Pain au lait mliečne sladké pečivo

Chutí to tak skvelo ako to vyzerá a vyzerá to tak super ako to chutí. A je to úplne dobré. Predstavte si sobotné ráno , môžete byt dlhšie v pyžame , sadnete si k stolu , slnečné lúče kreslia obrysy na sladkom pečive , a vy sa neviete rozhodnúť či kávu či čaj či džús … a tá pohoda …

Mliečne pečivo sa dá urobiť len ako malé buchtičky či žemličky

no rada sa hrám a upgradujem recepty a teda som si vymyslela, že upečiem vo forme na mafíny a naplním s čokoládou .

Dôležité je ešte spomenúť podstatu, že je to z lievito madre.

150g lievito madre deň vopred nakŕmené

180g mlieko vlažné

125g práškový cukor

1 vajíčko

400g pšeničnej hladkej múky

80g zmäknutého masla

štipka soli

Postup :  LM zamiešať spolu s mliekom a cukrom . LM sa tak lepšie a pravidelnejšie rozpustí . Potom pridať vajíčko, maslo a múku a na záver soľ . Vznikne hladké poddajné cesto. Môžete ho teraz dať buď do chladničky aj na 12 a viac hodín na spodnú poličku kde je chladnejšie . Alebo nechať 4-5 hodín na linke. Po vykysnuti spracovať cesto buď na buchtičky alebo naplniť s čokoládou a vložiť do formy na mafiny predtým vytreté olejom. Vo forme ešte odpočívali 2 hodiny na linke zakryté utierkou.

Ukladala som po 3 do jednej mafinovej jamky.

Nepotierala som vajíčkom ani nestriekala vodou. Nič. Len tak išli do rúry. Piekli sa na 200st cca 17 minút .

 

 

 

One Reply to “Pain au lait mliečne sladké pečivo”

  1. Ahoj Zuzanka – moja múza. Veľmi pekne ti ďakujem za tento tvoj skvelý recept. Včera som prvý krát piekla z LM a zrovna tento tvoj receptík. Vydarilo sa to perfektne takže to hneď aj zmizlo zo stola. Plnila som bielou a kinder čokoládou. Takže dnes repete aby všetci ochutnali. Ešte raz ďakujem Gabika

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *