Májový chlieb

Je ozaj výborný . Skúšala som ho 3x a môžem teda spokojne napísať recept. Nabudúce doň pridám ešte tekvicové jadierka alebo postrúhanu mrkvu a bude zase iný ale vynikajuci.

No ale úplne najviac sa podaril dvakrát v remoske.  Proste tá remoska má svoje čaro. Chlieb z nej inak vonia. Má inú kôrku, ktorá keď praskne tak je úžasne chrumkavá .  I pokus z rúry je fajn.  Zámerne som piekla aj aj.

A teda poďme miesiť :

Rozkvas : 70g, 1:1, čiže 20g kvások, 25g vody a 25g celozrnnej ražnej múky.

Najskôr som nechala autolyzovať len múku a vodu.  3 hodiny, následne som pridala smotanu, odložené cesto, rozkvas a až na záver soľ.  A koľko ?!

330g vody

170g pšeničnej chlebovej múky T650

170g pšeničnej hladkej múky

90g Manitoba

30g ražná celozrnná múka

—-

100g odložené cesto

3PL kyslá smotana

11g soľ

—-

TIP: odložte si z predchádzajúceho cesta 100g , dajte do uzavretého pohára a do chladničky, takéto cesto tam môžete mať 5-6 dni. Vďaka takému odložencu je striedka jemnejšia vláčnejšia a chlieb vydrží dlhšie mäkký . Pripadne môžete použiť aj nenakŕmené lievito madre .

Hydratácia cesta je 76%. Tentokrát žiadne chladničkové kysnutie. Prekladala som 4x v priebehu dvoch hodín, v ošatke mu stačilo už len hodina a šup sa upiecť . Chlebík po upečení mal 900g.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *