Mám rada chuť kváskového pečiva. I keď by bolo lepšie mať pšeničný kvások alebo použiť lievito madre, tentokrát mám len svojho Friedricha Rafaela alias ražný kvások. A aj s ním je pečivo výnimočné. Chutné. Chrumkavé. A vydrží , teda ak sa všetko nezje hneď na raňajky, aj na tretí deň použiteľné.
Na 10 kusov kvietkov budete potrebovať na rozkvas :
- 130g pšeničnej hladkej múky 00
- 130 g mlieka
- 1kl cukru (kávová lyžička)
- 20 g ražný kvások
Nechať pracovať 6-12 hodín, každý máme iné podmienky na rast kvásku a rozkvasu, a už si to isto poznáte sami, kedy máte rozkvas ideálne pripravený.
Cesto :
- 250g pšeničnej hladkej múky 00
- 75g celozrnná špaldová múka
- 190g mlieko,
- 30g bravčová masť alebo maslo
- 12g soľ
Všetko spolu zamiesiť , ak pôjdete okolo cesta bude fajn ak ho pár krát preložíte počas doby kysnutia. Bude to trvať asi 3 hodiny. Rozdelíte si cesto na cca 90g kúsky.
Potom si môžete podľa videa upliesť kvetinky alebo pečivo podľa ľubovôle.
Po zapletení, preložíte na plech a zakryté fóliou necháte ešte podkysnúť 2 hodiny. Cesto sa nádherne dvihne a zdvojnásobí sa.
Pred pečením potieram rozhabarkovaným vajíčkom s pár kvapkami mlieka. Pečiem na 250st cca 12-15min.
Po upečení preložím na mriežku vychladnúť.