Kváskové dalamánky

Dalamánky som spoznala, až keď som sa začala pred 6 rokmi venovať kvásku. Dovtedy som ani nepočula o nich. Pripomína mi to mini chlebík, alebo niečo ako celozrnný bosniak, každopádne je to veľmi chutné. Z tohto množstva v recepte vám vyjde 8 kúskov. Celkom ideálne napríklad ku kapustnici alebo k huspenine.

Na rozkvas si pripravte

  • 20 g celozrnného kvásku (môžete dať aj ražný)
  • 125 g celozrnnej ražnej múky
  • 125 g vody

Rozkvas si ja väčšinou pripravím z večera do rána, alebo ráno zarobím, do večera vykysne (aspoň tých 8 hodín), večer zamiesim a cesto dám na noc do chladničky a na druhý deň vyberiem a urobím dalamánky.  Komu ako časovo vyhovuje, pokojne môžete použiť chladničkové kysnutie cesta.

Na cesto budete potrebovať
  • rozkvas
  • 350 g hladké múky špeciál alebo T650
  • 175 ml vody
  • 5 g mletej rasce
  • 10 g soli
  • na potretie vajíčko (alebo postriekate vodou)
  • na posypanie hrubozrnná soľ alebo čo máte radi (sézam, vločky, ľan…)

Vypracujte hladké cesto a nechajte buď cez noc v chladničke alebo nechajte kysnúť 2 hodiny v teple na linke.  Ak ste nechali cesto v chladničke, po 8-12 hodinách vyberiete, necháte asi 2 hodiny nech sa ohreje na izbovú teplotu a potom spracujete ďalej. Ak ste cesto nechali na linke kysnúť, spracujete na dosku bochnik z misy,

rozdelite na 8 kúskov cca 100g,

Vytvarujete tvar a odložíte na plech

kde ešte bude odpočívať a podkysne , čas trvania je asi 90min.  Potom postriekate vodou a žiletkou alebo nožíkom pozdĺžne prerežete . môžete posypať hrubozrnnou soľou alebo čo máte radi.

Rúra sa vám zatiaľ vyhrieva na 250st, po vložení do rúry stiahnete na 220st, pečiete 15min, znížite ešte teplotu na 190st a už len zľahka dopečiete asi 10 min.  Odspodu budú po zaklopaní znieť duto.  Vyberiete na mriežku a necháte vychladnúť.

 

3 Replies to “Kváskové dalamánky”

  1. Dobrý deň Zuzanka,

    idem vyskúšať Vaše kváskové dalamánky. Priznám sa, zostala som v pomykove z rozkvasu, ktorý je pri pomere ako píšete v recepte veľmi hustý. Výsledok však spoznám až zajtra. Napíšem, ako sa mi vydarili.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *