Dostali ste odomňa kvások, alebo vám ho niekto daroval a neviete čo ďalej ?
Dôležité je vedieť, kedy bol kvások naposledy dokŕmený a akou múkou. Kvások odomňa dostanete dokrmený ražnou celozrnnou múkou.
Kvások preložte do pohára s viečkom, do kelímku. Je dobre ho nakŕmiť 20g múky a 20g vody. Nechať na linke (len s položeným viečkom/vrchnákom) cca hodinu , dve a potom uzavrieť a dať do chladničky. Je vhodné si označiť kedy ste kvások dostali, keby nakŕmili. Kvások má byť vždy radšej hustejší ako riedky. (Riedky kvások = hladný kvások = slabý kvások) .
Keď budete piecť platí pravidlo, keď kvásku vezmem tak mu vrátim.
Keď piecť nebudete, treba kvások nakŕmiť raz za 7 dní.
Kvások mám v chladničke v uzatvorenej nádobe, uháčkovala som si aj „čelenku“ na pohár s kváskom, aby bolo jasné, že to nie je nič pokazené v pohári. Ak máte záujem o niečo podobné, rada uháčkujem.
Keď sa rozhodnete hneď na druhý deň po obrdžaní kvásku piecť chlieb, smelo do toho. Kvások po vašom dokŕmení bude mať kopec bubliniek a bude pekne voňať ako „jablčný mušt“.