Test rozkvasu

Tento test vám veľmi pomôže hlavne v začiatku, kým si osvojíte svoje zručnosti a kým sa so svojím kváskom dostatočne zblížite natoľko , že budete vedieť ako pracuje, aký je silný a teda koľko času potrebuje na rozkvasenie a aby bol dostatočne silný utiahnuť chlieb a upiecť vlastne z jednej lyžice veľký balón.

Rozkvas pri normálnej izbovej teplote v priemere 21st kysne 8-12 hodín. Rozmedzie je dosť veľké, ale stále to má súvis aj so silou kvásku.
V lete , keď budete mať v kuchyni 30st, budú vaše rozkvasy hotové aj za 4hodiny.

No ale doležité je vedieť si svoj rozkvas otestovať.  Z hotového rozkvasu – teda po tých 8-12 hodinách odoberiete 1 kávovú lyžičku a rozkvas dáte do pohára/misky s vlažnou vodou.

  1. ak rozkvas (tá guľôčka) ostane plávať na hladine –> rozkvas je v poriadku
  2. ak rozkvas klesne ku dnu ( a ani po chvíľke nevypláva) –> rozkvas ešte potrebuje čas na kysnutie 
  3. ak rozkvas sa rozpadáva na kúsky, oddeľuje sa od seba –> rozkvas je prekysnutý – no aj taký sa dá ešte zachrániť, keď do rozkvasu pridáte 1PL múky (cca 15g) a 1PL vody (10g) , zamiešate a necháte ešte hodinu znovu podkysnúť.

Stalo sa mi už aj také, že som musela odísť a rozkvas bol akurát hotový. Dala som ho do chladničky. Keď už som chcela miesiť, rozkvas som vybrala z chladničky, nechala ohriať postupne na izbovú teplotu (cca dve hodiny na linke) znovu som pridala za lyžicu múky a vody, nechala naštartovať asi hodinu a pokračovala som v príprave cesta na chlieb.

3 komentáre k “Test rozkvasu”

  1. Dobrý deň, môže sa tento test robiť aj pri lievito madre a aj keď sa na rozkvas použije iná ako ražná múka, napr. pšeničná ? Ďakujem za odpoveď.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *