Chlieb náš každodenný

“Chlieb náš každodenný daj nám dnes, a odpusť nám naše viny … “

Všetci chlieb máme radi. Vedieť si upiecť dobrý chlieb doma je niečo úžasné. No len nie každý má toľko času venovať sa príprave chleba a preto vznikol tento recept i postup. Dá sa tak zrejme upraviť akýkoľvek recept . Hlavne treba skúšať a nebáť  sa experimentovať.

Príprava pomerne jednoduchá všetko zamiesiť spolu aj to čo má ísť do rozkvasu spolu s tým čo má ísť ďalej do cesta. Čiže žiaden rozkvas ani autolyza ani prekladanie.

20g kvásku

400g vody

550g múky (použila som 150g CZ špaldy a 400g pšeničnej hladkej chlebovej)

12g soli

100g lievito madre alebo odložené cesto z predchádzajúceho pečenia

Preložiť cesto do druhej mierne naolejovanej misy. Stačí 1x preložiť aby bolo cesto upravené.

Cesto v mise zakryté odložiť na linke na aspoň 8 hodín (do chladničky na minimálne 12-16hod).  Ja som cesto zamiesila o 18:00 a do 22:00 bolo na linke, potom išlo do chladničky ešte na 10hodin.

Z chladničky vybrať nechať asi hodinu ohriať na izbovú teplotu a stočiť do ošatky. Ďalej sú dve možnosti po cca 90min chlieb upiecť alebo rovno po stočení dať znovu zakryté do chladničky aspoň na 6-12 hodín. Aj v chladničke treba cesto sledovať . Z chladničky môže ísť potom cesto na chlieb priamo na poriadne rozpálený plech či kameň alebo ako ste zvyknutí piecť a podľa toho akú máte ošatku.  Pečie sa klasicky 15min na 250st , 20min na 200st ak treba tak ešte 5-10min na 180st .

Po zaklopaní bude znieť krásne duto zvonivo.  Chlieb váži po upečení cca 930g a hydratácia je 73%.

Chlieb nechať vychladnúť na mriežke a krájať najskôr po 3 hodinách .

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *