Chcela som vyskúšať recept „bez ničoho“ , myslím bez všetkých tých povinne voliteľných potrebných činností okolo prípravy cesta na chlieb. No a vyšlo to. Samozrejme prečo by nemalo ak sa dodržia isté postupy činnostné a časové. Ale skúsim to aj „normálne“ čiže s rozkvasom, autolýzou, prekladaním a kysnutím v teple. A potom porovnám.
V rámci III. online kurzu kváskovania sa ma poniektorí pýtali či je dôležitá autolýza a rozkvas aj prekladanie . Vždy som odpovedala, že podľa mojich skúseností áno, je to vhodné. No a teraz sa mi moje presvedčenie „poněkud“ pokazilo, hoci stále som presvedčená o dôležitosti tých zdĺhavejčích činností aj fermentácie a prekladania. Čo je ale super, že ak niekto nestíha v týždni piecť, môže si pripraviť aj tento chlebík a bude dobrý. Ozaj je veľmi dobrý. Plný ľanu. Alebo iných semiačok čo si môžete pridať.
Jediné čo si treba urobiť vopred je zápara z ľanu.
- 50g ľanu zaliať 140g vriacej vody, zamiešať a nechať vychladnúť. Potom pridať do cesta. Po vychladnutí z toho vznikne taká „gelová“ hmota.
Ďalej všetko z uvedeného nižšie zamiesiť spolu.
Preložiť do misy a zakryté nechať v chladničke kľudne aj viac ako 12 hodín , ale minimálne z večera do rána alebo z rána do večera.
Potrebujete:
- 15g kvásku
- 430g pšeničnej hladkej múky (T650)
- 60g ražnej celozrnnej alebo hladkej múky (ja som dala CZ)
- 350g vody
- 10g soli
- zápara
Po čase dlhej fermentácie cesta v chladničke , cesto vyberiete na linku a necháte dve hodiny ohriať na izbovú teplotu. A teraz máte dve možnosti. Môžete cesto stočiť do ošatky a po vykysnutí v ošatke cca 90 min piecť, alebo hneď po stočení do ošatky cesto znovu zakryté vložiť do chadničky. Moje cesto odpočívalo v chladničke ďalších 24hodín.
A potom rovno na horúcu liatinu a do rúry.Piekla som v 10min na 250st a po odkrytí 25min na 200st.
Vyšiel ozaj pekný bochník, krásne farebne zladený a striedka s malými okami jemná a nadýchaná.
Ja som spokojná. Isto budete aj vy. Tak smelo do pečenia priatelia chleba!