Chlieb náš každodenný

“Chlieb náš každodenný daj nám dnes, a odpusť nám naše viny … “

Všetci chlieb máme radi. Vedieť si upiecť dobrý chlieb doma je niečo úžasné. No len nie každý má toľko času venovať sa príprave chleba a preto vznikol tento recept i postup. Dá sa tak zrejme upraviť akýkoľvek recept . Hlavne treba skúšať a nebáť  sa experimentovať.

Príprava pomerne jednoduchá všetko zamiesiť spolu aj to čo má ísť do rozkvasu spolu s tým čo má ísť ďalej do cesta. Čiže žiaden rozkvas ani autolyza ani prekladanie.

20g kvásku

400g vody

550g múky (použila som 150g CZ špaldy a 400g pšeničnej hladkej chlebovej)

12g soli

100g lievito madre alebo odložené cesto z predchádzajúceho pečenia

Preložiť cesto do druhej mierne naolejovanej misy. Stačí 1x preložiť aby bolo cesto upravené.

Cesto v mise zakryté odložiť na linke na aspoň 8 hodín (do chladničky na minimálne 12-16hod).  Ja som cesto zamiesila o 18:00 a do 22:00 bolo na linke, potom išlo do chladničky ešte na 10hodin.

Z chladničky vybrať nechať asi hodinu ohriať na izbovú teplotu a stočiť do ošatky. Ďalej sú dve možnosti po cca 90min chlieb upiecť alebo rovno po stočení dať znovu zakryté do chladničky aspoň na 6-12 hodín. Aj v chladničke treba cesto sledovať . Z chladničky môže ísť potom cesto na chlieb priamo na poriadne rozpálený plech či kameň alebo ako ste zvyknutí piecť a podľa toho akú máte ošatku.  Pečie sa klasicky 15min na 250st , 20min na 200st ak treba tak ešte 5-10min na 180st .

Po zaklopaní bude znieť krásne duto zvonivo.  Chlieb váži po upečení cca 930g a hydratácia je 73%.

Chlieb nechať vychladnúť na mriežke a krájať najskôr po 3 hodinách .

 

 

3 komentáre k “Chlieb náš každodenný”

  1. Dobrý večer Zuzka
    Krásne sú všetky Vaše chlebíky, obdivujem ako sa Vám daria.
    Našla som Vás, veľmi sa teším, hľadala som kváskové zázvorníky, vyskúšam ich cez víkend.
    Ja sa snažím piecť rožky a chlebík s prestávkami od roku 2016. Teraz pečiem väčšinou chlebík s ražným kváskom a múku používam rôznu – ražnú, pšeničnú hladkú aj špaldovú, miešam rôzne pomery. Zo začiatku boli chlebíky krásne, teraz majú moje chlebíky deti to nazvali pruh (herniu) vždy sa od spodu neforemne vyduje.
    Rozkvas robím cez noc, ráno chlebík zamiesim a dám do chladničky, pretože chodím do práce. Popoludní cesto vyložím, prekladám aspoň 2krat a 1-2 hodiny ho nechám kysnúť. Potom ho po prekladám, zatiahnem a dám do ošatky. Po cca 2 hodinách pečiem na vyhriatom plechu.
    Je to jedno, aj keď ho cez víkend nedám do chladničky, vždy sa mi od spodu vyduje.
    Chlebík je chutný, je nadýchaný, ale vydutý.
    Viete mi, prosím, pomôcť identifikovať, kde robím chybu? Ďakujem

Napísať odpoveď pre Zuzana Dolinková Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *