Závin s lievito madre

Kde bolelo tam bolelo, bol deň ako každý druhý či tretí. V jednej dedine žila jedna farmárska žena, pani 5 mama. Jej banda zbojníkov sedela pri náprotivnom okne a takto si pomysleli si -:”dali by sme si niečo dobré!” . A tak sa i stalo … Záviny nutelovo-orieškový a makovo-lekvárový sa na stole objavili, deťom veľmo chutili , no na nedeľu však ani krajček neušetrili.

Lievito madre je pre mňa ideálne na sladké kváskové dobroty. Isteže chce to čas ale ten výsledok! Ten výsledok je neporovnateľný je fenomenálny. Skvelý.

Záviny mi z receptu vyšli dva na šírku plechu. Ak chcete len jeden, urobte si z polovičnej dávky.

Potrebovať budete :

280g lievito madre 

1 vajíčko 

4pl cukor 

štipka soli 

140g mlieko 

50g olej 

300g hladkej múky 

180g polohrubej múky 

Lievito som mala čerstvo nakŕmené, alebo si odoberte z pohára ak máte dostatok, Ak má ešte čiapočku je ideálne len na odobratie, ak už je zarovnané v pohári, tak si radšej urobte rozkvas.

Potom v mise postupne zmiešať dokopy , ja sa snažím po zamiesení v robote ešte domiesiť poriadne rukou, vtedy najlepšie cítite ako sa cesto správa a akú má konzistenciu. cesto som nechala 2 h na kuchynskej linke a potom som ho dala na celú noc do chladničky. Ráno bolo cesto krásne vykysnuté nechala som ho otepliť na kuchynskej linke asi 90 min.

Rozdelila som cesto na dve časti, každú časť som rozvaľkala na hrúbku asi 1 cm, naniesla som plnku,  na jedno cesto nutelovo orieškovú, na druhé cesto lekvárovo makovú plnku. cesto som zatočila do závinu a odložila na plech kde ešte kyslo 120 min. pod fóliou.

cesto závin som pred pečením popichala špajdlou a dala piecť do vyhriatej rúry na 190° približne 35 min. kontrolovala som, aby mi zhora nezačali silne hnednúť, ak by sa vám to stalo treba použiť zvrchu alobal. Po upečení som hneď záviny potrela mliekom, po vychladnutí posypala cukrom a už sme chutnali takú úžasnú dobrotu.

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *