Kvások z droždia – droždík

Oslovila ma Michaela, či urobíme pokus, ktorý vymyslela. Z minimum droždia urobiť kvások na spôsob lievito madre . Miška robila z čerstvého a ja zo sušeného droždia. V tejto dobe keď je droždia nedostatok – je tu pomoc. Je to ľahký jednoduchý a hlavne fungujúci spôsob vyrobiť kvások z droždia. Bude z toho tuhý pšeničný kvas – Droždík.

Ide o to, že ak máte posledný sáčok sušeného droždia či poslednú kocku čerstvého, môžete si vyrobiť z uplněho minima kvások – droždík. A nemusíte čakať 14 dni kým sa vám dostatočne urobí ako kvások ražný .

Droždík budeme zakladať s droždím (takým či onakým) , s vodou a s pšeničnou polohrubou múkou. Samozrejme môžete použiť aj špaldu.

Najskôr vám napíšem ako som vyrábala Droždík z 1g sušeného droždia a potom pridám s dovolením  Michaely jej postup na Droždík z čerstvého droždia.

Obe sme upiekli následne niekoľko chlebikov, aby sme mali istotu, že je Droždík silný a utiahne po dostatočnom nakŕmení a pri správnom postupe skvelý chlieb.

Droždík zo sušeného droždia –

1g sušeného droždia

15g vody

25g pšeničnej polohrubej múky

Zamiešať, vytvoriť “guličku” a nechať  kvasiť, nech sa aktivuje droždie.

Takto pekne narástol – rozkvasil

Po 3 hodinách som pridala 50g polohrubej múky a 25g vody a znovu  nechala v pohári pekne rásť. Išlo to ozaj rýchlo.

Na noc som ho uložila do chladničky. Na další deň pokračovanie ako pri pôvodnom kŕmení – odvážila som presne koľko ma “Droždík” gramov – nakŕmila v pomere —> 1 : 0,5 : 1  (Droždík – voda – múka) . To čo vám vznikne je nelepivé pekne poddajné mäkké cesto a opäť vložíme do pohára .

Keď sa začne dvíhať a vytvára sa pekne čiapočka (kopček) môžete

– uložiť do chladničky lebo Droždík mate hotový po treťom kŕmení

– môžete z neho odobrať 150g a upiecť prvý chlieb

– môžete ho v tejto podobe v tomto stave darovať ďalej

Jednoduché, že ? Stojí to za vyskúšanie . V chladničke vám vydrží ako každý kvások bez kŕmenia 5-7dni . Keď vidíte,  že sa už prepadáva pod hladinu, je čas jo nakŕmiť . Postup potom opäť rovnaký – vybrať nakŕmiť nechať aktivovať a po cca 2-3hod môžete zamiesiť ma chlieb pečivo či niečo  slané alebo sladké.

Aha! A minuli ste len 1g sušeného droždia.

V ďalšom článku bude recept na chlebík .

A mnoho ďalšieho čo budem piecť aj spolu s vami a s Droždíkom.

Pridavam skopírovaný postup z čerstvého droždia ako postupovala Michaela. Týmto chcem ešte raz poďakovať, že ma oslovila na tento hókus pókus . Mne sa tento Droždík velmi páči . Aj pečenie z neho.

Michaela :

“Napisem vam to velmi strucne a jednoducho. Ak naozaj nemate nikoho v okoli kto by vam podaroval kvasok, ktory si prechadza minimalne 2 tyzdnami fermentacie tak ai ho viete zalozit nasledovne. Ide o tuhy psenicny kvasok (z drozdia v tomto pripade) naz. lievito madre. Potrebujete:

100 gr polohrubej muky
50 gr vlaznej vody
2 gr cerstveho alebo suseneho drozdia.

Vsetko spolu zmiesate a vymiesite do tuhej ale elastickej gulicky. Vlozite to zavaraninoveho pohara a nechate objem minimalne 2nasobit, lepsie 3nasobit.

Ked vam kvasok vybehne a zvacsi sa, tak si z neho odoberiete 100 gramov (ostatok bud date do pecenia alebo vyhodite), zostane vam cisty pohar a aktivujete nasledovne

100 gr kvasku (z pohara)
100 gr muka
50gr voda
Vsetko vymiesit a nechat 2-3nasobit a uschovavat v chladnicke.

