Toast a pečivo z lievito madre

Mala som v chladničke veľa LM a nakŕmila som všetko, no bolo treba minúť väčšinu. Mamiiiii ja si prosím rohliky ! Mamiiiii ja si prosím toast ! A bolo jasne.

Čerstvo nakŕmené lievito madre môžem povedať, že predcesto. Lebo po nakŕmení sa o cca 4 hodiny zdvojnásobilo a zbublifukovatelo.

290g  predcesto LM 

450g mlieka 

750g pšeničnej hladkej múky

55g bravčovej masti (bola na linke takže bola izbovej letnej teploty, nie studená)

14g soli 

Všetko spolu zamiesiť a nechať na linke cca 2-3hodiny pod fóliou (ja som dala do rúry, studenej) . Cesto krásne narástlo a bol čas na zábavu.

Časť cesta som mala na toast a časť cesta na pečivo.

Rada sa hrám s cestom tak som urobila svoje obľúbené esíčka.

A z druhej časti som zatočila toast do formy.

Vsetko ešte odpočívalo 45min.

Prvé sa piekli esíčka na 250st cca 12 min .

Potom sa piekol toast na 230st cca 20min , znížila som teplotu na 200st a vybrala z formy, vrátila do rúry na mriežku a dopiekla ešte 12-15min.

 

 

 

18 Replies to “Toast a pečivo z lievito madre”

  1. Dobrý deň. Som úplná začiatočníčka v kváskovaní a ešte mi nie je veľa vecí jasných, tak by som sa chcela opýtať, ako je myslených 290g predcesto LM. Znamená to, že odoberiem lyžicu LM, dokŕmim a nechám nakysnúť 4 hod vo fľaši do tých 290g, alebo odoberiem lyžicu LM a dosypem múku, pridám vodu a spolu to všetko má vážiť 290g? A hneď k tomu môžem pridávať ďalšie suroviny, alebo mám počkať 4 hod kým sa to znásobí? Ďakujem

    1. Predcesto je to iste ako rozkvas akurát pri LM je to hotové už o cca 4 hodiny ( v teple ešte rýchlejšie ) a zamiesi za tak že dokrmite všetko LM čo mate.
      ak mate v pohári 250g tak dáte 250g muky a 125 g vody … polovicu si po hodine na linke odložte do chladničky a so zbytkom po 4 hod pracujete . Tam mate hotové predcesto

  2. Dobrý deň. Môžem na recept na esička použiť špaldovú celozrnú múku namiesto pšeničnej? Alebo ich zamiešať? Ďakujem a prajem pekný večer.

  3. Dobrý deň.
    Čo mám robiť ak mám kvások aktívny, ale cesto mi nenarástlo. Kde sa stala chyba prosím. Ďakujem za odpoveď.

  4. Kvasok mám LM a mám ho od kamarátky ktorá s ním už pečie dlho. Ja som s ním piekla včera prvýkrát a akosi to nevyšlo. LM som nakŕmila alebo teda vytvorila predcesto a po 5 hodinách takmer utiekol z fľaše. Ale keď som cesto vymiesila, cesto vôbec nenarástlo aj ked kyslo takmer 4 hodiny. Cesto nenarástlo ani po vytvarovaní žemličiek aj keď musím povedať že v rúre sa cesto prebralo a narástlo ale nie tak ako som si predstavovala.

    1. to druhé kysnutie teda najskôr rozkvas 4 hodiny je ok a potom po zamieseni to cesto buď nechajte celu noc v chlade alebo aspoň 4-5 hod na teple n linke. po vytvarovani zemliciek musia na plechu znovu aspoň min 2-3hod kysnut záleží aj aké teplo mate doma .

      1. Aha. Dobre, skúsim. Ďakujem veľmi pekne za radu. Inak chuťovo aj konzistenčne sú úžasné. Už som ich piekla druhýkrát. Výborný recept.

      2. Dobry den,tak potom to kysnutie esicok uz na plechu nie je 45 min ako je v postupe..ale tiez 2-3hod,resp do znasobenia objemu. A toustu vo forme tiez tych par hodin .spravne ci zle pochopene?🙂

  5. Dobry den, akurat som zarobila polovicne mnozstvo z receptu na toast. Cesto sa mi ale zda dost tuhe. Nechyba v nom viac tekutin alebo vajicko? Muku som pouzila psenicnu polohrubu na predcesto a hladku chlebovu na zvysok. Dakujem!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *