Špaldová tehlička

  1. A že náhody  neexistujú . Ale áno. Teda mne to tak dnes vyšlo všetko nejakou náhodou a všetko dobre dopadlo tak sa s vami o to podelím lebo špalda je “IN” tak verím, že vás recept poteší .

Mala som všetky malé okrúhle ošatky obsadené, zamiesené na šesť chlebikov no ale ako sa vraví “obuvníkove deti chodia bosé” tak pekárove deti by nemali byť asi hladné. No každopádne bolo treba zamiesiť chlebík aj pre nás , vždy mám naviac rozkvasu práve pre tieto chvíle a náhody.

Len najskôr mi došla pšeničná múka a potom nebolo miesto kam dať cesto. A tak som miesila špaldu hladkú a celozrnnú a pridala aj za hrsť vločiek a nakoniec cesto išlo do formy . Žiadne chladničkové kysnutie . V tomto teple hotové všetko raz dva. No dobre tak tri štyri až päť … Bolo toho dnes ozaj dosť . Už len vytriediť a zrátať prepeličie  vajíčka dalo zabrať času, vyše 250ks mi prešlo rukami.

a pásť kozy bolo tiež treba, aby bolo večer dosť nadojeného mliečka .

A z farmy späť k receptu :

100g ražný rozkvas

350g špaldovej hladkej múky

120g špaldovej celozrnnej múky

11g soli

35g oleja

280g vody

50g mlieka

80g ovsenných vločiek

1PL medu

Všetko spolu zamiesiť . Cesto je mierne lepkavejšie a miesto ruky môžete prekladať so stierkou. Prekladalo sa 3x v priebehu  2 hodín a následne cesto šup  do maslom vymastenej formy na tehličku. Kde pobudlo na linke 60min

Pred pečením postriekať vodou a posypať vločkami. Rúra vyhriata na 250st a po vložení do rúry stiahnuť na 230st piecť cca 15min , stiahnuť  potom  na 200st na 15min a následne vybrať tehličku z formy a ešte dopiect na 190st 7min .

Po upečení nechať dobre vychladnúť  na mriežke.

 

 

 

 

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *