Popravde ani neviem prečo som v obchode vzala do košíka celozrnnú špaldovú múku. Na pozadí v hlave mi stále beží, že na čo mi je špalda. No drahá múka je to. A len tak ju kupovať pri mojej spotrebe múky za týždeň to sa veru nedá. No, ale povedala som si, že skúsim z nej niečo upiecť a uvidíme či zmením názor alebo ju úplne zavrhnem. No milo ma výsledok prekvapil, chlieb je skvelý. Kôrka úplne mäkká od začiatku , striedka pravidelná , že aj med sa udrží na krajci chleba a vôňa je tiež veľmi špecificky iná. Príjemná.
Tak recept je tu a skúste aj vy či vás rovnako celozrnná špalda osloví a prijemne prekvapí ako mňa. Tí, čo s ňou máte skúsenosti vyskúšajte môj recept a budem rada ak mi dáte vedieť spätnú väzbu. Mám už totiž zamiesenú aj inú verziu podobnú tomuto receptu, no s pridaním dvoch ďalších ingrediencií.
Na rozkvas :
75g celozrnná špaldová múka
75g voda
20g kvások
cesto :
170 g rozkvas
450 g hustý kefir z tibetskej huby neriedený vodou
150 g celozrnná špaldová múka
400g pšeničná hladká 00
11g soľ
Po zamiesení pridávam soľ aspoň po 30min autolýze. Podľa mňa je cesto ozaj lepšie ak autolyzuje. Prekladala som počas 2 hodín 4x. Následne stočenie do ošatky a po 70min už som zapinala rúru. Cesto sa hralo s bublinkami.
Výsledok bolo veľmi príjemné prekvapenie. Od začiatku mäkká kôrka a striedka pravidelná jemná.
Hydratácia 84% po upečení cca 940g chlieb.
Milá Zuzka,
Ja som nebola veľká kamarátka so špaldou. Dala som jej šancu a skúsila tento váš chlebík. Výsledok ma príjemne prekvapil, veľmi jemná príjemná vôňa. Taký delikátny chlebík. Idem piecť zas 🤗