Zemiakový chlieb z droždia

Čas karantény, keď je správne sedieť doma a zbytočne neísť do obchodu.  Chlieb sa dá upiecť doma. Je neporovnateľne lepši ako ten z obchodu i keď je z droždia.  Z kvásku je ešte o level vyššie aj zdravší no nie každý má kvások tak nech sa páči recept z droždia . Výsledok je chrumkavá prepečená kôrka ,  ako pierko jemná striedka  a vďaka zemiaku ostane chlebík dlhšie vláčny a mäkký.

Hneď na začiatku vám napíšem postup aby ste porozumeli prečo ozaj len 2g sušeného droždia a isto nie viacej zbytočne . Cesto si zamiesite večer, necelú hodinu necháte kysnúť cesto potom cesto ak máte dáte do ošatky alebo do  múkou vysypanej utierky a do sitka či cednika . To máte isto doma každý  a takto pripravené cesto ide na celú noc do chladničky. Ráno zapnúť rúru a vložiť cesto z  chladničky do vyhriatej rúry a upiecť . 

Potrebovať budete :

500g hladkej pšeničnej múky (ja som dala 350g hladkej 00 a 150g pšeničnej celozrnnej múky)

330-340g vody

60-70g surový nastrúhaný zemiak

10g soľ

10g cukor 

2g sušeného droždia

Ako som písala v úvode . Naozaj stačia 2g droždia . Cesto si zamiesite  večer , necháte cca hodinu na linke podkysnúť a potom na celú noc do chladničky.

Zamiesiť nelepivé cesto zakryť utierkou a nechať kysnúť.

Kto má ošatku, stočíte chlebík do ošatky. Kto nemá, použije sitko.  Cesto pôjde na celú noc do chladničky.  Do rána cesto vykysne úplne perfektne .

Rúru vyhriať na 230st , ja som dala cesto z ošatky rovno z chladničky na studený plech , postriekala vodou a do rúry.  Chlieb sa piekol na 230st – 15min , potom som znovu postriekala povrch chleba , znížila teplotu na 200st na 20min a na 180st ešte 10min.

Po upečení chlieb nechať vychladiť na mriežke aspoň 2hodiny.

34 komentárov k “Zemiakový chlieb z droždia”

  1. Zuzulka, to množstvo cesta je skôr na celu osatku, že? Lebo ja mám len malé, aby mi to z toho neušlo 🤭

  2. Zdravím Zuzka, a ak mám čerstvé droždie to v kocke, koľko ho mám dať? Už som ale začala zakladať kvások podľa Vášho postupu, tak dúfam, že sa podarí 🙂

  3. Prajem pekný deň, naša chladnička dosluhuje a tak mrazi, chladi ako sa kedy rozhodne .. preto otazka 🙂 aka teplota sa berie na chladnickove kysnutie ? v potravinovej komore cez noc je cca 10C -12C to je uz vela na nocne kysnustie s 6 g drozdia? Dakujem za odpoved.

  4. Skvelý recept! Doteraz sme piekli v domácej pekárničke, ale tomuto chlebíku sa nevyrovnal. A tá úspora kvasníc v tomto čase, keď potrebujem šetriť každý gram, je úžasná. Ďakujem

  5. Veľmi mi chutí. Mám už založený aj pšeničný kvások. Dal by sa recept upraviť na kvások? Som začiatočník v kváskovaní, ak by bol čo najjednoduchší bola by som veľmi rada… Ďakujem

  6. Parádny chlebík, tiež ďakujem za recept a návod. Rada by som sa opýtala, čo robím nedobre, keď chlebík je vysoko vykysnutý v ošatke a po preložení na plech sa akoby roztečie a aj po upečení ostane nižší. Veľký plech? Treba nájsť menší, aby kraje držalo? Alebo? Snažím sa pracovať rýchlo, nôž na nakrojenie kôrka aj vida nachystané, ale aj tak vždy spadne veľmi rýchlo. Ďakujem za rady

      1. Ďakujem, to som použila toto nočné kvasenie v chladničke. Ráno zohriala rúru a šup na plech. Takže zachladené by malo byť. Skúsim večer kratšie nechať pred chladničkou na linke.

  7. Konečne chlieb, ktorý mi vyšiel dokonale! Vyskúšala som asi 7-9 receptov a všetky boli zložitejšie ako tento a ani chlebík nevyšiel tak dobre ako tento. A to nehovorím o kváskovaní, nad tým som už urobila kríž! Ďakujem pekne za recept pre normálnu žienku domácu, ktorá neoplýva spústou voľného času, ale chce proste upiecť normálny dobrý domáci chlieb. 👍👍💕

  8. Dobrý deň, rada by som sa opýtala, čo som urobila zle keď mi chlebík vôbec nepodkysol a ani cez noc v chladničke sa nič nestalo? 😓

  9. Dobry den. Prosim ked chcem chlebik piect este v ten den ked ho zamiesim, kolko hodin by mal kysnúť pri izbovej teplote? A mnozstvo drozdia sušeného tiež vtedy zvysit? Dakujem

  10. Dobrý deň, veľmi za recept zaujal, ale som úplná začiatočníčka, toto je prvý chlebík, ktorý sa idem pokúsiť upiecť. Mne by veľmi pomohlo, keby bol recept oveľa podrobnejší, napr mi chýba aj to, ako zarobiť kvások, či dať len časť vody a zvyšok až do cesta, ako chlebík stočiť do ošatky/sitka, či treba dať pri pečení do rúry pod chlebík aj plech s vodou…mám tuším milión otázok 🙃
    Tak som si pár vecí musela ešte pogoogliť a teraz sa už len modlím, aby sa podaril aspoň tak, aby sa dal zjesť 😅

  11. Dobry den, chcem sa opytat kolko treba aby kysol ked ho necham na linke a nejde do chladnicky? A pocas toho linkoveho kysnutia sa aj preklada? Ja robim len z kvasku ale teraz na cas musim prejst na kvasnicove chlebiky tak neviem co s tym. Dakujem velmi pekne

  12. Recept je dobrý poznám ho. Ja dávam do chlebíka ešte aj jednu veľkú na hrubo pokrájanú do zlata usmaženú cibuľu, bez masti iba cibuľu pri mieseni. Ta chuť chlebíka sa nedá opísať, skúste.

  13. Malinká chybička nemôže ísť rovnaký pomer cukru ako soli cukor do chleba ide iba štipka maximálne polovica menej než soľ cukor sa dáva len kôli naštartovanie droždia ale inak super

  14. Mne po preložení z ostatky na plech splasol. Potom sa v rúre nadvihol,ale iba trošku. A bol hutný,kde som urobila chybu?

Napísať odpoveď pre Zuzana Dolinková Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *