Opäť niečo skvelé sladké s lievito madre. Ono sa totiž na sladké pečenie hodí najlepšejšie. Deti to milujú. A mne ku káve v čase “my time” no proste do – ko – na – le …
Z času na čas, no dobre tak trošku častejšie, ma baví sa s cestom hrať , niečo vytvárať, niečo iné ako klasické buchty či rohliky … Máme veľa letných jabĺčok (konečne sme spracovali kvantum marhuliek) a nutelu ja môžem všade a stále .
Potrebovať budete :
200g lievito madre
200g mlieko
450g pšeničnej hladkej múky
100g práškový cukor
1PL med
120g zmäknuté maslo
1 celé vajíčko
Štipka soli
Lievito madre (čerstvo nakŕmené) vymiešať v mlieku , pridať maslo, cukor, med a vajíčko , neskôr múku a soľ . Vypracovať hladké cesto. Nechať kysnúť na linke pri izbovej teplote asi 4-5 hodín alebo celu noc v chladničke (aspoň 8-12hodín)
Pripraviť si jablká
Cesto preložiť na pracovnú dosku (ak je z chladničky tak nechať ohriať na izbovú teplotu aspoň 1hodinu)
Vyvaľkať a nakrájať obdĺžniky a na jednej strane vyrezať radielkom “čiarky”
Naplniť nutelou
Jablká som posypala škoricou
A zatočiť rolky , preložiť na plech a nechať cca 60-90min podkysnúť
Pred pečením potrieť vajíčkom
Rúru vyhriať na 220st, po vložení plechu stiahnuť na 200st a piecť cca 15-18min
Už len posypať cukrom a počkať kým sa trošku vychladnú
Dakujem velmi pekne za super receptik! Vysli presne ako mali a chutia uzasne 😊
Velmi sa teším ste sikulka
Dobrý večer
Dalo by sa v recepte použiť menej lievita? 200 g že asi všetok čo mám neostalo by mi na nakrmenie a odloženie. Či si hO najskôr zdvojnásobiť aby som mala 200 g?
Ďakujem za odpoved
lepšie mat dostatok LM
Môžem použiť aj RK?
Ano len si to treba prepočítať
Prosím vás asi kolko kusov vyjde z jednej dávky? Dakujem za odpoved 😀
cca 12-14ks
Vypadaju krasne.. Prosim vas zrovna dokrmene madre je ako spravene? Ked ho rozmnozim tak hned na 2.den?
Paradne sú😊
Dobrý deň, chcem sa opýtať kde by mohol byť problém, keď mi cesto nevykyslo po 1,5h na linke a následne 12h v chladničke a ďalších 2,5hod na linke… Objem možno zväčšilo o ¼ a je tuhé… Môže to byť maslom? V chladničke mám 7°C Lebo kvasok je silný už som z neho piekla chlieb
Maslo v chladničke zatuhne a následne cesto potrebuje omnoho omnoho viac času .
Dnes som ich vyskúšala a sú fantastické 🥰
Včera jsem vyzkoušel a jsou výborné. Krásně popsány recept a výsledek stji za to.
Úžasný recept, skúšali sme aj s orechovou plnkou a veľmi nám chutilo 🙂
Neskutočné recepty, jednoduché a výborné suroviny, klasika so šmrncom❤❤❤
Pani Zuzanka, Vaše nutello rolky sú úžasné, už som ich piekla zopárkrát, len tá Nutela mi stále vytečie 🤔. Ale na chuti to nestráca. Ďakujem za skvelý recept.