Osie hniezda

Škoricové osie hniezda som skúšala snáď miliónkrát, vyskúšala som kopec receptov nikdy som nebola až tak spokojná, aby som dokázala ten recept takto postnúť aj k sebe na blog. Tieto naozaj sú výborné mäkučké aj na druhý deň. Určite ich skúste.

Úžasné je, že osie hniezda si môžte pripraviť škoricové, môžte ich naplniť tvarohom s hrozienkami, môžte ich naplniť orechovou zmesou prípadne makovou. Kto má ako rád.  My máme najradšej škoricové osie hniezda.

Takže pripravte si na cca 16-18ks :

460 g polohrubej pšeničnej múky

5 g sušeného droždia

dve polievkové lyžice cukor

jedna kávová lyžička soli

jedno celé vajce 

250ml vlažného mlieka

20 g oleja

plnka : 60 g zmäknutého masla

dve kávové lyžice škorice mletej

3 kávové lyžice kryštyálového cukru

Postup na škoricové osie hniezda je úplne rovnaký ako na akékoľvek iné klasické cesto z droždia. Do misy vysypeme všetku múku vstrede urobíme jamku, do ktorej vysypeme sušené droždie (ak nemáte sušené droždie použite čerstvé , na 0,5 kg múky pridávate 20 g čerstvého droždia) – droždie cukor a zalejete vlažným mliečkom, navrchu si urobíte takú kašičku , ktorú zmiešajte a nechajte aktivovať droždie približne 15 min. Potom po 15 min. prisypete všetky ostatné ingrediencie, ktoré máte napísané v recepte všetko spolu dáte do mixéru a zamiesiť. Cesto sa miesi cca 8min odliepa samo stien.  Cesto po zamiesení zakryjeme utierkou a necháme ho podkysnúť približne 90 min. Preložíme ho po vykysnutí na pracovnú dosku, kde ho jemne spracujeme do bochníka, aby sa nám s ním lepšie pracovalo.  Cesto si zľahka rozvaľkáme asi na hrúbku 1,5 cm valčekom, potom nanesieme na cesto zmes škoricovú, ktorú sme si predtým zmiešali – zmäknuté maslo cukor a mletú škoricu, nanesieme to na to cesto a opatrne stočíme do rolády. Keď to máme takto pripravené, a roládu hotovú a zatočenú, zoberieme si niť a pomaličky po kúskoch asi dva centimetre robíme odrezky, ktoré prerezáva cesto. Je to tak ľahšie krajšie nám ostane tvár osieho hniezda.

Osie hniezda uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme pod utierkou ešte podkysnúť ešte 15-20min.

Pred pečením potrieť vajíčkom.

Pečieme vo vyhriatej rúre na 200st cca 18-23min.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *