Zemiakový bochník s jogurtom

Veľmi žiadaný chlieb. Majú ho snáď všetci radi. Je mäkký, dlhšie vďaka zemiaku vydrží vláčna striedka a kôrka je úplne „křupavá“.  Často sa stretávam s otázkou, aký zemiak dávať do cesta. No aký mala, taký dala. Máte niekoľko možností.

Do cesta môžete dať zemiak varený, že si ho uvaríte práve kvôli chlebíku.
Zemiak z „nedeľnej“ polievky, zemiaková kaša, čo ostala z obeda, alebo pokojne aj surový zemiak. Len v tomto prípade pre začiatočníkov odporúčam dať menej vody, nakoľko surový zemiak pustí svoju vodu.

Rozkvas :

  • 20g kvásku
  • 100g vody
  • 80g pšeničnej chlebovej múky T650
  • 20g ražnej chlebovej múky

Rozkvas necháme vyrásť na linke aspoň 8 hodín. (Kto má chladnejšie v noci, tak aj 10-12 hodín). Ja dávam rozkvas na parapet nad radiátor, takže je za 7-8 hodín hotový.  Ak viem, že nebudem mať hneď ráno čas, lebo sa treba venovať zvieratám na farme, tak nechám rozkvas aj 12-14 hodín kysnúť v špajzy, kde je chladnejšie.

Cesto :

  • rozkvas 

340g vody (ak dávate surový zemiak tak odoberte z vody 20g)

  • 3PL jogurtu
  • 260g pšeničnej chlebovej múky T650
  • 260g hladkej špeciál 00
  • 80g ražnej chlebovej múky
  • 125g zemiaku struhaný (alebo 3PL zemiakovej kaše)
  • 14g soli

Do misy dáme hotový rozkvas, preosejeme múku, pridáme vodu, zemiak a miesime v robote 5-7 minút na prvom stupni pekne pomalinky. Necháme autolyzovať  45 minút. Pridáme soľ a jogurt. V tomto prípade jogurt pomôže soli lepšie a rovnomernejšie sa pri miesení rozpustiť. Cesto zase miesime môžeme aj na druhom stupni 5 minút. Necháme odpočívať 30 min a potom preložíme do mierne naolejovanej misy kde budeme cesto prekladať každých  20 min po dobu 2 hodín. Cesto sa každým prekladaním lepšie naťahuje a prekladá, je poddajnejšie, elastickejšie. Preložíme na dosku a preložíme cesto ako obálku a necháme 15 min nech sa rozleží. Pomocou stierky ho pretočíme spodok na vrch a stočíme do ošatky. Necháme v ošatke záverečný wellness 60-90 minút. Skúsime prstový test. V čase zapnutia rúry (aj spolu s plechom alebo liatinou alebo jenským sklom) môžete chlieb v ošatke dať na ten čas do chladničky alebo na balkón (keď je tam cca do 6 st) . Ak máte miesto v mraziaku, tak pokojne na 15 min aj tam. Cesto mierne zatuhne a lepšie sa bude narezávať.

Po vyhriatí rúry na 250 st preklopíme cesto z ošatky na horúci plech , narežeme a šup „do sauny“ na 15min , potom znížiť teplotu a dopiecť bochník na 200st ešte 30 minút. Po dopečení nechať vychladnúť na mriežke na linke. Nenechávať v rúre „dôjsť“. Musí postupne chladnúť na vzduchu.  Krájať a ochutnávať najskôr po dvoch hodinách.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *