Niečo zhliadnuť a chcieť to hneď vyskúšať. Aj u mňa to tak bolo. Niekde som videla recept a niekde zase iný postup a i tak som si to upravila po svojom. Výsledok úžasný . Čo poviete ?!
Recept je od Táničky (upravila som ho mierne podľa seba) a rohlíky som videla na Instagrame u Nelky. A keď sa to spojilo a konečne bol čas “sa hrať” lebo treba na to aj čas i pohodu i dve ruky voľné.
Mala som čerstvo nakŕmené lievito madre 150g
a už som len pridala :
450g pšeničnej hladkej múky
300g vanilkové acidko
150g cukor
5g soli
60g zmäknutého masla
V acidku som rozmiešala LM a postupne pridala zbytok ostatných ingrediencií. Keď to bolo takmer spolu zamiesené odobrala som 3x 350g do misiek.
Jedno som už domiesila ručne, aby sa mi nelepilo na ruky a misu.
Do druhého som pridala v miske zamiešanú meltu/Caro 2PL a 1PL cukru s troškou mlieka, aby bola kašička. A opäť vymiesiť, aby sa nelepilo cesto. Pridala som ešte asi za hrsť múky.
Do tretieho rovnako pripravená kašička – 20g kakaa , 2PL cukru a trošku mlieka . Opäť som pridávala muku aby sa mi cesto nelepilo.
Takto zamiesene cestá pod fóliou v miskách odpočívali celú noc v chladničke a ešte dve hodiny ráno na linke. Potom som každé rozvaľkala do kruhu, mierne potrela vodou aby sa lepšie spojili a ešte zľahka prevaľkala.
Vykrojila som trojuholníky
a stočila do rohlíkov
a dala na plech podkysnúť na 2 hodiny kým sme pásli kozy.
Rúra vyhriata na 200st a piekli sa cca 16-18min , pred pečením potreté vajíčkom.
Nechať vychladnúť na mriežke.
Dobrý deň. Prosím vás koľko acidka potrebujem do cesta? Ďakujem
v recepte je 300g
Áno už som si všimla 😜 ďakujem.
Pondelok pečiem ☺️
Vyskúšala som tento recept. Rožteky pekne nakysli ale po upečení ostali strašne tvrdé. Prečo? Čo sa mohli stať? Ďakujem za odpoveď
Malo nedostatočne vykysnute cesto alebo krátke kysnutie v poslednej fáze na plechu