Vždy som mala rešpekt pred upečením tehličky. Aj som zopár upiekla, no vždy to nebolo ono. Prešiel čas. Veľa času, kým som sa znovu na tehličku odhodlala. A ona sa podarila. Dokonca chutila aj deťom. Či je to zmenou receptu, či je to mojím spoznávaním všetkej krásy kváskovania , to veru neviem. Výsledku sa teším. Teda už mám pripravený rozkvas na ďalsiu tehličku. Mám z toho ozaj radosť.
Budete potrebovať na rozkvas :
75g celozrnná ražná múka
75g voda
20g kvások
Cesto :
350g voda
250g hladká chlebová T650
200g celozrnná ražná múka
1kl chlebové korenie
6 PL akýchkoľvek semiačok (dala som po 2PL slnečnicu, ľan a tekvicu)
13g soľ
Lepkavý maglajz čo z toho vznikol sa nedalo prekladať ani naolejovanou rukou, prekladala som stierkou v mise. Bolo to tak lepšie. Oveľa lepšie.
Prekladala som hodinu a pol asi 4x. Úprimne som neverila, že z toho niečo bude a tak som to lepkavé niečo preložila do formy.
Formu na tehličku som vymazala maslom a vysypala ovsennými otrubami a cesto som tam vložila so stierkou.
Mala som len malé mikroténové sáčky, tak som ich dala z každej strany formy a vložila do chladničky na 12 hodín. No len po tých 12 hodinách sa cesto dvihlo ozaj o kúsok a spokojná som nebola. Vybrala som formu z chladničky a nechala v rúre pri 30st dokysnúť ešte 2 hodiny. Vtedy ozaj krásne cesto „zdvihlo čiapočku“ a teda bol čas sa ísť upiecť.
Piekla som na 250st – 10 min, zníženie teploty na 190st a pieklo sa ďalších 20min,
vybrala som z formy a dala do rúry na mriežku ešte na 10min. Záparu s vodou v rúre nepoužívam.
Po upečení sa cesto musí vždy vždy vždy (nemám chybu v opakovaní, len to chcem zdôrazniť) vychladiť a krájať až po 8 najlepšie po 12 hodinách.
Je to preto, aby vám vlhkosť neostala v tehličke. Ak prekrojíte skôr, bude striedka mokrá, nebude pružná ani chutná, bude priam lepkavá. Tým neskorším krájaním a hlavne trpezlivosťou získate tú ozajstnú chuť ražnej tehličky. Oplatí sa počkať na ozaj zdravý chlebík. Tie z obchodu sú umelo farbené a sú suché. Táto tehlička „spieva“ je jemná lahodná chutná. A to že chutí aj deťom je samo o sebe dostatočný dôkaz , že je ozaj výborná.
Dobrý den, dnes jsem pekla cihličku, krásně v ledničce nakynula tak šup do trouby, ale při pečení už se nezvedla je to tak v pořádku ? Zvedne se Vám ještě v troubě? Pekla jsem ve formě 26 na 12 cm těsto bylo po okraj formy. Rozkrojím až zítra tak jsem zvědavá jaká bude na řezu. Radka
Prosím Vás z tohto množstva vyjde jeden alebo dva kusy? Ďakujem
Dobry deň, nemám kvasok môžem ho nahradiť kvasnicami
Ďakujem. Pekný deň