Pain au lait mliečne sladké pečivo

Chutí to tak skvelo ako to vyzerá a vyzerá to tak super ako to chutí. A je to úplne dobré. Predstavte si sobotné ráno , môžete byt dlhšie v pyžame , sadnete si k stolu , slnečné lúče kreslia obrysy na sladkom pečive , a vy sa neviete rozhodnúť či kávu či čaj či džús … a tá pohoda …

Mliečne pečivo sa dá urobiť len ako malé buchtičky či žemličky

no rada sa hrám a upgradujem recepty a teda som si vymyslela, že upečiem vo forme na mafíny a naplním s čokoládou .

Dôležité je ešte spomenúť podstatu, že je to z lievito madre.

150g lievito madre deň vopred nakŕmené

180g mlieko vlažné

125g práškový cukor

1 vajíčko

400g pšeničnej hladkej múky

80g zmäknutého masla

štipka soli

Postup :  LM zamiešať spolu s mliekom a cukrom . LM sa tak lepšie a pravidelnejšie rozpustí . Potom pridať vajíčko, maslo a múku a na záver soľ . Vznikne hladké poddajné cesto. Môžete ho teraz dať buď do chladničky aj na 12 a viac hodín na spodnú poličku kde je chladnejšie . Alebo nechať 4-5 hodín na linke. Po vykysnuti spracovať cesto buď na buchtičky alebo naplniť s čokoládou a vložiť do formy na mafiny predtým vytreté olejom. Vo forme ešte odpočívali 2 hodiny na linke zakryté utierkou.

Ukladala som po 3 do jednej mafinovej jamky.

Nepotierala som vajíčkom ani nestriekala vodou. Nič. Len tak išli do rúry. Piekli sa na 200st cca 17 minút .

 

 

 

4 Replies to “Pain au lait mliečne sladké pečivo”

  1. Ahoj Zuzanka – moja múza. Veľmi pekne ti ďakujem za tento tvoj skvelý recept. Včera som prvý krát piekla z LM a zrovna tento tvoj receptík. Vydarilo sa to perfektne takže to hneď aj zmizlo zo stola. Plnila som bielou a kinder čokoládou. Takže dnes repete aby všetci ochutnali. Ešte raz ďakujem Gabika

  2. Dakujem krasne za recept. Mam LM len tyzden doma takze som komplet zaciatocnik. Tri dni Mi trva kym pochopim rozkvas-nakrmit-ale verim a milujem varenie a pecenie.
    Som zvedava co sa Mi podari vykuzlit

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *