Ciabatta a teda kvásková bola ďalšia „úloha“ v mojom online kurze kváskovania. Niečo zaujímavé zo sveta a jasne aby to bolo kváskové, aby si osvojili aj takú šialene vysokú hydratáciu. Doma mi na ciabattu povedali :
„A kam si mám dať to maslo?!“
V lete si viem predstaviť ciabattu počas záhradnej párty, mať k tomu šalát a niečo grilované . Ale na raňajky kde máme radi džem a med a strúhaný syr to sa nedá. Teda hlavne deti.
A teda poďme na to, pripravte si veľa múky a trpezlivosti.
Rozkvas :
20g kvásku
100g vody
100g manitoba alebo hladká chlebová T650
Cesto :
340g voda
250g manitoba alebo hladká chlebová T650
150g pšenična hladká múka 00
20g olivový olej
12g soľ
Rozkvas si už poznáte za koľko vám vyskočí do stavu „hotovo“. Potom primiesiť všetko ostatné a v mise po zamiesení nechajte aj kysnúť. Stierkou môžete občas počas 2hodín preložiť.
Cesto potom vyklopte na dobre pomúčenú dosku a rozdeľte na polovicu.
Stočte/zložte do „obálky“ stlačte spoj a preložte na pomúčenú utierku znovu kysnúť.
Takto prikryté budú kysnúť 2hodiny.
Rozohrejte rúru na 250st a šup s nimi na horúci plech.
Piecť sa budú 13min na 250st a dopekať ešte 18min na 200st. Čas je orientačný. Odspodu budú znieť duto.
Chcem sa spytat či pri pečeni treba dat do rury aj plech s vodou.
Prosím Vás nechať tie posledné dve hodiny len tak ako je na obrázku alebo treba ešte prekryť s utierkou?-no a treba aj vodou postriekať kým sa dá do trúby?ďakujem
Dobrý deň, určite treba prekryť utierkou inak by vám obschli …pred pečením môžete aj nemusíte kropiť vodou je to na vás ako mate rada korku …
Ja nedávam … kazí to ruru.
Nekazí.
Záleží kto ma akú starú či novšiu rúru … ale v zasade je to jedno
Dobry den, prosim poradite? Cesto som mala extremne riedke. Muky som pouzila podla receptu.
Kvalita a typ muky. Kazda je inak vlhka. Verte, je obrovsky rozdiel aku znacku kupite.
Mrzí ma to ale žiaľ neporadím … cesto j m byt “riedkejsie”
ale netusim kde sa mohla u vas stať chyba
Mne veľmi naraaaaaaastli 😊 ale tiež kúsoček popraskali 🤔 skúšať budeme keď vychladnu😋 Ďakujem za recepty😊
Dobrý deň, chcem sa opýtať, nie je tam tej vody veĺa ? Pouzila som také múky ako sú v recepte a mam to riedke, nedá sa to vobec prekladat, dakujem za odpoveď
Děkuji předem za Váš názor:
Nechat těsto kynout v pečící nádobě s nepřilnavým povrchem opatřeným slabou vrstvou oleje a po vykynutí těsta upéct.
Tvar nádoby je přibližně shodný s tvarem běžného toustového chleba (čtvercový průřez).
O kolik zvýšit délku pečení?
Děkuji předem za odpověď
Dobrý deň, môžem miesto Manitoby alebo hladkej chlebovej múky T650 použiť aj špaldovú hladkú múku 630? Ak áno, použiť jej rovnaké množstvo ako v recepte? Ďakujem za odpoveď.