Pre obľúbencov špaldy tu mám recept na bagety a jogurt naviac je len niečo lepšie zdravšie ako bonus. A aj v tomto recepte platí, že stačia 2g sušeného alebo 6g čerstvého droždia a nechať cesto kysnúť v chladničke.
A na tieto skvelé bagety budete potrebovať :
550g špaldovej múky
320g vody
130g grécky jogurt (ak by ste mali jogurt riedky treba dať menej vody)
10g soľ
10g cukor
2g sušené droždie alebo 6g čerstvé
Postup : odporúčam zamiesiť cesto pred spanim a nechať odpočívať v chladničke do rána , najlepšie 8 hodín. Keďže sa dáva do cesta minimum droždia na kysnutie preto je dôležité kysnutie v chlade a pomaly.
Ak chcete mať bagety rýchlejšie , v takom prípade na 0,5kg múky dávate 5g sušeného alebo 20g čerstvého droždia. A celé kysnutie prebieha v teple na linke ale len hodinu po zamieseni a potom asi 20min po stočení bagiet a môže sa piecť. Akurát neušetrite droždie ktorého je teraz ozaj nedostatok.
Nasypete si do misy všetku múku, vstrede urobíte jamku, do nej nasypete droždie , cukor a zalejete vodou (vlažnou) zamiešate kašičku a necháte 15min aby sa aktivovalo droždie.
Potom pridať jogurt a soľ, zamiesiť hladké jemné nelepivé cesto. Nechať hodinu pod utierkou kysnúť cesto.
Ak pečiete z plnej dávky droždia, tak stočiť bagety nechať podkysnúť a upiecť. Ak pečiete s minimum droždia, tak bagety stočiť do ošatky alebo len zatočiť “veľké rohliky”
a nechať na plechu v chladničke do rána. Ráno rovno z chladničky do vyhriatej rúry na 250st, po vložení stiahnuť na 230st piecť 15min, stiahnuť na 200st a dopiecť ešte 20-25min.