Ja som tento dokrmovaci proces zopakovala 3x, aby som videla ci kvasnice dokazu byt tzv. perpetum mobile a teda dokazu. Koniec koncov, je velky rozdiel ci budete chodit do obchodu stale kupovat cerstve drozdie alebo ci vam z 2 gramov drozdia vyjde nekonecno chlebikov ci ineho peciva.

Klasicky tento tuhy kvasok vyuzivam do pecenia, krasne utiahne cesto a mozte veselo piect aj vy! “

 

 

 

 

14 Replies to “Kvások z droždia – droždík”

  1. Musím napísať, že tento nápad je úžasný! Na začiatku apríla som si podľa Vášho návodu začala pestovať LM – je to moja prvá skúsenosť s kváskom vôbec a vtedy som uvažovala či sa nedá spraviť takáto finta s malým množstvom droždia (prvé dva kvásky mi totiž nepracovali ako mali, až do tretice je super), ale na internete som o tom nenašla takmer nič. Teším sa, že ste napísali takýto skvelý postup na SOS kvások, verím že pomôže mnohým kváskuchtivým.

  2. Milá Zuzana,
    ak je kvások hotový, aký je pomer múky , vody a kvásku pre prípravu chleba?
    A po 5 -7 dňoch, ako prikrmovať, v akom pomere? Ak práve nebudem piecť, zvyšok kvásku , alebo zmraziť
    Droždie mrazím bez problému pri ďalšom použití.
    A ešte tá istá otázka pre Michaelu.Píše, že vyrobí prvotný kvások, odoberie 100g a zvyšok vyhodí, nedá sa zmraziť?No alebo, že použije do pečenia. Ale v akom pomere s múkou? A tiež aktivovaný kvások, v akom pomere ho použiť pre pečenie?
    Ďakujem za odpovede, som laik s takýmto druhom pečenia, potrebujem to do detailov polopate.
    Štefana

    1. No Ameriku ste nevynašli.
      Robím to už dávno, a poradím Vám..
      Vôbec netreba prebytok vyhadzovať a ani prikrmovať. Ja ho držím v plastových miskách v mrazničke….vyskúšajte,aj to Vaše.

      1. Mohli ste sa podelit o tento postup davnejsie. Teraz si skuste pre zmenu zalozit ten pravy kvasok, nie drozdovy a piect z neho 🙂

  3. Ten recept od Zuzany aj Michaeli je skvelý v tejto dobe a myslím, že im patrí vďaka. Pretože, nielen droždie je nedostatkový tovar, je problém aj s ražnou múkou a tak klasický kvások je nemožné pripraviť, ale pšeničná múka je dostupná. Takže ešte raz, vďaka.
    Štefana

  4. Ďakujem pani Zuzka za podrobný a názorný popis kváskovania, LM a Droždíka. Žiadna kniha mi zatiaľ nepomohla tak ako Vaše rady. Ja si zatiaľ pestujem LM a mám hotového Droždíka. Na prvé pečenie sa mi podaril chlieb z 2 g droždia. A teraz sa teším na chlebíky a pečenie s Droždíkom. Nech sa Vám darí !!!❤️

  5. Ďakujem pekne za krásny návod. Chcela by som sa spýtať nakoľko som v tomto nováčik či piecť s ,,droždikom,, chlieb ako s LM čiže rozkvas a pod…. Či na všetko treba menej času keďže su v ňom kvasnice ďakujem pekne❤️

    1. ahoj ja som zatiaľ robila tak ako s klasickými madre časovo tam nie je nejaký veľký rozdiel pretože hoci je tam droždie a len potom už neskôr to kŕmiš v tom pomere v akom to kŕmiš a preto nie je to tak rýchlo treba sa riadiť očami treba sa riadiť rukami a podľa toho budeš vedieť ako to na kyslo Každopádne vonku sa oteplilo takže aj teraz či budeš robiť z droždia čo budeš robiť s kvásku alebo madre všetko kvasenie ide oveľa oveľa rýchlejšie

  6. Ďakujem pekne…. Včera som skúšala zamiesiť…Postup ako pri LM dokonca som na noc nechala chladničkové kvasenie a dnes ráno úžasná vôňa chleba a pochvala že lepší ešte nejedli😉 ďakujem Vám krasne… 🙏🏻Všetko dobré ❤️

Napísať odpoveď pre Michaela Tallová Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *