Toast a pečivo z lievito madre

Mala som v chladničke veľa LM a nakŕmila som všetko, no bolo treba minúť väčšinu. Mamiiiii ja si prosím rohliky ! Mamiiiii ja si prosím toast ! A bolo jasne.

Čerstvo nakŕmené lievito madre môžem povedať, že predcesto. Lebo po nakŕmení sa o cca 4 hodiny zdvojnásobilo a zbublifukovatelo.

290g  predcesto LM 

450g mlieka 

750g pšeničnej hladkej múky

55g bravčovej masti (bola na linke takže bola izbovej letnej teploty, nie studená)

14g soli 

Všetko spolu zamiesiť a nechať na linke cca 2-3hodiny pod fóliou (ja som dala do rúry, studenej) . Cesto krásne narástlo a bol čas na zábavu.

Časť cesta som mala na toast a časť cesta na pečivo.

Rada sa hrám s cestom tak som urobila svoje obľúbené esíčka.

A z druhej časti som zatočila toast do formy.

Vsetko ešte odpočívalo 45min.

Prvé sa piekli esíčka na 250st cca 12 min .

Potom sa piekol toast na 230st cca 20min , znížila som teplotu na 200st a vybrala z formy, vrátila do rúry na mriežku a dopiekla ešte 12-15min.

 

 

 

5 Replies to “Toast a pečivo z lievito madre”

  1. Dobrý deň. Som úplná začiatočníčka v kváskovaní a ešte mi nie je veľa vecí jasných, tak by som sa chcela opýtať, ako je myslených 290g predcesto LM. Znamená to, že odoberiem lyžicu LM, dokŕmim a nechám nakysnúť 4 hod vo fľaši do tých 290g, alebo odoberiem lyžicu LM a dosypem múku, pridám vodu a spolu to všetko má vážiť 290g? A hneď k tomu môžem pridávať ďalšie suroviny, alebo mám počkať 4 hod kým sa to znásobí? Ďakujem

    1. Predcesto je to iste ako rozkvas akurát pri LM je to hotové už o cca 4 hodiny ( v teple ešte rýchlejšie ) a zamiesi za tak že dokrmite všetko LM čo mate.
      ak mate v pohári 250g tak dáte 250g muky a 125 g vody … polovicu si po hodine na linke odložte do chladničky a so zbytkom po 4 hod pracujete . Tam mate hotové predcesto

  2. Dobrý deň. Môžem na recept na esička použiť špaldovú celozrnú múku namiesto pšeničnej? Alebo ich zamiešať? Ďakujem a prajem pekný večer.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *