Vymýšľať niekedy názvy pre moje chlebiky po polnoci je celkom zábavné. Tento sa mi ozaj páči. Semolína Madrelínová. Úplne perfektné. Už z názvu je zrejmé aký je chlebík .
Teda základ je nakrmené lievito madre (LM). Ja som si vopred urobila predcesto a odobrala z neho 200g. Predcesto bolo hotové za necelé 4 hodiny. Keď mám v kuchyni vyše 30st ide to všetko strašne rýchlo.
K 200g predcesta z LM ďalej pridať 370g vlažnej vody
350g hladkej pšeničnej múky
200g semolíny
12g soli
Cesto sa miesilo v robote na najnižšom stupni 5min. Keď bolo cesto jemné a premiešané v jednej línii preložila som ho do mierne naolejovanej misy. Prekladanie cesta považujem za samozrejmosť aspoň 2-3x .
Zakryté fóliou kyslo na linke cca 1,5-2 hodiny. Nádherné ako vyrástlo. Stočila som do ošatky a nechala pod utierkou na linke cca 60min viac nebolo treba. (je leto vonku horúco , pri zmene ročného obdobia sa budú časy kysnutia predlžovať ). Cesto z LM je krásne už len na pohľad.
Narezať a šup do remosky. v týchto šialených horúčavách sa mi najlepšie pečie v remoske. Nie je z nej tak horúco v kuchyni ako z rury.
Striedka je ako pavučinka jemná. vďaka semolíne je farba striedky inšia krajšia taká letná .
Dobrý deň Zuzka,
rada by som sa spýtala odkliaľ si viete zadovážit semolinovú múku resp. kde sa dá kúpiť.
ďakujem
Viem že sa dá zohnať aj na SK , teda objednáva za cez nejaký web ale žiaľ presne neviem. Ja ju mám priamo dovezenu z ITA.
Dobrý večer,semolinovú múku kúpite v Bille.
Ďakujem. snáď to niekomu pomôže . Ja do obchodu vôbec nechodím takze poradiť neviem .
Bežné ju dostať v Bille, ja ju tam kupujem 😉
Mávajú aj v bille ale aj v Kauflande. Takú v modrom obale so žltým nápisom.
200g predcestom myslite 100 LM+100 muka +50voda? a nechat postat 3-4 hodiny a az potom ostatok surovin ci ?
Ano presne tak
Pri tomto recepte sa nerobí autolýza? Ďakujem
Nikdy sa nemusí robiť alebo vždy sa robí … podľa času a možnosti a podľa skúsenosti.
Bila!😊
Dobrý deň.,
Krasna stranka naozaj. Mam zalozeny LM uz 4 den krásne rastie tak dnes skusim lievance z odlozeneho. Ale teda otazocka ako dlho sa pecie chlebik v remoske prosim?
45-50min
Super dakujem moc 👍asi by sa takto dal kazdy chlieb piect vsak?
Krásny chlebík! Dá sa použiť aj ražný kvások namiesto LM?
Dobrý deň, mám otázočku od začiatočníka. V akej fáze musí byť Lievito Madre z ktorého treba založiť rozkvas? Musí po na kŕmení ztrojnasobit objem a potom šup s nim do rozkvasu? Lebo môj ztrojnasobi až po 8-10hod. Nie je to ešte príliš dlho? Je môj kvások vôbec silný?
Dobry den Zuzka, dakujem za uzasne recepty, ktore tu mate!
Mna by zaujimalo, ci je potrebne kombinovat rozne druhy muk pri peceni chleba z lievito madre? Zijem v Juznej Amerike a bohuzial mam pristup len k obycajnej (aj to nie velmi kvalitnej) psenicnej muke a aj ta nie je ani hladka ani polohruba, ale nieco medzitym.
S tazkym srdcom sa mi pozeraju tie krasne vytvory a pouzivanie klasickych potravin ako slahacka, ci tvaroh, alebo prave ine druhy muk a ich kombinacie.
Long story short – ako pripravit vyborne pecivo a chlieb iba z cisto psenicnej muky a z jej lievito madre? Mate nejaky univerzalny recept, aby som si Slovensko pripomenula cez uzasny chlieb? Dakujem krasne!
Inak dakujem aj za jediny recept na lievito madre, ktory mi fungoval 🙂
Určite vám napíšem niekde to mám uložené . Nájdem vás na FB alwbo na Ig si ma pridajte nech sa to tu nestratí.
Zuzka, prosím Vás predcestom (200g) v tomto prípade myslite deň vopred nakŕmené LM?
Ano … buď nakrmene LM alebo odobrať a urobit rozkvas