Semolína Madrelínová

Vymýšľať  niekedy názvy pre moje chlebiky po polnoci je celkom zábavné. Tento sa mi ozaj páči. Semolína Madrelínová. Úplne perfektné. Už z názvu je zrejmé aký je chlebík .

Teda základ je nakrmené lievito madre (LM).  Ja som si  vopred urobila predcesto a odobrala z neho 200g. Predcesto bolo hotové za necelé 4 hodiny. Keď mám v kuchyni vyše 30st ide to všetko strašne rýchlo.

K 200g predcesta z LM  ďalej pridať 370g vlažnej vody

350g hladkej pšeničnej múky

200g semolíny

12g soli

Cesto sa miesilo v robote na najnižšom stupni 5min. Keď bolo cesto jemné a premiešané v jednej línii preložila som ho do mierne naolejovanej misy.  Prekladanie cesta považujem za samozrejmosť aspoň 2-3x .

Zakryté fóliou kyslo na linke cca 1,5-2 hodiny. Nádherné ako vyrástlo.  Stočila som do ošatky a nechala pod utierkou na linke cca 60min viac nebolo treba. (je leto vonku horúco , pri zmene ročného obdobia sa budú časy kysnutia predlžovať ). Cesto z LM je krásne už len na pohľad.

Narezať a šup do remosky. v týchto šialených horúčavách sa mi najlepšie pečie v remoske. Nie je z nej tak horúco v kuchyni ako z rury.

Striedka je ako pavučinka jemná. vďaka semolíne je farba striedky inšia krajšia taká letná .

20 komentárov k “Semolína Madrelínová”

  1. Dobrý deň Zuzka,
    rada by som sa spýtala odkliaľ si viete zadovážit semolinovú múku resp. kde sa dá kúpiť.

    ďakujem

  2. Dobrý deň.,
    Krasna stranka naozaj. Mam zalozeny LM uz 4 den krásne rastie tak dnes skusim lievance z odlozeneho. Ale teda otazocka ako dlho sa pecie chlebik v remoske prosim?

  3. Dobrý deň, mám otázočku od začiatočníka. V akej fáze musí byť Lievito Madre z ktorého treba založiť rozkvas? Musí po na kŕmení ztrojnasobit objem a potom šup s nim do rozkvasu? Lebo môj ztrojnasobi až po 8-10hod. Nie je to ešte príliš dlho? Je môj kvások vôbec silný?

  4. Dobry den Zuzka, dakujem za uzasne recepty, ktore tu mate!
    Mna by zaujimalo, ci je potrebne kombinovat rozne druhy muk pri peceni chleba z lievito madre? Zijem v Juznej Amerike a bohuzial mam pristup len k obycajnej (aj to nie velmi kvalitnej) psenicnej muke a aj ta nie je ani hladka ani polohruba, ale nieco medzitym.
    S tazkym srdcom sa mi pozeraju tie krasne vytvory a pouzivanie klasickych potravin ako slahacka, ci tvaroh, alebo prave ine druhy muk a ich kombinacie.
    Long story short – ako pripravit vyborne pecivo a chlieb iba z cisto psenicnej muky a z jej lievito madre? Mate nejaky univerzalny recept, aby som si Slovensko pripomenula cez uzasny chlieb? Dakujem krasne!
    Inak dakujem aj za jediny recept na lievito madre, ktory mi fungoval 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *