Zlaté buchtičky s lievito madre – Aranygaluska

No veru nech sa páči! Toto musíte skúsiť . Opäť je tu výzva a opäť bude v trojitej verzii . S lievito madre odomňa, so slánkom od Ľudmilky a s kváskom od Katušky.  A že neviete čo je Aranygaluska ?  No úprimne ani ja som donedávna Aranygalusku nepoznala .  Mierne maďarsky zaváňa ten názov, ale je to trošku inak. A my to voláme zlaté buchtičky . Ako napísala Liduška  “Sú k sežrání!” a Katka zase : “Sú prudko žravé”.   A ako to dopadlo u nás ?!

Podľa encyklopédie židovského jedla sa zlatá buchta spomína už v 80. rokoch 20. storočia. V polovici 20. storočia sa stala populárnou v USA vďaka maďarským a židovským pekárňam. V roku 1972 bol recept súčasťou kuchárskej knihy Betty Crocker. Čo sa týka aranygaluska, tá je sladká , ale tým,  že mala byť zlatá, guľočky sa máčali v masle a cukrovo orechovej/mandlovej zmesi a medzivrstvy sa polievali marhuľovým lekvárom a pridávali sa hrozienka, po upečeni sa to podávalo ako naše dukátové buchtičky, poliate vanilkovým krémom alebo jablkovo vinnou redukciou, aj teraz je to obľúbené počas sviatkov ako Purim ci Shavuot.

Potrebujete :

140g lievito madre

1 vajíčko

2 PL cukor

štipka soli

70ml vlažné mlieko

30g maslo

165g pšeničnej hladkej 00 múky

90g polohrubej múky

Na obaľovanie : roztopené maslo, mleté orechy, cukor,škorica 

Postup je ako zvyčajne pri akomkoľvek ceste s lievito madre. To musí byť dostatočne silné a nakŕmené.  Alebo pokiaľ v chladničke ešte má čiapočku je v poriadku a môže sa s ním hneď pracovať.

Cesto je úžasne jemné nelepivé.

V tomto teple vykyslo za 3,5 hodiny. Po vykysnuti preložiť na pracovnú plochu a môžete buď len urobiť malé buchtičky ako na dukátové alebo ja som urobila uzlíky

a aj buchtičky väčšie a menšie a tie som namáčala najskôr do roztopeněho masla a obalila v mletých sladkých orechoch aj so škoricou.

oplati sa nešetriť na obaľovaní

Do vymastenej formy zapekacej misky alebo do formy na mafíny môžete zlaté buchtičky naukladať.

V zapekacej mise som pridala do medzier ananasový džem

Povrch som ešte riadne posypala orechami

Takto pripravené buchtičky zlaté ešte podkysli zakryté fóliou na linke 2hodiny. Bolo dosť teplo, tak to bolo rýchlejšie.  A potom šup do vyhriatej rúry na 200st a piekli sa mafínky 14min a buchtičky v zapekacej mise 18-20min. Tá vôňa, ktorá sa šírila celým domom už naznačovala, že o chvíľku je čas tie zlate buchtičky vybrať z rúry.

Kým sa piekli pripravila som si polevu, ako sa spomína vyššie môžete ako keď robíte dukatové buchtičky s vanilkovým či žĺtkovým krémom , jablkovo-vínnou redukciou a ja som si urobila nugátovú polevu.

A teda už teraz som sa tešila až to trošku vychladne, ale takú foto hotových zlatých buchtičiek som poslala môjmu otcovi a do 5min zaparkoval pred našim domom, že si ich berie so sebou.

No a deti začali ochutnávať zlaté buchtičky

a namáčali si ich ešte do nugátovej polevy. O chvíľku nebolo nič.

A teda ako pri slaných buchtách čo sme spolu všetky tri robili v inej verzii prefermentu , tak aj teraz sme to rovnako vytuningovali a vyšperkovali každá po svojom a tak originálne.  Recept od Lidunky Gottwaldovej so slánkom a recept od Katušky Benejovej s kváskom.

Odporúčam sledovať tieto moje priateľky skvelé pekárky úžasné priateľky . Sú aj pre mňa veľmi inšpirujúce a veľa sa pri nich stále niečo naučím . Ďakujem vám dámy, že môžem byť s vami opäť súčasťou takej skvelej výzvy . Mám vás rada.

 

 

 

 

Jeden komentár k “Zlaté buchtičky s lievito madre – Aranygaluska”

  1. Vynikajúci recept. Včera som buchtičky s karamelovým pudingom pripravila pre manžela a ten sa veru nevedel dojesť (a to nemá rád sladké). Ďakujem 😊

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *