Určite som nevymyslela nový recept ani neobjavila “Ameriku” . Väčšinou pečiem od oka , občas si aj zapamätám čo do cesta dám . A teraz to vyšlo ! A ešte ako perfektne! Tak sa chcem s vami o to podeliť .
Na online kurze kvaskovania v mojej skupine na facebooku, kde prebiehal už 6x online kurz som im na záver pridávala recept na prvý chlieb z kvásku. Počas tej prípravy som už premýšľala nad týmto chlebíkom a o pár dni som zarobila rozkvas. Klasický z ražnej múky. Mala som v miske za hrst ľanu a sézamu a aj varený zemiak (robila som v ten deň zemiakové pagáčiky) . Našla som v skrinke vzadu pšeničnú celozrnnú múku a bolo. Takto nejako to vzniklo.
Rozkvas – 15g kvások
50g ražná hladká múka
50g voda
Rozkvas v tomto teple mám hotový za 4 hodiny .
Ďalej som pridala :
350g vody
400g hladkej pšeničnej múky
100g celozrnnej pšeničnej múky
za hrsť ľanu a sézamu
1 väčší varený zemiak
11g soľ
Cesto bolo od zamiesenia neskutočne perfektné. Nerobila som ani autolýzu. Fermentolýza trvala 30min (múka+voda+rozkvas) , následne soľ, zemiak postrúhaný najemno a semienka. Hotovo. Nelepivé poddajné jemné cesto naberalo na objeme po každom prekladaní . Trvalo to cca 2hodiny a elastickosť cesta a bubliny sa tvorili bolo jasné, že je čas na stočenie do ošatky.
V ošatke pobudlo cesto 30min a potom v chladničke 8 hodín. Ideálny čas piecť ráno 5:30 nie je tak horúco a všetci ešte spia a zobudia sa až na vôňu chrumkavého chlebíka
Podaril sa tak neskutočne (teda ja som nadšená )
a tá striedka ! Úplná pavučinka.
Skúste ho upiecť a dajte vedieť ako sa vám podaril. Budem sa tešiť. Mám rada pravidelnosť striedky. a vy ?
Rozkvas 100g
400g T650
100g pšeničná CZ muka
355g voda
11sol
25g lan
2 varené zemiaky
Dobrý večer, prajem!
Robím tento zemiakový chlieb s ľanom a zisťujem, že ste zabudli uviesť ako piecť. Ďakujem. Irena Špirková