Je obdobie jahôd, ich vône, krásnej farby, skvelej chute, no proste úplne úžasné. Variácií kam všade sa dajú dať jahôdky a čo všetko sa z nich dá urobiť je mnoho mnoho, mojim zbojníkom najviac chuti jahodový džem a potom jahodové guľky poďme si ich urobiť.
Spracovala som jahody na jahodový džem, kopec jahôd sa zjedlo čerstvých, upiekla som jahodovú bublaninu, zamrazila som zopár jahôdiek no a to čo zostalo sa použilo na jahodové guľky. Je to veľmi chutné a vďačne jedlo moji zbojníci to majú veľmi radi, iba posypané práškovým cukrom.
Pripravte si :
1kg uvarených zemiakov
350-380g polohrubej múky
1 vajíčko
štipka soli
Zemiaky vychladnuté postrúhať na jemnom strúhadle
Potom pridať vajíčko soľ a polohrubú múku
A všetko spolu vypracovať do hladkého jemného cesta, s ktorým sa môže hneď pracovať, cesto nepotrebuje odpočívať. Cesto rozdelíme na 16 až 18 rovnakých časti, vytvarujeme placky, do ktorých vložíme jahodu a spracujeme guľky.
Pred spracovaním guliek si dajte variť osolenú vodu a guľky sa dávajú do vriacej vody. Guľky sú hotové, keď vyplávajú na povrch, trvá to asi 8 – 10min.
Jahodové guľky vyberieme a polejeme rozpusteným maslom. Podávame s práškovým cukrom, s makom, s kakaom, s opraženou strúhankou, tak ako kto má rád. Dobrú chuť!
Veľmi chutný recept ďakujem za inšpiráciu