Kváskové lievance (plnené nutelou)

Deti ľúbia všetko sladké. Aj lievance. Tak prečo im ich neurobiť trošku lepšie ako s pridaním kypriaceho prášku. To je taká „rýchla vychytávka“ v zrýchlenom svete. To už radšej dať ozaj droždie. Ale teda kvások je zdravší. Lepší. Pre telo prospešnejší. (Ja viem, Nutela.)

Postup na lievance urobíte s rozkvasom/štartérom.  To znamená, že kvások vyberiete z chladničky, odoberiete 15-20g = cca 1PL kvásku. Kvások v pohári (mise, nádobe) zmiešate s vodou a múkou podľa receptu, zakryjete fóliou, sáčkom a necháte na linke 10-12 hodín.

Na druhý deň rozkvas dáte do väčšej nádoby a pridáte všetko ostatné podľa receptu. V mixéri alebo ručne do hladka vymiešajte a nechajte znovu odpočívať – kysnúť cesto 2 hodiny.  Cesto bude bublinkovať a bude hustejšie. (Lievancové cesto je oveľa hustejšie ako palacinkové) .

Po vykysnutí cesta pokračujete ako ste zvyknutí robiť lievance. Buď si robíte na panvici s troškou oleja placky alebo dávate na lievancovú panvičku. Piecť radšej pomalšie na pár kvapkách oleja.

A teda potrebovať budete – 

  • Rozkvas – 20g kvásku , 40g ražnej alebo ražnej CZ (celozrnnej) múky a 40g vody
  •  Do cesta – rozkvas 100g  , 300ml vlažného mlieka, 1 vajíčko, štipka soli,  1 balenie vanilkový cukor,  1PL kryštálový cukor  a 230g pšeničnej hladkej múky. (môžete použiť aj špaldovú hladkú). Ja som pridala trošinku z muškátového orecha pre vôňu.

Zmiešať, nechať pod fóliou alebo v sáčku odpočívať 2 hodiny a môžu sa vyprážať. Ak chcete plnené nutelou, tak najskôr dáte lyžicu cesta na panvicu, dvomi malými lyžičkami dáte dostredu nutelu a zase zalejete cestom . Otočiť a opiecť aj z druhej strany.

Z tohto množstva mi vyšlo 36 lievancov.

 

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *