Droždík – starostlivosť a kŕmenie

Ďalšia starostlivosť o kvások Droždík je veľmi jednoduchá na zapamätanie . S cestom, ktoré vznikne je len mierne lepivé, ale poddajné a mäkké . Tí, ktorí už majú doma aj lievito madre je to rovnaké.

Ako nakŕmiť a ako sa ďalej starať o Droždík. Odvážime si koľko máme kvásku v pohári, ak máme 100 g kvásku pridáme 100 g polohrubej múky a 50 g vody, vždy kvások prikrmujeme tak, že koľko máme kvásku toľko dáme múky a o polovicu menej vody – to znamená že kŕmime v pomere 1 : 1 : 0,5.

Kvások potom necháme na linke kde nám približne do 2 h začne rásť, začne sa mu na povrchu vytvárať čiapočka, vtedy ho uzavrieme a odložíme do chladničky.

Ak by sme chceli z takéhoto kvásku už niečo pripravovať tak si odoberieme potrebné množstvo napríklad na chlieb 100-120g Droždíka a zbytok odložíme do chladničky.

Takýto nakŕmený a spokojný Droždík nám vydrží v chladničke bez ďalsieho kŕmenia približne 7 dní, ak by ste nepiekli, tak ho treba znovu raz za týždeň nakŕmiť, ak budete piecť tak koľko mu zoberiete toľko mu vrátite aby ste ho vždy mali vo forme , aby ste ho mali vždy silný a mohli z neho kedykoľvek odobrať a piecť.

 

 

4 Replies to “Droždík – starostlivosť a kŕmenie”

  1. Smiem sa opýtať, pri ďalšom kŕmení vyberám kvások z pohára alebo len „kašičku“ pridám do pohára, alebo? ďakujem 🙂

    1. Ahoj,Táňa.Ja si myslím,že to bude ako Zuzana vysvetľuje ako sa starať o Droždíka. Ak sa mýlim tak ma Zuzana prosím oprav. Chcem sa ti veľmi pekne poďakovať za inšpirácie a stále nové veci na Tvojom blogu.Obdivujem tvoju tvorivú a pre nás ostatných poučnú a hlavne poučnú teóriu a prevedenie do praxe.
      Prajem veľa zdravia Tebe a celej rodinke, úspechov v tvorivej práci a veselý život na farmičke. Betka

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *