Je ozaj výborný . Skúšala som ho 3x a môžem teda spokojne napísať recept. Nabudúce doň pridám ešte tekvicové jadierka alebo postrúhanu mrkvu a bude zase iný ale vynikajuci.
No ale úplne najviac sa podaril dvakrát v remoske. Proste tá remoska má svoje čaro. Chlieb z nej inak vonia. Má inú kôrku, ktorá keď praskne tak je úžasne chrumkavá . I pokus z rúry je fajn. Zámerne som piekla aj aj.
A teda poďme miesiť :
Rozkvas : 70g, 1:1, čiže 20g kvások, 25g vody a 25g celozrnnej ražnej múky.
Najskôr som nechala autolyzovať len múku a vodu. 3 hodiny, následne som pridala smotanu, odložené cesto, rozkvas a až na záver soľ. A koľko ?!
330g vody
170g pšeničnej chlebovej múky T650
170g pšeničnej hladkej múky
90g Manitoba
30g ražná celozrnná múka
—-
100g odložené cesto
3PL kyslá smotana
11g soľ
—-
TIP: odložte si z predchádzajúceho cesta 100g , dajte do uzavretého pohára a do chladničky, takéto cesto tam môžete mať 5-6 dni. Vďaka takému odložencu je striedka jemnejšia vláčnejšia a chlieb vydrží dlhšie mäkký . Pripadne môžete použiť aj nenakŕmené lievito madre .
Hydratácia cesta je 76%. Tentokrát žiadne chladničkové kysnutie. Prekladala som 4x v priebehu dvoch hodín, v ošatke mu stačilo už len hodina a šup sa upiecť . Chlebík po upečení mal 900g.