Makové a mandľové rezy so žĺtkovou polevou

Obrovskú chuť som mala na koláč taký alebo onaký. No a keď som sa nevedela rozhodnúť a ani doma banda zbojníkov nevedela pomôcť, tak som urobila aj aj. A veru dobre tak bolo. Koláč sa zjedol za 17 hodín z toho 8 sa spalo . Takže bol skvelý , ba lepšie ako skvelý .

Príprava tiež nie je náročná , pečenie trvá chvíľku a asi najviac a najdlhšie je potom umývanie všetkých misiek potrebných k šľahaniu toho i  tamtoho. No, ale ten výsledok ! Tak poďme nato – potrebujete :

6 vajec – do cesta idú bielka 

200g práškový cukor 

štipka soli 

250g zmäknuté maslo 

100g mak 

100g mleté mandle  

(alebo 200g buď alebo)

1bal kypriaci prášok 

180g polohrubá múka 

Poleva :

200g práškový cukor 

6 žĺtkov 

Najskôr vyšľahať bielka so soľou a neskôr pridať cukor. Tak je to správne vysľahané, keď drží krásne lesklý sneh

Potom som rozdelila tú bielkovú zmes do dvoch misiek a do jednej  dala mandle a do druhej mak.

Zmäknuté maslo som rozdelila (odvážila) na polovicu a pridala do oboch misiek

, rovnako múku som zamiešala s kypriacim práškom a tak až rozdelila do dvoch misiek. Premiešalo som metličkou.

Vyliala som na plech vystlaný papierom na pečenie

Pieklo sa vo vyhriatej rúre na 180st cca 18-20min

Žĺtka vymiešať s cukrom a vyliať na ešte horúci koláč

A nechať dobre vychladnúť . Potom nakrájať.

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *