Mala som v chladničke veľa LM a nakŕmila som všetko, no bolo treba minúť väčšinu. Mamiiiii ja si prosím rohliky ! Mamiiiii ja si prosím toast ! A bolo jasne.
Čerstvo nakŕmené lievito madre môžem povedať, že predcesto. Lebo po nakŕmení sa o cca 4 hodiny zdvojnásobilo a zbublifukovatelo.
290g predcesto LM
450g mlieka
750g pšeničnej hladkej múky
55g bravčovej masti (bola na linke takže bola izbovej letnej teploty, nie studená)
14g soli
Všetko spolu zamiesiť a nechať na linke cca 2-3hodiny pod fóliou (ja som dala do rúry, studenej) . Cesto krásne narástlo a bol čas na zábavu.
Časť cesta som mala na toast a časť cesta na pečivo.
Rada sa hrám s cestom tak som urobila svoje obľúbené esíčka.
A z druhej časti som zatočila toast do formy.
Vsetko ešte odpočívalo 45min.
Prvé sa piekli esíčka na 250st cca 12 min .
Potom sa piekol toast na 230st cca 20min , znížila som teplotu na 200st a vybrala z formy, vrátila do rúry na mriežku a dopiekla ešte 12-15min.
Dobrý deň. Som úplná začiatočníčka v kváskovaní a ešte mi nie je veľa vecí jasných, tak by som sa chcela opýtať, ako je myslených 290g predcesto LM. Znamená to, že odoberiem lyžicu LM, dokŕmim a nechám nakysnúť 4 hod vo fľaši do tých 290g, alebo odoberiem lyžicu LM a dosypem múku, pridám vodu a spolu to všetko má vážiť 290g? A hneď k tomu môžem pridávať ďalšie suroviny, alebo mám počkať 4 hod kým sa to znásobí? Ďakujem
Katuska odpoviem len nestiham
Predcesto je to iste ako rozkvas akurát pri LM je to hotové už o cca 4 hodiny ( v teple ešte rýchlejšie ) a zamiesi za tak že dokrmite všetko LM čo mate.
ak mate v pohári 250g tak dáte 250g muky a 125 g vody … polovicu si po hodine na linke odložte do chladničky a so zbytkom po 4 hod pracujete . Tam mate hotové predcesto
Dobry vecer, prosim Vas do formy davate papier na pecenie( na toustovy chlebik myslim), dakujem
Dobrý deň
Záleží akú mate formu . Ak hliník treba dať papier , ak teflón tak len vymazať maslom
Dobrý deň. Môžem na recept na esička použiť špaldovú celozrnú múku namiesto pšeničnej? Alebo ich zamiešať? Ďakujem a prajem pekný večer.
Radšej zmiesat. Museli by ste potom pri čistej spalde a ešte Cz úplne inak upraviť pomer vody.
Dobrý deň.
Čo mám robiť ak mám kvások aktívny, ale cesto mi nenarástlo. Kde sa stala chyba prosím. Ďakujem za odpoveď.
Mate razny kvasok či LM ? Aktívny však neznamená dostatočne silny. Koľko dni ma kvasok ? Ako často krmite ? Keď miesite cesto tak s nakrmenym kvaskom ?
Kvasok mám LM a mám ho od kamarátky ktorá s ním už pečie dlho. Ja som s ním piekla včera prvýkrát a akosi to nevyšlo. LM som nakŕmila alebo teda vytvorila predcesto a po 5 hodinách takmer utiekol z fľaše. Ale keď som cesto vymiesila, cesto vôbec nenarástlo aj ked kyslo takmer 4 hodiny. Cesto nenarástlo ani po vytvarovaní žemličiek aj keď musím povedať že v rúre sa cesto prebralo a narástlo ale nie tak ako som si predstavovala.
to druhé kysnutie teda najskôr rozkvas 4 hodiny je ok a potom po zamieseni to cesto buď nechajte celu noc v chlade alebo aspoň 4-5 hod na teple n linke. po vytvarovani zemliciek musia na plechu znovu aspoň min 2-3hod kysnut záleží aj aké teplo mate doma .
Aha. Dobre, skúsim. Ďakujem veľmi pekne za radu. Inak chuťovo aj konzistenčne sú úžasné. Už som ich piekla druhýkrát. Výborný recept.
Dobry den,tak potom to kysnutie esicok uz na plechu nie je 45 min ako je v postupe..ale tiez 2-3hod,resp do znasobenia objemu. A toustu vo forme tiez tych par hodin .spravne ci zle pochopene?🙂
Dobrý deň prosím koľko gramov cca na 1 esicko a koľko ste ich urobili z tejto dávky? Ďakujem 😁
esicok bolo 16ks a cesto na jeden kus cca 80g
Dobry den, akurat som zarobila polovicne mnozstvo z receptu na toast. Cesto sa mi ale zda dost tuhe. Nechyba v nom viac tekutin alebo vajicko? Muku som pouzila psenicnu polohrubu na predcesto a hladku chlebovu na zvysok. Dakujem!
Výborné 😊 ďakujem za recept
Dobrý deň, čím by sa dala nahradiť bravčová masť? Nepoužívam ju v kuchyni.
Mate nejake overene video ako stacate toast prosim?