Zemiakový chlieb z droždia

Čas karantény, keď je správne sedieť doma a zbytočne neísť do obchodu.  Chlieb sa dá upiecť doma. Je neporovnateľne lepši ako ten z obchodu i keď je z droždia.  Z kvásku je ešte o level vyššie aj zdravší no nie každý má kvások tak nech sa páči recept z droždia . Výsledok je chrumkavá prepečená kôrka ,  ako pierko jemná striedka  a vďaka zemiaku ostane chlebík dlhšie vláčny a mäkký.

Hneď na začiatku vám napíšem postup aby ste porozumeli prečo ozaj len 2g sušeného droždia a isto nie viacej zbytočne . Cesto si zamiesite večer, necelú hodinu necháte kysnúť cesto potom cesto ak máte dáte do ošatky alebo do  múkou vysypanej utierky a do sitka či cednika . To máte isto doma každý  a takto pripravené cesto ide na celú noc do chladničky. Ráno zapnúť rúru a vložiť cesto z  chladničky do vyhriatej rúry a upiecť . 

Potrebovať budete :

500g hladkej pšeničnej múky (ja som dala 350g hladkej 00 a 150g pšeničnej celozrnnej múky)

330-340g vody

60-70g surový nastrúhaný zemiak

10g soľ

10g cukor 

2g sušeného droždia

Ako som písala v úvode . Naozaj stačia 2g droždia . Cesto si zamiesite  večer , necháte cca hodinu na linke podkysnúť a potom na celú noc do chladničky.

Zamiesiť nelepivé cesto zakryť utierkou a nechať kysnúť.

Kto má ošatku, stočíte chlebík do ošatky. Kto nemá, použije sitko.  Cesto pôjde na celú noc do chladničky.  Do rána cesto vykysne úplne perfektne .

Rúru vyhriať na 230st , ja som dala cesto z ošatky rovno z chladničky na studený plech , postriekala vodou a do rúry.  Chlieb sa piekol na 230st – 15min , potom som znovu postriekala povrch chleba , znížila teplotu na 200st na 20min a na 180st ešte 10min.

Po upečení chlieb nechať vychladiť na mriežke aspoň 2hodiny.

2 Replies to “Zemiakový chlieb z droždia”

  1. Zuzulka, to množstvo cesta je skôr na celu osatku, že? Lebo ja mám len malé, aby mi to z toho neušlo 🤭

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *