Zemiakový chlieb z droždia

Čas karantény, keď je správne sedieť doma a zbytočne neísť do obchodu.  Chlieb sa dá upiecť doma. Je neporovnateľne lepši ako ten z obchodu i keď je z droždia.  Z kvásku je ešte o level vyššie aj zdravší no nie každý má kvások tak nech sa páči recept z droždia . Výsledok je chrumkavá prepečená kôrka ,  ako pierko jemná striedka  a vďaka zemiaku ostane chlebík dlhšie vláčny a mäkký.

Hneď na začiatku vám napíšem postup aby ste porozumeli prečo ozaj len 2g sušeného droždia a isto nie viacej zbytočne . Cesto si zamiesite večer, necelú hodinu necháte kysnúť cesto potom cesto ak máte dáte do ošatky alebo do  múkou vysypanej utierky a do sitka či cednika . To máte isto doma každý  a takto pripravené cesto ide na celú noc do chladničky. Ráno zapnúť rúru a vložiť cesto z  chladničky do vyhriatej rúry a upiecť . 

Potrebovať budete :

500g hladkej pšeničnej múky (ja som dala 350g hladkej 00 a 150g pšeničnej celozrnnej múky)

330-340g vody

60-70g surový nastrúhaný zemiak

10g soľ

10g cukor 

2g sušeného droždia

Ako som písala v úvode . Naozaj stačia 2g droždia . Cesto si zamiesite  večer , necháte cca hodinu na linke podkysnúť a potom na celú noc do chladničky.

Zamiesiť nelepivé cesto zakryť utierkou a nechať kysnúť.

Kto má ošatku, stočíte chlebík do ošatky. Kto nemá, použije sitko.  Cesto pôjde na celú noc do chladničky.  Do rána cesto vykysne úplne perfektne .

Rúru vyhriať na 230st , ja som dala cesto z ošatky rovno z chladničky na studený plech , postriekala vodou a do rúry.  Chlieb sa piekol na 230st – 15min , potom som znovu postriekala povrch chleba , znížila teplotu na 200st na 20min a na 180st ešte 10min.

Po upečení chlieb nechať vychladiť na mriežke aspoň 2hodiny.

19 Replies to “Zemiakový chlieb z droždia”

  1. Zuzulka, to množstvo cesta je skôr na celu osatku, že? Lebo ja mám len malé, aby mi to z toho neušlo 🤭

  2. Zdravím Zuzka, a ak mám čerstvé droždie to v kocke, koľko ho mám dať? Už som ale začala zakladať kvások podľa Vášho postupu, tak dúfam, že sa podarí 🙂

  3. Prajem pekný deň, naša chladnička dosluhuje a tak mrazi, chladi ako sa kedy rozhodne .. preto otazka 🙂 aka teplota sa berie na chladnickove kysnutie ? v potravinovej komore cez noc je cca 10C -12C to je uz vela na nocne kysnustie s 6 g drozdia? Dakujem za odpoved.

  4. Skvelý recept! Doteraz sme piekli v domácej pekárničke, ale tomuto chlebíku sa nevyrovnal. A tá úspora kvasníc v tomto čase, keď potrebujem šetriť každý gram, je úžasná. Ďakujem

  5. Veľmi mi chutí. Mám už založený aj pšeničný kvások. Dal by sa recept upraviť na kvások? Som začiatočník v kváskovaní, ak by bol čo najjednoduchší bola by som veľmi rada… Ďakujem

  6. Parádny chlebík, tiež ďakujem za recept a návod. Rada by som sa opýtala, čo robím nedobre, keď chlebík je vysoko vykysnutý v ošatke a po preložení na plech sa akoby roztečie a aj po upečení ostane nižší. Veľký plech? Treba nájsť menší, aby kraje držalo? Alebo? Snažím sa pracovať rýchlo, nôž na nakrojenie kôrka aj vida nachystané, ale aj tak vždy spadne veľmi rýchlo. Ďakujem za rady

      1. Ďakujem, to som použila toto nočné kvasenie v chladničke. Ráno zohriala rúru a šup na plech. Takže zachladené by malo byť. Skúsim večer kratšie nechať pred chladničkou na linke.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *