Viete čo je Šmalec ? Ja som to prvý krát počula až od nášho Ocka … A teda Šmalec je bravčová masť. A keďže do cesta som dala veľkou lyžicou šmalca, aj chlieb taký názov dostal. Prevoňal celý dom.
Cesto od začiatku sa správalo inak. Behom pár minút miesenia sa oddeľovalo od stien misy, malo nádhernú zamatovú konzistenciu a krásne voňalo aj pri prekladani. Bublinky a elasticita cesta bola zrejmá od prvej chvíle.
Základom nakŕmené lievito madre 150g
355g vody
150g ovsennej celozrnnej múky
100g špaldovej celozrnnej múky
300g pšeničnej chlebovej múky
30g bravčovej masti
1kl medu
11g soli
Deň vopred nakŕmené LM zmiešané všetky ostatné ingrediencie súčasne . Cesto po zamiesení odpočívalo 3,5 hodiny s tromi prekladaniami. Následne stočené do ošatky a na noc uložené v chladničke, kde malo fermentačný wellness 19 hodín.
Z chladničky kým sa rozohriala rúra bolo cesto na linke a s malým zaparenim s ľadovými kockami sa pieklo klasicky 15min na 250st, po vyvetrani rúry stiahnutá teplota na 200st na dobu 20min. A ešte mu bolo treba 5min na 180st.
Aby znel nádherne zvonivo odspodu.
No, Zuzka, parádny je a ešte aj cifrovaný, tá snežienka na ňom je nielen krásna, ale aj zaujímavá.
Ovsená celozrnná múka by sa nedala nahradiť pomletými celozrnnými vločkami?
Zuzka, prosím a ta spaldova a ovsena muka sa dá nahradiť psenicnou a/alebo raznou? Veľmi pekne ďakujem. Nech sa Vám darí, tesim sa z každého receptu, ktorý tu mate 😃
Najlepšie len psenicnou
Tak toto je iný PÁN CHLEBÍK. Je famózny. Ovsenu som nahradila psenicnou. Vyšiel krásne. Ďakujem za další skvelý recept (ako všetky od Vás 😊).
Môžem sa opýtať na tú zaparu ladovymi kockami? Ako na to? Veľmi krásne ďakujem za odpoveď. Vaše recepty sú TOP.