Vždy sa teším, keď sa mi niečo podari. A aj keď to inak trošku vyzerá a hlavne chutí naším deťom. Tentokrát v hlavnej úlohe je ovocno-kvetinová fermentovaná voda.
Fermentovanu vodu som si urobila vopred z marhuliek višní a levandule. Bola hotová za tri dni.
Rozkvas som robila dvojfázový a z celozrnnej ražnej múky. Prvá fáza bola 50g FV (fermentovanej vody) a 50g CZ (celozrnnej) ražnej múky.
Trvalo cca 12 hodín a druhá fáza tiež 50+50 a stačilo rozkvasu už len 4 hodiny a bol hotový “s čiapočkou” a plný bubliniek.
Mala som dosť FV a tak som okrem chlebániek zamiesila a upiekla aj dva chlebiky .
No a konečne sa dostávame k receptu na chlebánky. Rozkvasu bolo 120g – celozrnný ražný
Ďalej som pridala 550g fermentovanej ovocno-kvetinovej vody a 100g odloženého cesta lievito madre
40g + 40g + 40g – ovsenné otruby – ľan – ovsenné vločky
750g pšeničnej chlebovej múky T650 a 14g soli .
Cesto som prekladala 2,5hodiny pekne rýchlo narástlo
a vtedy som sa rozhodla, že to nebude chlieb ani pečivo ale niečo medzitým . Tak vlastne vznikli chlebánky. Najskôr som si odvážila rovnaké kúsky cesta cca 130g.
Tvar už som vymyslela za pochodu. Páči sa vám ?! Také opäť niečo iné .
Na plechu ešte podkysli 45min
a šup do rúry na 230st a cca 15min . Prekrásne voňajú.
Deti sa už nevedeli dočkať kedy sa vychladnú
aby mohli si dať s čerstvým kozím syrom na večeru.
Je úžasné môcť žiť zdravšie aj vďaka našim kozičkám .
Zuzanka, chcem sa podakovat za recepty co tu zverejnujete, robila som chlebanky z fermentovanej vody podarili sa na 1 s * robila som podla vas LM to slape jako dive, a aj chlebiky boli super.dakujem, ze si svoje recepty nenechavate len pre seba , zelam pekny den