Kváskové dalamánky

Dalamánky som spoznala, až keď som sa začala pred 6 rokmi venovať kvásku. Dovtedy som ani nepočula o nich. Pripomína mi to mini chlebík, alebo niečo ako celozrnný bosniak, každopádne je to veľmi chutné. Z tohto množstva v recepte vám vyjde 8 kúskov. Celkom ideálne napríklad ku kapustnici alebo k huspenine.

Na rozkvas si pripravte

  • 20 g celozrnného kvásku (môžete dať aj ražný)
  • 125 g celozrnnej ražnej múky
  • 125 g vody

Rozkvas si ja väčšinou pripravím z večera do rána, alebo ráno zarobím, do večera vykysne (aspoň tých 8 hodín), večer zamiesim a cesto dám na noc do chladničky a na druhý deň vyberiem a urobím dalamánky.  Komu ako časovo vyhovuje, pokojne môžete použiť chladničkové kysnutie cesta.

Na cesto budete potrebovať
  • rozkvas
  • 350 g hladké múky špeciál alebo T650
  • 175 ml vody
  • 5 g mletej rasce
  • 10 g soli
  • na potretie vajíčko (alebo postriekate vodou)
  • na posypanie hrubozrnná soľ alebo čo máte radi (sézam, vločky, ľan…)

Vypracujte hladké cesto a nechajte buď cez noc v chladničke alebo nechajte kysnúť 2 hodiny v teple na linke.  Ak ste nechali cesto v chladničke, po 8-12 hodinách vyberiete, necháte asi 2 hodiny nech sa ohreje na izbovú teplotu a potom spracujete ďalej. Ak ste cesto nechali na linke kysnúť, spracujete na dosku bochnik z misy,

rozdelite na 8 kúskov cca 100g,

Vytvarujete tvar a odložíte na plech

kde ešte bude odpočívať a podkysne , čas trvania je asi 90min.  Potom postriekate vodou a žiletkou alebo nožíkom pozdĺžne prerežete . môžete posypať hrubozrnnou soľou alebo čo máte radi.

Rúra sa vám zatiaľ vyhrieva na 250st, po vložení do rúry stiahnete na 220st, pečiete 15min, znížite ešte teplotu na 190st a už len zľahka dopečiete asi 10 min.  Odspodu budú po zaklopaní znieť duto.  Vyberiete na mriežku a necháte vychladnúť.

 

9 komentárov k “Kváskové dalamánky”

  1. Dobrý deň Zuzanka,

    idem vyskúšať Vaše kváskové dalamánky. Priznám sa, zostala som v pomykove z rozkvasu, ktorý je pri pomere ako píšete v recepte veľmi hustý. Výsledok však spoznám až zajtra. Napíšem, ako sa mi vydarili.

  2. Dobry den,
    Zuzano,

    dnes jsem pekla Vase dalamanky; vsecko bylo dobre, jenom moje testo bylo trochu lepive. Je to tak dobre nebo jsem dala moc vody?

    Dekuji za odpoved,

    Magda.

  3. Rozkvas byl hezky rozjetý, ale po zpracování těsta mi to nechtělo ani za ty dvě hodiny kynout. Nevím, kde se stala chyba. Teplota v místnosti byla v pořádku

  4. Sú krásne a chutné, práve som dopiekla, cesto kyslo v noci, super sa s ním pracuje , ja som aj trošku preložila raz po vybratí z chladničky a raz pred tvarovaním aj vo vnútri krásne s dierkami .
    Vďaka za recept , uložený

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *