Kvásková tehlička so semiačkami

Vždy som mala rešpekt pred upečením tehličky. Aj som zopár upiekla, no vždy to nebolo ono. Prešiel čas. Veľa času, kým som sa znovu na tehličku odhodlala. A ona sa podarila. Dokonca chutila aj deťom. Či je to zmenou receptu, či je to mojím spoznávaním všetkej krásy kváskovania , to veru neviem.  Výsledku sa teším. Teda už mám pripravený rozkvas na ďalsiu tehličku. Mám z toho ozaj radosť.

Budete potrebovať na rozkvas :

75g celozrnná ražná múka

75g voda

20g kvások

Cesto :

350g voda

250g hladká chlebová T650

200g celozrnná ražná múka

1kl chlebové korenie

6 PL akýchkoľvek semiačok (dala som po 2PL slnečnicu, ľan a tekvicu)

13g soľ

Lepkavý maglajz čo z toho vznikol sa nedalo prekladať ani naolejovanou rukou, prekladala som stierkou v mise. Bolo to tak lepšie. Oveľa lepšie.

Prekladala som hodinu a pol asi 4x. Úprimne som neverila, že z toho niečo bude a tak som to lepkavé niečo preložila do formy.

Formu na tehličku som vymazala maslom a vysypala ovsennými otrubami a cesto som tam vložila so stierkou.

Mala som len malé mikroténové sáčky, tak som ich dala z každej strany formy a vložila do chladničky na 12 hodín. No len po tých 12 hodinách sa cesto dvihlo ozaj o kúsok a spokojná som nebola. Vybrala som formu z chladničky a nechala v rúre pri 30st dokysnúť ešte 2 hodiny. Vtedy ozaj krásne cesto „zdvihlo čiapočku“ a teda bol čas sa ísť upiecť.

Piekla som na 250st – 10 min, zníženie teploty na 190st a pieklo sa ďalších 20min,

vybrala som z formy a dala do rúry na mriežku ešte na 10min.  Záparu s vodou v rúre nepoužívam.

Po upečení sa cesto musí vždy vždy vždy (nemám chybu v opakovaní, len to chcem zdôrazniť) vychladiť a krájať až po 8 najlepšie po 12 hodinách

Je to preto, aby vám vlhkosť neostala v tehličke. Ak prekrojíte skôr, bude striedka mokrá, nebude pružná ani chutná, bude priam lepkavá. Tým neskorším krájaním a hlavne trpezlivosťou získate tú ozajstnú chuť ražnej tehličky. Oplatí sa počkať na ozaj zdravý chlebík. Tie z obchodu sú umelo farbené a sú suché. Táto tehlička „spieva“ je jemná lahodná chutná. A to že chutí aj deťom je samo o sebe dostatočný dôkaz , že je ozaj výborná.  

3 komentáre k “Kvásková tehlička so semiačkami”

  1. Dobrý den, dnes jsem pekla cihličku, krásně v ledničce nakynula tak šup do trouby, ale při pečení už se nezvedla je to tak v pořádku ? Zvedne se Vám ještě v troubě? Pekla jsem ve formě 26 na 12 cm těsto bylo po okraj formy. Rozkrojím až zítra tak jsem zvědavá jaká bude na řezu. Radka

Napísať odpoveď pre Martina Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *