Coffee buns alebo kávove koláčiky

Vôňa kávy. Presne toto sa šírilo celým domom. A nielen, i vonku zbojníci sa pýtali pod oknami čo to vonia ? Kto má rád kávu, bude tieto jemnulinké  buchtičkové koláčiky s kávovou krustou veľmi ľúbiť . Preto sa aj volajú coffee buns. Takže vôňu a chuť tejto mexicko-ázijskej úžasnosti som vám predstavila a ešte teda samotná priprava opäť v troch prevedeniach spolu s Ľudmilkou a Katkou.

Joj, no keď už pre vás sme vymýšľali túto výzvu na ďalšie pečenie v troch prefermentoch , priznávam že som mala mierne obavy. Predsa je postup inakší práve kvôli tej kruste napovrchu. No ale teda v čase, keď vám píšem tieto riadky neostal ani kúsok na tanieri. Tak úžasne tak jemné. Zaujímavé iné ako bežné.

Opäť na konci článku pod receptom a postupom budete mať odkaz na rovnaké coffee buns v prevedení od Ľudmilky so slánkom a od Katušky s kváskom.  Fantasticke na tomto celom je koľko času tomu my tri spoločne venujeme koľko o tom píšeme a zvažujeme čo a ako pripraviť.

Coffee buns teda kávové koláčiky si s lievito madre pripravíte :

150g lievito madre 

180g mlieko vlažné

125g práškový cukor

1 vajíčko

400g pšeničnej hladkej múky

80g zmäknutého masla

štipka soli

Ako plnka do buchtičiek je klasické maslo,  ktoré si pokrájate na 3-4g kocky a odložíte do mrazničky. Budete potrebovať teda cca 30-40g

A na kávovú krustu je potreba :

40g hladkej múky

1kl kakaa alebo zmäknutej čokolády

40g zmäknutého masla

štipka soli

1/2 vajíčka alebo 2 prepeličie

20ml silnej čiernej kávy

Tak a teraz pekne postupne čo a ako  keďže pečenie s lievito madre je časovo náročnejšie ale ten výsledok za to stojí keď si to celé správne naplánujete . Základ je mat lievito madre buď čerstvo nakŕmené

alebo pokiaľ má ešte v chladničke “čiapočku” je v poriadku a môžete z neho odobrať potrebné množstvo. Nezabudnúť zostatok nakŕmiť.

Všetko potrebné na buchtičky zamiesit a nechať na linke na teplom mieste kysnúť

v lete bolo cesto zdvojnásobené o 3,5hodiny v zime to môže trvať dlhšie. Skrátka musí sa cesto zdvojnásobiť . Alebo si zamiesite cesto a necháte z noci do rána aspoň 8-10hodin v chladničke .Cesto je puf, úplná krása ! (ak ho vyberáte z chladničky nechajte hodinu na linke na vyrovnanie teploty a až potom s ním pracujte). Cesto preložte na pracovné miesto

a rozdeľte na rovnaké 70g kúsky a urobte mierne buchtičky ako predpríprava predkysnutie .

Takto položte na ne utierku a nechajte cca 15min

Zatial si pripravíte kávovú polevu. Zmäknuté maslo, cukor a kakao (čokoládu) vymiešať do hladka

Potom pridať vajíčko a znovu zľahka premiešať metličkou, preosiatu múku a na záver horkú silnú kávu práve ktorá dodá tej poleve tu dokonalú chuť keď sa rozleje a upečie napovrchu buchtičky a tak vytvorí tú neskutočnú krustu. Neochutnávajte skôr ozaj nie, lebo vám nič neostane. Viem o čom píšem … úžasne dobre to je.

Takto pripravenú polevu si najskôr vložte do pohára sáčok, ktorý naplníme polevou a odložte na chvíľku kým sa naplnia buchtičky , tak do chladničky.

 Teraz pridu na rad opäť už pekne podkysnuté buchtičky, ktoré sa budú plniť maslom z mrazničky.

Ja som mala ešte škoricovo karamelovú cajetu a to som pre obzvláštnenie niekde pridala. 

Každý kúsok naplnený maslom jemne spojiť na dne akoby zošiť a spojom dole opäť pretočiť a položiť aby znovu podkysli.  cca 45-70min .

A teraz príde ta úžasná časť lebo zase môžete ochutnať tú kávovú polevu. Na každý kúsok pôjde poleva, sáčok odstrihnite a do kruhu navrstvite.

Zatiaľ si zapnite rúru na 180st , coffee buns sa budú piecť 15-18min, z polevy sa stane krusta, rozleje sa po celej buchtičke. A tá vôňa ?! Neskutočná. Podmanivo skvelá.

A už len ozaj chvíľku počkať kým vychladnú a môžete si zatiaľ urobiť kávu a k tomu kávovú buchtičku a deň je prekrásny s takou dobrotou.

Tak teda skúmajte recept vyskúšajte tú chuť budete nadšení .

Prikladám link od Ľudmilky Gottwaldovej na jej coffee buns so slánkom a od Katky Benejovej na recept s kváskom.  A už teraz sa teším čo vymyslíme na ďalšie pečenie v tejto trojici.

5 Replies to “Coffee buns alebo kávove koláčiky”

  1. No Zuzka, vyzerajú famózne. Prosím Vás, ešte ste ich po upeceni niečim poliali. Vyzerajú krásne a určite sú aj skvele, ako všetky recepty od Vás.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *