Coffee buns alebo kávove koláčiky

Vôňa kávy. Presne toto sa šírilo celým domom. A nielen, i vonku zbojníci sa pýtali pod oknami čo to vonia ? Kto má rád kávu, bude tieto jemnulinké  buchtičkové koláčiky s kávovou krustou veľmi ľúbiť . Preto sa aj volajú coffee buns. Takže vôňu a chuť tejto mexicko-ázijskej úžasnosti som vám predstavila a ešte teda samotná priprava opäť v troch prevedeniach spolu s Ľudmilkou a Katkou.

Joj, no keď už pre vás sme vymýšľali túto výzvu na ďalšie pečenie v troch prefermentoch , priznávam že som mala mierne obavy. Predsa je postup inakší práve kvôli tej kruste napovrchu. No ale teda v čase, keď vám píšem tieto riadky neostal ani kúsok na tanieri. Tak úžasne tak jemné. Zaujímavé iné ako bežné.

Opäť na konci článku pod receptom a postupom budete mať odkaz na rovnaké coffee buns v prevedení od Ľudmilky so slánkom a od Katušky s kváskom.  Fantasticke na tomto celom je koľko času tomu my tri spoločne venujeme koľko o tom píšeme a zvažujeme čo a ako pripraviť.

Coffee buns teda kávové koláčiky si s lievito madre pripravíte :

150g lievito madre 

180g mlieko vlažné

125g práškový cukor

1 vajíčko

400g pšeničnej hladkej múky

80g zmäknutého masla

štipka soli

Ako plnka do buchtičiek je klasické maslo,  ktoré si pokrájate na 3-4g kocky a odložíte do mrazničky. Budete potrebovať teda cca 30-40g

A na kávovú krustu je potreba :

40g hladkej múky

1kl kakaa alebo zmäknutej čokolády

40g zmäknutého masla

štipka soli

1/2 vajíčka alebo 2 prepeličie

20ml silnej čiernej kávy

Tak a teraz pekne postupne čo a ako  keďže pečenie s lievito madre je časovo náročnejšie ale ten výsledok za to stojí keď si to celé správne naplánujete . Základ je mat lievito madre buď čerstvo nakŕmené

alebo pokiaľ má ešte v chladničke “čiapočku” je v poriadku a môžete z neho odobrať potrebné množstvo. Nezabudnúť zostatok nakŕmiť.

Všetko potrebné na buchtičky zamiesit a nechať na linke na teplom mieste kysnúť

v lete bolo cesto zdvojnásobené o 3,5hodiny v zime to môže trvať dlhšie. Skrátka musí sa cesto zdvojnásobiť . Alebo si zamiesite cesto a necháte z noci do rána aspoň 8-10hodin v chladničke .Cesto je puf, úplná krása ! (ak ho vyberáte z chladničky nechajte hodinu na linke na vyrovnanie teploty a až potom s ním pracujte). Cesto preložte na pracovné miesto

a rozdeľte na rovnaké 70g kúsky a urobte mierne buchtičky ako predpríprava predkysnutie .

Takto položte na ne utierku a nechajte cca 15min

Zatial si pripravíte kávovú polevu. Zmäknuté maslo, cukor a kakao (čokoládu) vymiešať do hladka

Potom pridať vajíčko a znovu zľahka premiešať metličkou, preosiatu múku a na záver horkú silnú kávu práve ktorá dodá tej poleve tu dokonalú chuť keď sa rozleje a upečie napovrchu buchtičky a tak vytvorí tú neskutočnú krustu. Neochutnávajte skôr ozaj nie, lebo vám nič neostane. Viem o čom píšem … úžasne dobre to je.

Takto pripravenú polevu si najskôr vložte do pohára sáčok, ktorý naplníme polevou a odložte na chvíľku kým sa naplnia buchtičky , tak do chladničky.

 Teraz pridu na rad opäť už pekne podkysnuté buchtičky, ktoré sa budú plniť maslom z mrazničky.

Ja som mala ešte škoricovo karamelovú cajetu a to som pre obzvláštnenie niekde pridala. 

Každý kúsok naplnený maslom jemne spojiť na dne akoby zošiť a spojom dole opäť pretočiť a položiť aby znovu podkysli.  cca 45-70min .

A teraz príde ta úžasná časť lebo zase môžete ochutnať tú kávovú polevu. Na každý kúsok pôjde poleva, sáčok odstrihnite a do kruhu navrstvite.

Zatiaľ si zapnite rúru na 180st , coffee buns sa budú piecť 15-18min, z polevy sa stane krusta, rozleje sa po celej buchtičke. A tá vôňa ?! Neskutočná. Podmanivo skvelá.

A už len ozaj chvíľku počkať kým vychladnú a môžete si zatiaľ urobiť kávu a k tomu kávovú buchtičku a deň je prekrásny s takou dobrotou.

Tak teda skúmajte recept vyskúšajte tú chuť budete nadšení .

Prikladám link od Ľudmilky Gottwaldovej na jej coffee buns so slánkom a od Katky Benejovej na recept s kváskom.  A už teraz sa teším čo vymyslíme na ďalšie pečenie v tejto trojici.

8 komentárov k “Coffee buns alebo kávove koláčiky”

  1. No Zuzka, vyzerajú famózne. Prosím Vás, ešte ste ich po upeceni niečim poliali. Vyzerajú krásne a určite sú aj skvele, ako všetky recepty od Vás.

  2. Pekný deň, už je tomu týždeň, že som si založila LM, robila som madrelacinky, ale neboli bublinkavé.Robila som závin, ale tiež to cesylto ťažko kysne.A teraz skúšam coffee buns a tiež mi to cesto nenabehlo, len veľmi máličko.A bolo celú noc na chlade.😔 Ako dosiahnuť aby to pekne nakyslo?

  3. Dobrý večer,
    náhodou jsem se dostala na Vaše stránky a zaujal mě tento recept.
    Jen nevím, co je karamelová cajeta a lievito madre.
    Zjistila jsem , že lievito = droždí, ale čerstvé pekařské droždí to asi nebude, už proto, že v rcp je ho 150 g.
    Lze použít i čerstvé droždí? Pokud ano, v jakém množství?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *