Ojojoooj no luxusné mafínky z lievito madre premenované na madrefínky. Ich chuť mi niečo veľmi pripomína z detstva, no ešte som neprišla na to, že čo to je. No, ale sú fajné veľmi. Nadštandard práve kvôli lievito madre. Ono to je taký zázrak. A príprava ozaj jednoduchá. Veď posúďte sami …
Potrebujete na 12ks :
125g mlieka
200g hladkej múky
1 malá šlahačková smotana alebo kyslá smotana 220ml
80g lievito madre
150g práškový cukor
1 vanilkový cukor
2 vajíčka
50g Solamyl
80g rozpustené maslo
štipka soli
V mlieku rozmiešate lievito madre, pridáte cukor, vanilku, vajíčka, zase premiešate a potom všetko ostatné postupne. Vznikne hustejšie cesto ako na palacinky alebo ako na lievance. Necháte odpočívať 4-5 hodín na linke. Začnú sa tvoriť malé bublinky.
Vyhriala som rúru na 180st a cesto naliala do košíčkov. Do stredu som dala čokoládu a dala piecť.
Piekli sa 30min.
Časť madrefíniek som ozdobila nutelovou polevou a časť len posypala cukrom.
Sú skvelé. Sú chutné. Na raňajky či desiatu, či na výlet alebo len tak na nedeľu poobede.
Dobrý deň, čo môžem, prosím Vás, dať namiesto Solamylu?
Ďakujem 🙂
Dobrý deň môžte namiesto solamylu dať Maizenu môžete dať akýkoľvek iný škrob aj zemiakový a ak nemáte tak to proste vynechajte A pridajte o jednu polievkovú lyžicu viacej múky
V takýchto situáciách je niekedy dobre mať chladničke odloženú vodu v ktorej ste varili cestoviny alebo vodu v ktorej ste varili zemiaky vydrží vám to v chladničke dva alebo 3 dni a môžete to použiť aj do chleba môžete to používať na pečenie práve miesto škrobu
Dnes som recept vyskusala ako totalny kvaskovy amater, moj LM ma len mesiac, ale toto budem robit ze mega casto ak mi kvasok vydrzi, vyborne mafinky, dakujem!!
Dobrý deň Zuzka, môžem miesto LM použiť v rovnakom množstve ražný kvások? Ďakujem.
Gabika