Ryžovník (sendvič s ryžou)

Kdeže, žiadna exkluzivita to nie je. Ani nič výnimočné. Ale! Keď ešte rozkvas nemáte hotový a do upečenia kváskového chleba je ďaleko, prípadne sa nemáte čas hrať s pečivom, tak je práve taký sendvič rýchla jednoduchá voľba. No a keď to niečím „vyšperkujete“ tak výsledok stojí za to.

Na ryžovník budete potrebovať:

50g ryže

200g vody

Štipka soli

Uvariť ryžu a nechať vychladnúť. Ryža môže byť mierne nedovarená. Lepšie ako nechať prevariť na kašu. Vodu zliať a použiť do prípravy ryžovníku.

Cesto –

600g Pšeničnej hladkej múky

330g vody –  (použiť vodu z ryže čo ostala a doliať do 350g vodu)

75g Lievito madre (ak nemáte LM, pridajte o 20g vody viac)

30g oleja 

12g soli

Uvarená vychladená ryža 

3g sušeného droždia

1kl cukru 

Do misy preosejeme múku , pridáme droždie a cukor, zalejeme vodou (vhodná je vlažná voda) , urobíme kašičku a necháme 15 min nakysnúť.

Potom pridať olej, soľ, ryžu, LM a zamiesiť na hladké cesto oddeľujúce sa od stien misy. Zakryté cesto nechať kysnúť 45 min, 1x preložiť a opäť ešte nechať vykysnúť 30min.

Vytvarovať bochník podlhovastý a nechať podkysnúť buď voľné na plechu alebo vo forme na chlieb ešte 30-45min. Úžasne zdvojnásobí objem.

Pred pečením potrieť vajíčkom a piecť na 230st – 12min a potom znížiť teplotu na 190st – dopiecť 15min, vybrať z formy a ešte na mriežke dopiecť 8min. Ak veľmi tmavne napovrchu môžete zakryť alobalom.

Nechať vychladnúť a smelo sa po rozkrojení nadýchnuť tej vône . Je iná.

Striedka vďaka uvarenej ryži je vláčna a dlhšie vydrží mäkká.

 

 

 

3 komentáre k “Ryžovník (sendvič s ryžou)”

  1. Ostali mi z varenia drobné krupky, veru som dúmala, že pridam do kvaskoveho chleba…tak nabudúce skúsim, mám ich odložené v mraziaku 🙂

Napísať odpoveď pre Ivana Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *