Chlieb prváčik z Droždíka

Ani neviem ako ma napadlo nazvať chlieb prváčik . Je takmer polnoc som celkom unavená , no zrejme mám v sebe ešte veľa zážitkov, radostí z celého dňa, že sa mi ešte nedá spať a spisujem recepty a hľadám názvy.  Tak chlebiky z Droždika budú pomenované ako žiaci v škole. Pekne postupne.

Pri zakladaní Droždika už bolo zrejmé, že sa s ním bude ako s cestom výborne pracovať . Poddajné jemné elastické cesto. Aj pri nižšej hydratácii pekne pracuje a pri vyššej zase nie je také “utekajúce” pomedzi prsty, ale pekne drží tvar.

Prvý chlieb Prváčik bude s nižšou hydratáciou.  Vhodný pre začiatočníkov. Vhodný pre tých čo len skúšajú, ale výsledok sa im určite podarí.

Na chlieb Prváčik budete potrebovať :

150g Droždíka

400g pšeničnej hladkej T650 alebo “obyčajnej” 00

270g voda

8g soľ

(8g cukor alebo med) – nemusí byt

20g olej

1kl mletej rasce

Všetko spolu zamiesiť, nechať kysnúť 2-2,5 hodiny , potom stočiť do bochníka a znovu nechať podkysnúť ešte 60min.

Zapnúť rúru na 250st. Po vložení znížiť na 230st na 15min, 200st ešte pekne dopiect 20min. Pred pečením  a po upečení môžete postriekať vodou povrch chleba.

Po upečení nechať vychladnúť na mriežke.

Nezabudnúť buď ďalej Droždík nakŕmiť v pomere 1:0,5:1, aby ste mali pripravený na ďalšie pecenie chlebika Druháčika alebo uložiť do chladničky a poznačiť si kedy bol nakŕmený.

 

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *