Ciabatta a teda kvásková bola ďalšia „úloha“ v mojom online kurze kváskovania. Niečo zaujímavé zo sveta a jasne aby to bolo kváskové, aby si osvojili aj takú šialene vysokú hydratáciu. Doma mi na ciabattu povedali :
„A kam si mám dať to maslo?!“
V lete si viem predstaviť ciabattu počas záhradnej párty, mať k tomu šalát a niečo grilované . Ale na raňajky kde máme radi džem a med a strúhaný syr to sa nedá. Teda hlavne deti.
A teda poďme na to, pripravte si veľa múky a trpezlivosti.
Rozkvas :
20g kvásku
100g vody
100g manitoba alebo hladká chlebová T650
Cesto :
340g voda
250g manitoba alebo hladká chlebová T650
150g pšenična hladká múka 00
20g olivový olej
12g soľ
Rozkvas si už poznáte za koľko vám vyskočí do stavu „hotovo“. Potom primiesiť všetko ostatné a v mise po zamiesení nechajte aj kysnúť. Stierkou môžete občas počas 2hodín preložiť.
Cesto potom vyklopte na dobre pomúčenú dosku a rozdeľte na polovicu.
Stočte/zložte do „obálky“ stlačte spoj a preložte na pomúčenú utierku znovu kysnúť.
Takto prikryté budú kysnúť 2hodiny.
Rozohrejte rúru na 250st a šup s nimi na horúci plech.
Piecť sa budú 13min na 250st a dopekať ešte 18min na 200st. Čas je orientačný. Odspodu budú znieť duto.
Chcem sa spytat či pri pečeni treba dat do rury aj plech s vodou.
Prosím Vás nechať tie posledné dve hodiny len tak ako je na obrázku alebo treba ešte prekryť s utierkou?-no a treba aj vodou postriekať kým sa dá do trúby?ďakujem
Dobrý deň, určite treba prekryť utierkou inak by vám obschli …pred pečením môžete aj nemusíte kropiť vodou je to na vás ako mate rada korku …
Ja nedávam … kazí to ruru.
Nekazí.
Záleží kto ma akú starú či novšiu rúru … ale v zasade je to jedno