Zlatá tehlička – toast z lievito madre

Tvar tehlička. Farba zlatá. Chuť príjemná. Štruktúra vatičková. Základná ingrediencia lievito madre. Tajná ingrediencia kurkuma a sézam. No a výsledok de luxe.

150g Lievito madre

180g mlieka

1kl med

250g pšeničnej hladkej múky

100g špaldovej celozrnnej múky

40g masla

50g sušeného mlieka

10g soli

1kl mletej kurkumy

20g sézamu

Cesto zamiesené, odpočívalo aj s tromi prekladaniami cesta 3,5 hodiny

potom stočené a vložené do maslom vymastenej formy na toast a rástlo ešte 2,5 hodiny .

Kým sme s deťmi pásli naše stádo kozičiek cesto nádherne vyrástlo a mohlo sa ísť piecť.

V rúre vyhriatej na 230st sa pieklo 10min, teplota znížená na 200st sa pieklo ešte 12min

A po vybratí z formy sa už len dopieklo 7min na 180st

Pri správnom kysnutí a stočeni do formy a dodržaní teploty pečenia chlebík toastový nepraskne a krásne sa dvihne do oblúka . Aj v reze je úžasný a striedka vatičková zlatej farby.

5 Replies to “Zlatá tehlička – toast z lievito madre”

  1. Zuzka, ja Vás obdivujem, kedy toto všetko stíhate…
    Tá tehlička vyzerá výborne, no neupeč to…samozrejme, že keď som ju zbadala, sliny mi kvapkali na klávesnicu a hneď som sa na jej upečenie chcela vrhnúť. Zmanažovala som si to a vyšlo mi, že by to šlo ešte dnes. Ale pŕŕ, nemám doma sušené mlieko, tak šup do obchodu a Zlatá tehlička bude musieť počkať. 🙂

    1. Zuzka, ďakujem za promptnú odpoveď, vybehla som do ulíc a to sušené mlieko kúpila. Pustila som jazyk do mlyna a prišla som neskôr domov a už sa mi nič nechcelo. Ale vidím tu ďalší príspevok, idem študovať, čo nové a chutné ste zase vytvorila, Vy moja usilovná včielka. 🙂

  2. Dobrý deň,Zuzka.
    Snažila som sa zamiesit cesto, ale je úplne roztrúsené,nedá sa mi spojiť …
    Rozmiešala som LM v mlieku a maslo som nahradila masťou, môže byť tam problém?
    Ďakujem Zuzana

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *