Žltý chlieb z LM

 

Stále sa s lievito madre zoznamujem. Zvykáme si na seba. Môj druhý pokus o chlieb z LM vyšiel tiež veľmi parádne. Som spokojná.
Tentokrát som urobila aj predcesto (rozkvas) a do cesta pridala zdravú kurkumu.

Vedeli ste, že kurkuma alias indický šafrán, jeho koreň sa dá využiť na rôzne spôsoby a pomáha pri ochoreniach.  V Indii sa používa pri uštipnutí hadom či pavúkom. Pomáha pri cukrovke a tráviacich ťažkostiach, má dobrý vplyv na zvýšenie imunity , celkovo pozitívne pôsobí na psychický stav. Tak prečo indický šafrán nepoužiť do chleba ?! Okrem toho, že bude pekný žltý,  budeme mať aj dobrú náladu.

Deň vopred som nakŕmila LM, aby som ho mala viac. Okrem chlebíka som piekla aj madrelíky – rohlíky z LM. Na samotný chlieb na predcesto (rozkvas) som odobrala 100g madre spolu s 200g vody a 100g pšeničnej chlebovej múky a 100g ražnej celozrnnej múky nechala 5 hodín kysnúť.

K hotovému predcestu som pridala 225g vody, 2PL jogurtu, 11g soli, 1 mokka lyžičku kurkumy a 350g múky (200g hladkej špeciál, 100g pšeničnej polohrubej a  50g ražnej chlebovej hladkej múky). V robote sa miesilo cesto 7min celkom sa zdalo, že bude dosť lepivé. Verila som, že prekladaním cesta a každou minútou kysnutia sa zmení konzistencia. a veru aj tak bolo. Po druhom prekladaní cesta už to bola pohoda. Cesto som po dobu 2 hodín prekladala každých 20 min, stočila do ošatky a po pol hodine dala na balkón, bolo okolo 0st. Musela som isť uspávať zbojníkov.  Kým sa vyhriala rúra bolo cesto už naspäť v teple domova a potom rovno wellness do rúry na rozpálený plech.
Chlebík po upečení som krájala až ráno po cca 6 hodinách od upečenia. Oddychoval na mriežke.

Striedka veľmi jemná , chlebík úžasne mäkký a tá farba indického šafránu ?!

 

 

One Reply to “Žltý chlieb z LM”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *