Chorvátsky biely chlieb s ovsennými vločkami

Sú občas také dni, že nestihnem urobiť chlieb kváskový alebo niekomu darujeme práve pre nás upečený alebo sa mi nechce vyrábať iné pečivo, tak je práve tento chorvátsky chlieb pre mňa rýchlovka. Za 2,5 hodiny je vôňa v dome.  Mne tento chlieb pripomína náš sendvič.  A keďže rada experimentujem a inovujem pôvodné recepty, tak som pridala za dve hrste nasucho opražených ovsenných vločiek. Zmenila sa tak aj farba aj štruktúra striedky. A verím, že to zaujme na pohľad aj vás. Vločky môžete zameniť za ľanové semiačka alebo chia semiačka … vyzerá to ozaj pekne. Aj chutí. Veď posúďte sami.

Na chorvátsky biely chlieb budete potrebovať

  • 400g pšeničnej hladkej múky
  • 200g vody (pri experimentovaní môžete pridať aj 2PL jogurtu)
  • 10g cukru
  • 10g soli
  • 5g sušeného droždia alebo 21g čerstvého
  • 45ml oleja
  • dve hrste ovsenných vločiek

Postup je ako pri každej práci s droždím rovnaký a veľmi jednoduchý.

Všetku múku si dáte do misy, vstrede urobíte jamku do nej vysypete droždie sušené (alebo rozmrvíte čerstvé) a cukor, pridáte vlažnú vodu a zľahka napovrchu zamiešate na kašičku a necháte oddychovať 15min kým droždie ožije a je tam plno bubliniek .

Zatiaľ si na panvici nasucho opražíte ovsenné vločky. Treba dávať pozor, lebo na začiatku sa zdá, že sa s nimi nič nedeje a o pár sekúnd začnú dymiť. Takže sledovať a občas s panvicou pohnúť alebo varechou premiešať.

Potom pridáte všetko ostatné a vymiesite cesto, ktoré sa pekne oddeľuje od stien. Zakryjete utierkou, aby neobsychalo a necháte kysnúť 60-90min. Po vykysnutí preložíte cesto na dosku, najskôr si ho upravíte do bochníka

a následne vyvalkáte na obdĺžnik,

ktorý potom stočíte do veľkého rohlíka. Preložíte na plech vystlaný fóliou na pečenie alebo pečiacim papierom tak, aby bol chlieb spojom dole. A znovu necháte podkysnúť 20-30min.

Medzitým si zapnete a vyhrejete rúru na 230st. Pred pečením postriekate chlieb vodou.

Pečiete na 230st  – 20min  a na 200st – 15min.  Chlieb po upečení bude odspodu po zaklopaní znieť duto. Vyložiť na mriežku a nechať vychladnúť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *