Kváskové kvietky

Mám rada chuť kváskového pečiva. I keď by bolo lepšie mať pšeničný kvások alebo použiť lievito madre, tentokrát mám len svojho Friedricha Rafaela alias ražný kvások. A aj s ním je pečivo výnimočné. Chutné. Chrumkavé. A vydrží , teda ak sa všetko nezje hneď na raňajky, aj na tretí deň použiteľné.

Na 10 kusov kvietkov budete potrebovať na rozkvas :

  • 130g pšeničnej hladkej múky 00
  • 130 g mlieka
  • 1kl cukru  (kávová lyžička)
  • 20 g ražný kvások 

Nechať pracovať 6-12 hodín, každý máme iné podmienky na rast kvásku a rozkvasu, a už si to isto poznáte sami, kedy máte rozkvas ideálne pripravený.

Cesto :

  • 250g pšeničnej hladkej múky 00 
  • 75g celozrnná špaldová múka  
  • 190g mlieko,
  • 30g bravčová masť alebo maslo
  • 12g soľ

Všetko spolu zamiesiť , ak pôjdete okolo cesta bude fajn ak ho pár krát preložíte počas doby kysnutia. Bude to trvať asi 3 hodiny. Rozdelíte si cesto na cca 90g kúsky.

Potom si môžete podľa videa upliesť kvetinky alebo pečivo podľa ľubovôle.

Po zapletení, preložíte na plech a zakryté fóliou necháte ešte podkysnúť 2 hodiny. Cesto sa nádherne dvihne a zdvojnásobí sa.

Pred pečením potieram rozhabarkovaným vajíčkom s pár kvapkami mlieka. Pečiem na 250st cca 12-15min.

Po upečení preložím na mriežku vychladnúť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *