Kdeže, žiadna exkluzivita to nie je. Ani nič výnimočné. Ale! Keď ešte rozkvas nemáte hotový a do upečenia kváskového chleba je ďaleko, prípadne sa nemáte čas hrať s pečivom, tak je práve taký sendvič rýchla jednoduchá voľba. No a keď to niečím „vyšperkujete“ tak výsledok stojí za to.
Na ryžovník budete potrebovať:
50g ryže
200g vody
Štipka soli
Uvariť ryžu a nechať vychladnúť. Ryža môže byť mierne nedovarená. Lepšie ako nechať prevariť na kašu. Vodu zliať a použiť do prípravy ryžovníku.
Cesto –
600g Pšeničnej hladkej múky
330g vody – (použiť vodu z ryže čo ostala a doliať do 350g vodu)
75g Lievito madre (ak nemáte LM, pridajte o 20g vody viac)
30g oleja
12g soli
Uvarená vychladená ryža
3g sušeného droždia
1kl cukru
Do misy preosejeme múku , pridáme droždie a cukor, zalejeme vodou (vhodná je vlažná voda) , urobíme kašičku a necháme 15 min nakysnúť.
Potom pridať olej, soľ, ryžu, LM a zamiesiť na hladké cesto oddeľujúce sa od stien misy. Zakryté cesto nechať kysnúť 45 min, 1x preložiť a opäť ešte nechať vykysnúť 30min.
Vytvarovať bochník podlhovastý a nechať podkysnúť buď voľné na plechu alebo vo forme na chlieb ešte 30-45min. Úžasne zdvojnásobí objem.
Pred pečením potrieť vajíčkom a piecť na 230st – 12min a potom znížiť teplotu na 190st – dopiecť 15min, vybrať z formy a ešte na mriežke dopiecť 8min. Ak veľmi tmavne napovrchu môžete zakryť alobalom.
Nechať vychladnúť a smelo sa po rozkrojení nadýchnuť tej vône . Je iná.
Striedka vďaka uvarenej ryži je vláčna a dlhšie vydrží mäkká.
Zuzi znie to zaujimavo.len som sa nedočitala,kedy sa prida Lm do cesta.
Lm sa pridá spolu so všetkým ako ide olej ryža …
Ostali mi z varenia drobné krupky, veru som dúmala, že pridam do kvaskoveho chleba…tak nabudúce skúsim, mám ich odložené v mraziaku 🙂