Zemiakový chlieb s ľanom

Určite som nevymyslela nový recept ani neobjavila “Ameriku” . Väčšinou pečiem od oka , občas si aj zapamätám čo do cesta dám . A teraz to vyšlo ! A ešte ako perfektne!  Tak sa chcem s vami o to podeliť .

Na online kurze kvaskovania v mojej skupine na facebooku, kde prebiehal už 6x online kurz som im na záver pridávala recept na prvý chlieb z kvásku.  Počas tej prípravy som už premýšľala nad týmto chlebíkom a o pár dni som zarobila rozkvas. Klasický z ražnej múky. Mala som v miske za hrst ľanu a sézamu a aj varený zemiak (robila som v ten deň zemiakové pagáčiky) . Našla som v skrinke vzadu pšeničnú celozrnnú múku a bolo. Takto nejako to vzniklo.

Rozkvas – 15g kvások

50g ražná hladká múka

50g voda

Rozkvas v tomto teple mám hotový za 4 hodiny .

Ďalej som pridala :

350g vody

400g hladkej pšeničnej múky

100g celozrnnej pšeničnej múky

za hrsť ľanu a sézamu

1 väčší varený zemiak

11g soľ

Cesto bolo od zamiesenia neskutočne perfektné. Nerobila som  ani autolýzu. Fermentolýza trvala 30min (múka+voda+rozkvas) , následne soľ, zemiak postrúhaný najemno a semienka.  Hotovo. Nelepivé poddajné jemné cesto naberalo na objeme po každom prekladaní . Trvalo to cca 2hodiny a elastickosť cesta a bubliny sa tvorili bolo jasné, že je čas na stočenie do ošatky.

V ošatke pobudlo cesto 30min a potom v chladničke 8 hodín.  Ideálny čas piecť ráno 5:30 nie je tak horúco a všetci ešte spia a zobudia sa až na vôňu chrumkavého chlebíka

Podaril sa tak neskutočne (teda ja som nadšená )

a tá striedka ! Úplná pavučinka.

Skúste ho upiecť a dajte vedieť ako sa vám podaril. Budem sa tešiť. Mám rada pravidelnosť striedky. a vy ?

 

 

 

 

Rozkvas 100g

400g T650

100g pšeničná CZ muka

355g voda

11sol

25g lan

2 varené zemiaky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *