Dostali ste kvások a čo s ním ďalej, aby prežil …

Dostali ste odomňa kvások, alebo vám ho  niekto daroval a neviete čo ďalej ?

Dôležité je vedieť, kedy bol kvások naposledy dokŕmený a akou múkou. Kvások odomňa dostanete dokrmený ražnou chlebovou hladkou múkou. Na dokrmovanie nepoužívam celozrnnú. Ani pri zakladaní kvásku.

Kvások preložte do pohára s viečkom, do kelímku. Je dobre ho nakŕmiť 20g múky a 20g vody.  Nechať na linke (len s položeným viečkom/vrchnákom) cca hodinu , dve a potom uzavrieť a dať do chladničky.  Je vhodné si označiť kedy ste kvások dostali, keby nakŕmili.  Kvások má byť vždy radšej hustejší ako riedky.  (Riedky kvások = hladný kvások = slabý kvások) .

Keď budete piecť platí pravidlo, keď kvásku vezmem tak mu vrátim.

Keď piecť nebudete, treba kvások nakŕmiť raz za 7 dní.

Kvások mám v chladničke v uzatvorenej nádobe, uháčkovala som si aj „čelenku“ na pohár s kváskom, aby bolo jasné, že to nie je nič pokazené v pohári.  Ak máte záujem o niečo podobné, rada uháčkujem.

Keď sa rozhodnete hneď na druhý deň po obrdžaní kvásku piecť chlieb, smelo do toho.  Kvások po vašom dokŕmení bude mať kopec bubliniek a bude pekne voňať ako „jablčný mušt“.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *