaliť, obrniť sa trpezlivosťou a plánovať veci v predstihu.  V tomto prípade trpezlivosť neprinesie ovocie, ale kváskový chlebík, pečivo a ďalšie úžasné veci na tvojom rodinnom stole.

One Reply to “Čo je pri kváskovaní najdôležitejšie?”

  1. …no tá trpezlivosť, som narodená v znamení Barana, som tvor netrpezlivý, chcem všetko hneď a práve pri kváskovaní si trpezlivosť cvičím, pretože výsledný efekt , ak by som nebola trpezlivá by nestál za nič…

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *